Cryptonieuws Week 18

Cryptonieuws: Exchange nieuws, geruchten PostNL NFT collectie & meer!

In het laatste cryptonieuws van deze week bespreek ik de reactie van de bitcoin koers op het rentebesluit van de Federal Reserve en de lancering van een nieuwe internationale beurs door Coinbase. Ook werp ik een blik op de Nederlandse exchanges en de geruchten over een nieuwe collectie Crypto Stamps van PostNL.

Daarnaast is er een beveiligingsrisico ontdekt in de synchronisatiefunctie van Google Authenticator. Lees alles over het laatste nieuws!

Transpareng BG TG geplaatst in Crypto door Frank Kruit
op 5 mei 2023
laatste update: 11 mei 2023
Cryptonieuws Week 18

Bitcoin koers reageert nauwelijks op renteverhoging Federal Reserve

Deze week zou spannend worden voor de bitcoin prijs en daarmee ook de prijzen van andere cryptomunten, vanwege het rentebesluit afgelopen woensdag 3 mei. De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, heeft de verwachte renteverhoging van 0,25% doorgevoerd. Hierdoor reageerde de prijs van bitcoin nauwelijks, omdat het waarschijnlijk al was ingeprijsd.

Renteverhogingen worden doorgaans doorgevoerd om inflatie tegen te gaan en om de economie te stabiliseren. In tijden van economische groei kunnen centrale banken de rente verhogen om te voorkomen dat de economie oververhit raakt. Hogere rentetarieven kunnen ertoe leiden dat mensen minder geneigd zijn geld uit te geven, waardoor de inflatie afneemt.

De koers van bitcoin schommelt de hele week al rond de $29.000. In de gehele top 100 van CoinMarketCap zijn er verder geen grote koersschommelingen te zien. Het is een rustige week voor de cryptocurrency-markt.

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €10.000 gratis!
Coinbase Koers
Coinbase koers

Coinbase opent nieuwe internationale beurs

Coinbase, de grootste Amerikaanse cryptobeurs, heeft al enige tijd te maken met onrust in de crypto-industrie en bij de Amerikaanse wetgevers. Dit heeft zijn weerslag gehad op de aandelen van Coinbase, die in korte tijd met enkele tientallen procenten zijn gedaald. Het bedrijf heeft daarom besloten om een internationale beurs te openen.

Deze nieuwe beurs, genaamd Coinbase Exchange, is gevestigd op de Kaaimaneilanden en richt zich op crypto-derivaten, zoals perpetual swaps. Deze contracten stellen handelaren in staat om te speculeren op de prijsbewegingen van cryptovaluta's zonder deze daadwerkelijk te bezitten of te leveren.

Coinbase Exchange biedt perpetual swaps aan voor 10 verschillende cryptovaluta's, waaronder de grootste munt op de markt, bitcoin.

Enkel voor niet-Amerikaanse klanten

De beurs is alleen beschikbaar voor niet-Amerikaanse klanten die voldoen aan de vereiste KYC- en AML-normen. Coinbase beweert dat het de laagste handelskosten in de industrie heeft, met een maker fee van 0% en een taker fee van 0,04%. Het bedrijf is van plan om in de toekomst meer producten en diensten toe te voegen aan de nieuwe beurs.

Met de lancering van Coinbase Exchange wil het bedrijf concurreren met andere grote spelers in de crypto-derivatenmarkt, zoals Binance en BitMEX. In Nederland heeft Coinbase als een van de weinige buitenlandse exchanges een registratie bij de Nederlandsche Bank.

Screenshot Bitonic Documentaire
Screenshot documentaire 10 jaar Bitonic

Rustige tijden voor Nederlandse exchanges

In vergelijking met de onrust rondom Coinbase is het momenteel een stuk rustiger bij de Nederlandse exchanges. Onlangs vierde Bitonic haar 10-jarig jubileum en lanceerde een documentaire over het ontstaan van de Nederlandse Bitcoinmarkt.

Finst, de nieuwste exchange in Nederland, gaat rustig verder met het uitbreiden van haar diensten.Onetime had de kans om CEO Julien Vallet te interviewen over de toekomstplannen van dit cryptobedrijf. Het interview zal binnenkort op Onetime verschijnen.

Bitvavo voegde gisteren SUI (SUI) toe aan haar assortiment. SUI is een blockchain op layer 1 die gericht is op smart contracts en belooft enkele belangrijke verbeteringen ten opzichte van concurrerende netwerken te bieden. Op dit moment kost SUI $1,29 en staat het op de 66e plek in de CoinMarketCap.

Beveiligingsrisico in Google Authenticator: synchronisatie van 2FA-codes afgeraden

Vorige week hebben we bericht over de nieuwe functie in de Google Authenticator app. De functie maakt het mogelijk om 2FA-codes te synchroniseren tussen verschillende apparaten. Dit kan door in te loggen op een Google-account binnen de app.

Echter, er zijn verschillende berichten naar buiten gekomen waaruit blijkt dat het wellicht niet verstandig is om deze functie te gebruiken. Beveiligingsonderzoekers van softwarebedrijf Mysk hebben ontdekt dat het netwerkverkeer van de synchronisatie niet end-to-end versleuteld is.

Dit betekent dat Google toegang heeft tot de opgeslagen codes en deze kan bekijken. Aangezien elke 2FA QR-code een seed bevat die wordt gebruikt om codes te genereren, kunnen kwaadwillenden toegang krijgen tot deze codes en daarmee de 2FA-beveiliging van accounts omzeilen.

Bovendien bevatten 2FA QR-codes vaak ook andere informatie, zoals de gebruikersnaam en de naam van de betreffende dienst. Dit maakt het mogelijk voor Google om te weten bij welke online diensten de gebruiker actief is en deze informatie te gebruiken voor gepersonaliseerde advertenties.

Om deze redenen adviseren de onderzoekers om de synchronisatiefunctie vooralsnog niet te gebruiken en de app te blijven gebruiken zonder het synchroniseren van codes tussen apparaten.

Gold Stamp
NL Crypto Stamp Gold Edition

Geruchten over nieuwe collectie Crypto Stamps van PostNL

Er gaan geruchten dat PostNL binnenkort een nieuwe collectie van de populaire crypto stamp zal lanceren. Eerder werd deze postzegel, die zowel een fysieke als digitale variant bevat, gelanceerd en was het een groot succes. De collectie was zo populair dat alle varianten van de NL crypto stamp binnen enkele maanden waren uitverkocht.

Zelfs de unieke 'Gold Edition' postzegels, waarbij je naast een zeldzame variant van de NL crypto stamp ook nog eens een gram goud kreeg, vlogen als warme broodjes over de toonbank. Onze TheGreatOne was een van de gelukkigen die een gouden variant kon bemachtigen.

Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe collectie wordt gelanceerd en hoe deze eruit zal zien, maar het is zeker iets om in de gaten te houden voor verzamelaars en NFT-handelaren.

on air