Lady Diamond Bitcoin 752X433

Crypto-nieuws januari 2023

Lady Diamond heeft in het begin van 2020 kennis mogen maken met Bitcoin en andere cryptocurrencies. Zoals velen met haar kocht ze deze digitale muntjes, zonder eigenlijk precies te weten wat het nou precies was.

Toen ze haar investering fors zag stijgen en daarna weer te zien crashen, besloot ze zich toch in de materie te gaan verdiepen om zo een toekomstdoel te kunnen vormgeven. Regelmatig luistert ze streams en podcast om op de hoogte te kunnen blijven van het laatste nieuws.

Speciaal voor onze Onetimers die ook crypto-fan zijn, verzamelt Lady Diamond deze crypto-nieuwtjes en zet ze voor je op een rij. Zo blijven jullie gemakkelijk op de hoogte, zonder uren te hoeven spenderen aan lezen of luisteren. Dat doet ze graag!

Lady Diamond avatar geplaatst in Crypto door Jaimy Isarin
op 6 februari 2023
Lady Diamond Bitcoin 752X433

FTX-oprichter opgepakt

We beginnen deze maand met wat beter nieuws in crypto-land. Sam Bankman-Fried, oprichter en voormalig topman van de failliete Amerikaanse crypto-handelsplaats FTX, is aangehouden en gearresteerd op de Bahama's.

Arrestatie op de Bahama's

De Amerikaanse openbaar aanklager in New York heeft de arrestatie bevestigd. De lokale autoriteiten van de Bahama's hebben Bankman gearresteerd toen ze formele bevestiging van de aanklachten kregen.

Bankman-Fried wordt ervan verdacht fraude te hebben gepleegd met het geld dat klanten op zijn exchange hadden staan. Aan deze aanklacht worden ook nog samenzwering en het witwassen van geld toegevoegd.

De arrestatie is op verzoek van de Verenigde Staten, die inmiddels ook op uitlevering hebben gevraagd. Sterker nog, Bamkam-Fried was voor de kerst al in de VS.

Fraude van epische omvang

Er lopen momenteel meerdere onderzoeken naar het bedrijf FTX. De Amerikaanse justitie liet eerder al weten onderzoek te doen op basis van fraude die door Bankman-Fried gepleegd zou zijn. In dit nieuwe jaar wordt verwacht dat hij zelf zijn pleidooi gaat houden voor de rechtbank van Amerika.

De FTX-oprichter zou in november 10 miljard dollar aan klantengeld van het platform overgeboekt hebben naar zijn eigen investeringsbedrijf Alameda, en daarvan zou nog zo’n 10% spoorloos zijn.

Volgens het Amerikaanse Ministerie van Justitie gaat het hier om fraude van epische omvang. Bankman wordt naast twee keer transactiefraude ook verdacht van zes andere aanklachten, waaronder witwassen en overtreden van verkiezingsregelingen.

Ftx Ceo Sam
CEO FTX opgepakt op verdenking van fraude

Hoogste borgsom van de geschiedenis

Nadat Bankman was uitgeleverd aan Amerika, was voor hem vrijkomen op borgsom eerst geen optie. Echter na een paar dagen kwam het nieuws naar buiten dat waarschijnlijk zijn ouders het hoogste bedrag ooit aan borg hadden betaald, zodat hun zoon in vrijheid zijn proces kan afwachten.

Het bedrag van de borgsom bedroeg $250 miljoen en zorgde ervoor hij kerst thuis kon vieren.

Inmiddels heeft Bankman-Fried al in de rechtbank gestaan, waar hij verklaarde onschuldig te zijn. De zaak wordt vanaf 2 oktober 2023 inhoudelijk behandeld en er hangt hem een gevangenisstraf van 115 jaar boven het hoofd.

Crypto-investeringsmaatschappij koopt Duitse bank op

Bitcoin Group SE, voorheen bekend als AE Innovative Capital SE, is een in Duitsland gevestigde investeringsmaatschappij. Het bedrijf verstrekt risicodragend kapitaal aan bedrijven met een focus op bedrijfsconcepten en technologie.

Bitcoin Group SE, het bedrijf dat ook achter het Duitse handelshuis bitcoin.de zit, heeft 100 procent van de aandelen van een Duitse bank overgenomen, blijkt uit een overeenkomst gepubliceerd op 12 december. De 150.000 aandelen zouden een gezamelde waarde van zo’n 14 miljoen hebben.

Bankhaus von der Heydt is een oude Duitse bank die in 1754 gevestigd werd in München. De 268 jaar oude bank heeft een volledige bankvergunning en mag ook het beheer van crypto en tokenisatie op zich nemen.

Overname Duitse Bank 1024X576

Ook oudjes kunnen mee met de tijd

Dat de Duitse bank wel oud, maar niet oubollig is bleek wel uit het feit dat ze een handelsplatform voor digitale assets probeerde op te zetten, maar niet in staat was om de benodigde technologie vanuit eigen middelen te financieren.

Met de overname van Bankhaus von der Heydt door de Bitcoin Group SE is er nu een reële kans om dit alsnog te verwezenlijken. De bank slaagde er in 2020 trouwens wel in om een eigen stablecoin, met de naam EURB, te lanceren.

De overname is echter nog niet officieel, want de toezichthouder van de Duitse financiële markt moet nog toestemming geven voor de deal. De verwachting is dat deze overname in het derde kwartaal van 2023 volledig wordt afgerond.

Grootste crypto exchange van de wereld in gevaar?

Door het gedoe met FTX en andere crypto exchanges is gevraagd aan grote handelsplatformen om openheid over hun crypto-reserves te geven, om het vertrouwen van de investeerders en traders terug te krijgen.

