Wat ooit begon als een beloning voor het oplossen van ingewikkelde rekensommen is inmiddels verworden tot een van de grootste financiële hypes in de geschiedenis van het monetaire stelsel, met letterlijk tientallen en misschien inmiddels wel honderden varianten: crypto. Net zoals met iedere luchtbel is het wachten tot deze knapt.
Ik ging laatst koffie drinken met een goede vriendin van me. ‘Geloven jouw kinderen nog? In Sinterklaas bedoel ik.' Ik dacht even na en hoewel zelfs mijn oudste van inmiddels negen ten tijde dat de Goedheiligman in het land is nog altijd heerlijk meegezogen wordt in de avonturen van het Sinterklaasjournaal, geloof ik dat de aap bij beiden inmiddels uit de mouw is.
‘Mijn dochter is er ook achter', vertelde mijn vriendin. ‘Ze heeft heel goed nagedacht en toen ze erachter kwam dat de tandenfee niet bestond, kwam ze tot de conclusie dat Sinterklaas ook niet kon bestaan.'
Dit gesprek triggerde bij mij een gedachte over de huidige cryptomarkt. Er gaat geen dag voorbij zonder cryptonieuws en de ene na de andere nieuwe munt wordt gelanceerd als de ‘next big thing'. Net als Sinterklaas bestaat een cryptomunt alleen als mensen er in geloven.
Ja, cryptomunten zijn gebaseerd op de blockchaintechnologie, maar is die technologie echt ergens op verankerd? Wat als morgen blockchain 2.0 of het concurrerende Mega Chain gelanceerd wordt? En wat gebeurt er dan met de waarde van al die munten die het succes van Bitcoin of Ethereum najagen?
De waarde ervan zal als sneeuw voor de zon verdwijnen. Als men stopt in het geloven van a) de munt, b) de onderliggende techniek of c) het merk (marketing), is de investering in eender welke cryptomunt waardeloos. Daar ga je dan met je mooie plannen.
Opbrengsten die tot in de hemel lijken te groeien, kunnen in de praktijk nogal eens tegenvallen of zelfs verdampen.
Neem voor dit laatste de cryptomunt Xpose protocol waarbij het product zo gehypt werd dat de koers zonder duidelijke, tastbare aanleiding steeg, investeerders werd verteld dat ze dit echt niet wilden missen en op het toppunt van de koers verkochten de initiators hun tokens waardoor het kaartenhuis in elkaar stortte, het zogenaamde Pump & Dump. Het is puur gebaseerd op in iets geloven of niet.
In het EO-programma ‘Waar doen ze het van?' liet Xpose-adviseur Vasco Rouw in ieder geval zien wat het hem opgeleverd heeft. Het kwam de EO op een storm van kritiek te staan. Maar goed, je moet, zeker als EO zijnde, ergens in geloven.
Geloven doen ook OneTimers. Ik sprak laatst een communitylid over crypto. Zij heeft geïnvesteerd in een munt met minuscule waarde. ‘Maar ze willen deze munt voor de kerst naar een koers van € 1,- brengen', vertelde ze mij. ‘Als dat gebeurt ben ik miljonair.'
Hoewel ik heel erg met haar mee hoop, geloof ik niet in haar investering. Ik vind het lastig om iets dat gebaseerd is op geloof en vertrouwen te plaatsen. Ik ben er denk ik te pragmatisch voor.
Zoals ik vroeger toen ik klein was al vrij snel doorhad dat mensen niet ouder dan een jaar of 80 werden en Sinterklaas dus niet kon bestaan, heb ik nu ook vrij snel door dat crypto een bubbel is die vroeg of laat uit elkaar spat. Net zoals de dotcom-hype en alle next big things die er na gekomen zijn.