Cryptonieuws Week 29

Cryptonieuws: Binance's vertrek, Ripple en crypto regulering

Binance's vertrek uit Nederland en de recente ontwikkelingen in de crypto-industrie hebben aanzienlijke gevolgen voor Nederlandse gebruikers. In dit artikel vertel ik je over de situatie en wat je te doen staat. Daarnaast komt nieuws rondom Ripple aan bod, waaronder de SEC's reactie op Ripple's rechtszaak overwinning. Lees verder om volledig op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Transpareng BG TG geplaatst in Crypto door Frank Kruit
op 21 juli 2023
laatste update: 21 juli 2023
Cryptonieuws Week 29

Binance’s vertrek uit Nederland

Binance, de geplaagde internationale cryptocurrency exchange, heeft recentelijk enkele belangrijke veranderingen ondergaan in zijn operaties in Nederland. De crypto exchange heeft op 16 juni een afwijzing ontvangen voor registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB), waardoor het bedrijf genoodzaakt is om zijn dienstverlening in Nederland te stoppen.

Bovendien heeft Binance op 17 juli aangekondigd dat onbeheerde accounts na 17 augustus de status van "slapend" zullen krijgen. Dit betekent dat Binance de autoriteit heeft om elke openstaande positie te sluiten en digitale assets te converteren naar een ander type.

Deze reeks ontwikkelingen heeft aanzienlijke gevolgen voor Nederlandse Binance-gebruikers, die nu stappen moeten ondernemen om hun digitale assets veilig te stellen, hetzij door gebruik te maken van Binance's samenwerking met Coinmerce, of door over te stappen naar een andere exchange zoals Bitvavo of Finst.

Hieronder vind je enkele betrouwbare exchanges waar je veilig kunt handelen:

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €1000 gratis!
Finst Crypto Stortingen
Finst crypto stortingen

Finst rolt nieuwe functie uit: crypto storten nu ook mogelijk

Veel Nederlanders moeten op zoek naar een nieuwe exchange om hun crypto veilig op te slaan. Onetime adviseert het gebruik van een bij de Nederlandsche Bank geregistreerde exchange, wat het vertrouwen vergroot, maar de handelsmogelijkheden (mogelijk) beperkt.

Gisteren maakte Finst bekend dat het nu mogelijk is om crypto te storten, wat voorheen niet kon. Deze nieuwe ontwikkeling stelt gebruikers in staat om vrijwel alle crypto vanaf andere exchanges of wallets over te maken naar Finst.

Bovendien zal Finst binnenkort ook uitbetalingen van crypto naar andere exchanges of wallets mogelijk maken, waardoor het een steeds completere exchange wordt.

Om deze stortingsfunctie te vieren, biedt Finst tot en met 31 juli een welkomstactie aan: handel de eerste €10.000 helemaal gratis.

SEC reageert op Ripple's rechtszaak overwinning

Vorige week overspoelde een golf van optimisme Ripple (XRP), toen het bedrijf een belangrijke overwinning behaalde in de langdurige rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Federaal rechter Analisa Torres oordeelde dat Ripple's XRP-token niet als een effect kon worden beschouwd. Deze uitspraak leidde tot een sterke stijging van de XRP-koers.

De SEC heeft in reactie op deze ontwikkeling een verklaring uitgegeven. De Amerikaanse financiële waakhond benadrukte dat zij de uitspraak zal respecteren, maar houdt een kritische houding aan ten opzichte van de crypto-industrie. Ondanks het feit dat Ripple's XRP niet als effect wordt beschouwd, gaf de SEC aan dat andere cryptocurrencies niet automatisch op dezelfde manier behandeld zullen worden.

SEC vraagt om extra fondsen

In een misschien wel gerelateerde zet, heeft de voorzitter van de SEC, Gary Gensler, het Amerikaanse congres om een extra $109 miljoen gevraagd om de cryptomarkt, die hij als "het Wilde Westen" bestempelt, aan te pakken.

Gezien de recente uitspraak in de Ripple-rechtszaak, is het niet ondenkbaar dat deze ontwikkeling heeft bijgedragen aan Gensler's motivatie om extra middelen aan te vragen.

Augur Prijsstijging
Augur koers

Handelsvolume Bitvavo met meer dan de helft gedaald

Vorige week registreerde Bitvavo een flink handelsvolume van 250 miljoen euro, waarvan Ripple een groot aandeel had met 90 miljoen euro. Sindsdien is het totale handelsvolume echter aanzienlijk gedaald, met meer dan de helft tot 110 miljoen euro.

De vijf meest verhandelde munten op Bitvavo van deze week waren Augur (REP), Ripple (XRP), Chainlink (LINK), Bitcoin (BTC) en Stellar (XLM). Het is opvallend dat Augur flink is gestegen in de afgelopen week, vooral omdat deze munt onlangs door een aantal grote exchanges, waaronder Upbit, is verwijderd.

Delisting Augur is niet zonder reden

De reden voor deze delisting van Augur op een aantal exchanges is serieus. De munt heeft te maken met ernstige functionaliteitsproblemen, waardoor de diensten die Augur (REP) biedt, bijna onbruikbaar zijn geworden. Deze gebrekkige functionaliteit heeft duidelijk bijgedragen aan de negatieve stemming rondom het project.

Vooralsnog is Augur nog steeds verhandelbaar op Bitvavo, maar is het aan te raden om de ontwikkelingen rondom deze munt goed in de gaten te blijven houden, mocht je een positie hebben in deze munt.

Britse regering weigert crypto als gokken te reguleren

Het Britse Ministerie van Financiën heeft recentelijk voorstellen afgewezen om cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Ethereum, te reguleren alsof het gokactiviteiten zijn. Dit voorstel was afkomstig van het Treasury Committee van het House of Commons, die de bewering deden dat speculatie met deze digitale activa meer lijkt op (online) gokken dan op traditionele financiële diensten.

Andrew Griffith, de Britse Minister van Financiële Diensten, heeft aangegeven dat het behandelen van crypto's als een vorm van gokken in strijd zou zijn met internationale aanbevelingen. Deze aanbevelingen zijn afkomstig van belangrijke organisaties zoals de Internationale Organisatie van Effectencommissies en de G20 Financial Stability Board.

De weg voorwaarts voor de regulering van cryptocurrencies

De Britse regering is van mening dat een regelgevend kader voor financiële diensten beter geschikt is om de risico's van cryptocurrencies aan te pakken en een veilige omgeving voor innovatie te creëren. Op dit moment werkt de regering aan de ontwikkeling van regelgeving voor de cryptomarkt, met een voorgestelde wetgeving die momenteel voorligt aan het parlement.

Regelgeving in de Europese Unie

Parallel aan de Britse inspanningen, wordt er ook op Europees niveau gewerkt aan de regulering van crypto. In de Europese Unie wordt momenteel gewerkt aan de MiCA (Markets in Crypto-Assets Regulation).

Deze uitgebreide set van regels en voorschriften is ontworpen om de handel in en het gebruik van cryptocurrencies te reguleren, met het oog op consumentenbescherming, waarborging van marktintegriteit en bevordering van financiële stabiliteit.

Discussieren over crypto?

Volg het Onetime forum voor de laatste ontwikkelingen rondom crypto. Schroom niet om jouw bevindingen te delen met andere gebruikers.

on air