Dit blijkt nu averechts te werken voor de grootste crypto-exchange ter wereld. In plaats van dat het bewijs voor vertrouwen bij consumenten zorgt gebeurt nu het tegenovergestelde. Klanten nemen massaal hun tokens bij deze exchange op.

Waarom ligt Binance onder vuur?

Daar waar Binance altijd een stabiele exchange met genoeg liquiditeit leek te zijn, steken nu opeens de geruchten de kop op dat dat niet helemaal het geval zou zijn.

Dit begon nadat Binance een ‘Proof-of-Reserves’ deelde die mogelijk niet correct is uitgevoerd. Dit kwam aan het licht nadat een aantal boekhoudkundige specialisten zich erover gebogen hadden.

Binance heeft weliswaar een ‘Proof-of-Reserves’, maar er zou tegelijkertijd nogal wat onduidelijkheid zijn over waar de activa zijn ondergebracht. Hier lijkt bewust of onbewust mee geknoeid te zijn geweest.

Uit de onafhankelijke audit voor de Proof-of-Reserves over hun Bitcoin reserve, die door boekhoudbedrijf Mazars gedaan is, biedt weinig zekerheden over waar de activa precies liggen.

Waar rook is, is vuur?

De argwaan begon nadat ontdekt werd dat Binance Mazars geen onderscheid heeft laten maken in de activa die direct van token holders zijn en de activa die klanten lenen voor bijvoorbeeld trades met hefbomen.

Bij elkaar genomen heeft Binance 101% van de bitcoins van klanten onder beheer. Maar als je de activa die de exchange reserveert voor klanten met hefbomen weglaat zou dit slechts 97% zijn.

Binance zou dus een deel van de activa van klanten gebruiken om handelaren te betalen die met schuld investeren.

Tot nu toe is dat goed gegaan omdat niet iedere klant met directe bitcoin-blootstelling zonder hefboom zijn coins opneemt en in cold storage stopt. Natuurlijk is het ook een kleine kans dat het ook daadwerkelijk gebeurt, maar niet 0%.

Binance 1024X576
Changpeng Zhao, CEO van Binance

CEO van Binance maakt zich geen zorgen

De speculaties zorgden er in elk geval dat er op één dag van ruim $3 miljard aan crypto’s van het handelsplatform werden afgehaald door klanten. De volgende dag stabiliseerde dat weer en liet de CEO van Binance, Changpeng Zhao, weten dat deze uitstroom niet eens de top 5 van record van uitstromen heeft gehaald.

Nederlands grootste crypto exchange in gevaar?

Afgelopen maanden zijn er verschillende crypto exchanges als dominosteentjes omver gevallen. Het ene faillissement veroorzaakte dat van de ander, beginnend bij het FTX-drama.

Tot voor kort leken de Nederlandse exchanges ongedeerd, maar met zo’n omvang was het slechts een kwestie van tijd tot hier de alarmbellen ook zouden gaan rinkelen.

Bitvavo verliest 280 miljoen

De crypto-wereld lijkt flink met elkaar verweven te zijn, want de val van FTX heeft indirect gevolgen voor Nederlands grootste crypto-exchange: Bitvavo. Het bedrijf DCG (moederbedrijf van Genesis), waar Bivavo zaken meedoet, kwam in de problemen nadat FTX niet meer aan zijn betalingen voldeed.

FTX-CEO Sam Bankman-Fried is ondertussen opgepakt op verdenking van onder andere fraude en witwassen. Er werd voor 10 miljard weggesluisd naar het zusterbedrijf van FTX en van dat bedrag is nog zo’n 10% spoorloos.

Doordat FTX niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen, raakten ook andere partijen in de problemen, zoals DCG, waar Bitvavo voor 280 miljoen aan cryptomunten heeft ondergebracht voor off-chain staking.

Klanten hoeven zich geen zorgen te maken

Volgens Bitvavo hoeven hun klanten zich geen zorgen hoeven te maken over hun crypto’s en geld, de huidige situatie bij DCG heeft geen invloed op het Bitvavo platform. Bitvavo blijft de diensten aanbieden die hun klanten van ze verwachten.

“Bitvavo beheert ongeveer EUR 1,6 miljard aan deposito's en digitaal vermogen. Van dit bedrag is EUR 280 miljoen toegewezen aan DCG. Bitvavo kan alle vergrendelde activa bij DCG voorfinancieren, om ervoor te zorgen dat opnames van klantactiva op elk moment kunnen worden verwerkt, wat betekent dat Bitvavo-klanten niet worden blootgesteld aan DCG-liquiditeitsproblemen.”

Bitvavo is actief in gesprek, samen met andere zakelijke klanten van DCG, met DCG. Bitvavo's verwachting is dat de uitstaande deposito's op termijn door DCG zullen worden terugbetaald. Daar hopen wij natuurlijk ook op!

Bitvavo Crypto Exchange Nederland 1024X576
Nederlandse handelsplatform bitvavo is 280 miljoen kwijt door het FTX drama

Gat van $180 miljoen

In de eerste instantie liet de CEO van Bitvavo weten dat er genoeg geld op de plank lag om dit drama om te kunnen vangen. Toen kwam toch een gat van zo'n 180 miljoen aan het licht. Er is een externe partij, samen met de hoge koppen en aandeelhouders, in de boekhouding gedoken.

Hierbij werd besloten om het reeds uitbetaalde dividend uit eerdere winstgevende jaren terug te storten en als vangnet te laten fugeren, mocht de $280 miljoen niet worden terugbetaald door DCG.

on air