Cryptonieuws Week 26

Cryptonieuws: Recentste doorbraken en uitdagingen in België, Nederland en het VK

De digitale economie is constant in beweging. In dit artikel neem ik je mee in de recente uitdagingen en doorbraken op het gebied van cryptocurrencies in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, evenals de plannen van de Europese Commissie voor een digitale euro. Lees, net als elke vrijdag, een weekoverzicht van alle laatste ontwikkelingen in het cryptouniversum.

Transpareng BG TG geplaatst in Crypto door Frank Kruit
op 30 juni 2023
laatste update: 30 juni 2023
Cryptonieuws Week 26

Binance stopt in België

De cryptomarkt in België ondergaat een flinketransformatie. Aan de ene kant kondigde Binance, een van de grootste crypto-exchanges ter wereld, onlangs aan dat het zijn activiteiten in het land staakt.

Deze aankondiging volgde slechts een paar dagen nadat Binance had aangekondigd ook in Nederland te stoppen. De reden voor deze abrupte terugtrekking ligt in de toenemende regelgevende druk die de exchange ondervindt, en in het specifiek de striktere handhaving van crypto-regelgeving door de financiële autoriteiten in zowel België als Nederland.

Alternatief voor Binance gebruikers

Dit betekent dat Belgische en Nederlandse Binance-gebruikers een alternatief moeten vinden. Hier komt Finst in beeld, de snelgroeiende Nederlandse cryptocurrency-exchange. Finst heeft deze week aangekondigd dat het haar diensten in België lanceert.

De crypto exchange biedt een unieke combinatie van transparantie, maximale veiligheid en concurrerende tarieven, en maakt het voor particulieren mogelijk om een rekening te openen in minder dan vijf minuten.

Finst (1)

Finst

€10 cash bonus

Veilig en betrouwbaar

Finst, geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB), is opgericht door het voormalige kernteam van online broker DEGIRO. Het heeft als missie om beleggers te helpen kosten te besparen via een zeer veilig, betrouwbaar en transparante crypto exchange.

Naast uitbreiding naar nieuwe markten, heeft Finst ook plannen voor de ontwikkeling van nieuwe diensten. Zo wordt er later dit jaar een on-chain staking service gelanceerd en bereidt het bedrijf zich voor op het aanvragen van een MiCA-licentie, waardoor Finst haar diensten in heel Europa kan aanbieden.

De Digitale Euro: Een Voorstel van de Europese Commissie

Afgelopen woensdag heeft de Europese Commissie een voorstel onthuld voor de introductie van een digitale euro. Dit voorstel omvat de oprichting van een zogenaamde CBDC, of Central Bank Digital Currency. Een CBDC is een digitale valuta die wordt uitgegeven door een centrale bank, in dit geval de Europese Centrale Bank (ECB).

Waar komt het idee vandaan?

Het idee van een digitale euro komt voort uit een trend die werd gestart door bedrijven zoals Facebook, die geprobeerd hebben hun eigen digitale valuta te creëren. Met het voorstel van de digitale euro, probeert de Europese Commissie een veilige en betrouwbare digitale valuta te bieden die onder toezicht staat van een gerespecteerde monetaire autoriteit, in plaats van een commercieel bedrijf.

Voordelen van de ECB

Het feit dat de ECB een centrale bank is en geen commerciële bank is een groot voordeel. Dit betekent dat de digitale euro volledig wordt gesteund door de centrale bank, waardoor het risico op verlies van fondsen door een bankfaillissement wordt geëlimineerd.

Het voorstel van de Europese Commissie omvat een aantal voorwaarden voor de digitale euro. Een daarvan is bijvoorbeeld een limiet op de hoeveelheid geld die in de digitale vorm kan worden gehouden. Hoewel dit bedoeld is om excessieve speculatie te voorkomen, kan het ook een potentieel nadeel zijn voor gebruikers die grote hoeveelheden geld digitaal willen houden.

Betalen met de digitale euro

Er is nog veel onduidelijkheid over hoe het betalen met de digitale euro in de praktijk zal werken. Dit is een belangrijk detail dat nog verder moet worden uitgewerkt in het voorstel van de Europese Commissie.

Alhoewel de plannen voor de digitale euro nu zijn onthuld, zal het nog enige tijd duren voordat de digitale munteenheid daadwerkelijk in gebruik wordt genomen. Volgens de huidige planning zal de digitale euro op zijn vroegst in 2028 worden geïntroduceerd.

Crypto Verenigd Koninkrijk
Crypto adoptie in VK

Goed nieuws uit het Verenigd Koninkrijk

In een belangrijke mijlpaal voor de acceptatie van crypto, heeft het Verenigd Koninkrijk een significante stap gezet. Koning Charles heeft de Financial Services and Markets Act 2023 ondertekend. Deze wet maakt het mogelijk om cryptovaluta zoals Bitcoin officieel te reguleren.

De nieuwe wetgeving is een direct gevolg van de Brexit. De voorheen geldende wetten die in Brussel werden ontwikkeld, gelden nu niet meer voor het VK, wat betekent dat het land zijn eigen regels stelt.

Crypto adoptie

De ondertekende wet voorziet in regulering om de veilige adoptie van crypto in het VK te ondersteunen en stimuleert het gebruik van nieuwe technologieën zoals blockchain op financiële markten. Dit signaal van het VK laat zien dat ze niet achterblijven op de Europese Unie, die druk bezig is met de ontwikkeling van de uitgebreide cryptoregulering bekend als de Markets in Crypto-Assets (MiCA).

Regelgeving in ontwikkeling

Verwacht wordt dat binnen de komende 12 maanden regels rond toezicht op crypto als gereguleerde activiteit zullen worden ingevoerd. Naast deze ontwikkelingen zijn er ook plannen om een digitale versie van de Pond te lanceren. Deze voortgang onderstreept de intentie van het VK om een toonaangevende rol te spelen in de digitale economie van de toekomst.

Veilig in crypto handelen?

Wil jij starten met het handelen in crypto? Onetime heeft de beste crypto exchanges voor je geselecteerd. 

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €10.000 gratis!
on air