Ik zou je tegenwoordig iedere dag wel een crypto nieuwtje kunnen vertellen. Of het nu gaat om politieke spanningen, nieuwe financiële producten of wilde speculaties over XRP in Japan, er is altijd iets aan de hand. Hoog tijd om de vier belangrijkste recente ontwikkelingen op een rij te zetten, zodat jij op de hoogte blijft! Ennuh, heb jij update van de Bitvavo app al gezien?
Bitcoin-bezitters kregen een wake-up call toen Donald Trump nieuwe invoerheffingen van 25% op staal en aluminium aankondigde. De cryptomarkt reageerde meteen: BTC schoot omlaag tot net onder de $95.000, maar herstelde snel en zweeft nu rond de $97.500.
Toch blijft de onzekerheid hangen. Een belangrijke koersindicator sloeg negatief uit, wat kan duiden op verhoogde volatiliteit. Financiële markten reageren sterk op geopolitieke onrust en omdat beurzen in het weekend gesloten zijn, vangen cryptovaluta vaak als eerste de schok op.
Landen als Canada, Mexico en de EU overwegen tegenmaatregelen, terwijl investeerders zich wenden tot veilige havens zoals goud. En Bitcoin? Dat wordt steeds vaker het "digitale goud" genoemd.
Toen ik mijn Bitvavo app opende om te kijken of ik al met pensioen kon, viel mij gelijk iets op. Naast het feit dat ik constateerde dat ik weer gewoon aan het werk moest, zag ik dat de Bitvavo app een update had gekregen! Je kan de app nu ook in "Pro mode" zetten. Dit scheen al even te kunnen, maar dankzij een melding werd ik erop gewezen.
Via de pro-mode kun je in de app niet meer alleen crypto's opnemen in euro's maar ook in de stablecoin USDC. Ook kun je bij elke crypto nu de meeste bekende handels indicatoren bekijken. Zo kun je in de Bitvavo pro app de VOL, EMA, RSO, BOLL en de MACD bekijken.
Ook kun je makkelijker crypto's versturen of ontvangen andere wallets, maar nog belangrijker: Crypto's kopen en verkopen via limietorders. Dit was voorheen alleen mogelijk via de desktop versie, maar tegenwoordig dus ook via de app. Lekker makkelijk!
Na de VS en Europa kijkt nu ook Zuid-Korea serieus naar crypto-ETF’s. De KOSDAQ-beurs onderzoekt de mogelijkheden om cryptofondsen te noteren, in een poging investeerders terug te winnen na een turbulente periode.
Vorig jaar probeerde president Yoon Suk-Yeol nog de noodtoestand af te kondigen wegens politieke onrust, wat een koersdaling van 15% en een zwakkere Koreaanse won veroorzaakte. Met crypto-ETF’s wil Zuid-Korea de financiële sector moderniseren en aantrekkelijk maken voor binnen- en buitenlandse investeerders.
Crypto-ETF’s maken beleggen in crypto eenvoudiger en veiliger, zonder gedoe met wallets of private keys. Een goedkeuring kan dus een flinke stap zijn richting bredere acceptatie.
Goed nieuws voor ADA-houders: Grayscale, een van de grootste cryptovermogensbeheerders, heeft een aanvraag ingediend bij de SEC voor een Cardano (ADA) spot-ETF. Als die wordt goedgekeurd, kunnen beleggers via een regulier fonds
handelen in Cardano zonder de munt zelf te bezitten.
De markt reageerde enthousiast: ADA schoot met 15% omhoog en brak door de $0,80-grens. Grayscale heeft al ETF’s voor Bitcoin en Ethereum en werkt aan aanvragen voor onder andere XRP, Solana en Dogecoin.
Een Cardano ETF zou een gamechanger zijn voor de adoptie van de munt en institutionele investeerders aantrekken die anders geen directe blootstelling aan crypto mogen hebben. De vraag is nu: wat doet de SEC?
XRP staat weer in de schijnwerpers. Dit keer vanwege speculaties dat grote Japanse banken de munt willen adopteren voor internationale betalingen. Japan, een van 's werelds grootste financiële markten, leunt nog sterk op het dure en trage SWIFT-systeem.
XRP is ontworpen als brugvaluta voor snelle en goedkope grensoverschrijdende transacties. SBI Holdings, een zwaargewicht in de Japanse financiële sector en een trouwe Ripple-partner, is al meerdere keren positief geweest over XRP-adoptie door banken.
Sommige analisten voorspellen dat een grootschalige adoptie van XRP in Japan de prijs flink kan opstuwen. AI-modellen suggereren zelfs waardes van $50 tot $100 als banken wereldwijd volgen. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Misschien. Maar het bewijst wel hoe groot de impact van institutionele adoptie kan zijn.