Het EK is in aantocht. Dat betekent niet alleen de sportieve anticipatie. Ook supermarkten en andere bedrijven vallen over elkaar heen om de leukste Oranje-inhaker op de markt te brengen.
Jumbo heeft de Snollebollekes juichcape en Coop komt met wat speciale oranje artikelen in het assortiment. Bavaria brengt een jaren ‘80 broekje uit met de print van het scheelmakend lelijke shirt waarmee Oranje in 1988 Europees kampioen werd en niemand kan om de Fluoranje actie van LIDL heen.
Alsof ze willen zeggen: eindelijk, we mogen weer! Want niet alleen voor de voetbalfans waren het zeven vervelende jaren sinds het Nederlands Elftal na het succesvolle WK van 2014 in een wak denderde dat zijn weerga niet kende.
Het EK 2016 ging aan onze neus voorbij en ook in de zomer van 2018 bleef het stil op straat. In 2017 zorgden de Oranje Leeuwinnen nog wel voor sportieve vrolijkheid, maar hun titel was zo onverwacht dat er commercieel niets mee gedaan was.
Dat was in 2019 anders. Rondom de deelname van het dameselftal aan het WK waren er her en der commerciële activiteiten en inhakers. In sommige straten vierde het Oranje weer de boventoon, maar het wat toch anders dan een EK of WK waar de Oranje Leeuwen aantreden.
Groot was dan ook de vreugde dat Oranje zich onder Ronald Koeman herstelde, de finale van de Nations League behaalde én zich kwalificeerde voor het EK 2020, wat door Covid-19 in 2021 wordt gespeeld.
Een inhaker is een marketingactie waarbij een actueel thema gebruikt wordt om reclame te maken. Soms wordt een inhaker jaren van te voren bedacht, soms ontstaat een idee spontaan. Toen Koningsdag 2020 vanwege datzelfde Covid Woningsdag werd, moesten de marketeers van de grote bedrijven snel schakelen. Het leverde enkele bijzonder leuke inhakers op, zoals van Bol.com en Netflix (zie voorbeelden).
Inhakers op grote voetbaltoernooien worden meestal wat verder van te voren bedacht. Dat heeft te maken met de hoeveelheden van de diverse items die de supermarkten nodig hebben en met het inkopen van voldoende (reclame)zendtijd. Ook hebben consumenten tijd nodig om de juiste mindset te komen.
De gemiddelde supermarktbezoeker denkt meestal half mei nog niet aan een maand topvoetbal, maar doordat de LIDL folder dit jaar al in de tweede week van mei in de bus viel en over the top oranje en oranje producten promoot, maakte voor mij dat het EK al een beetje begon te leven. Ik heb er zin in! We mogen weer!
Als marketeer borrelde ook bij mij de vraag op welke van die inhakers nu eigenlijk het beste of het meest succesvol is geweest. Ik besloot eens op onderzoek aan te gaan. Ik kwam tot de volgende top 3:
Er zijn door de jaren heen meer dan voldoende artiesten geweest die op hun eigen manier geprobeerd hebben in te haken op de Oranjekoorts. Denk bijvoorbeeld aan het ‘Wij houden van Oranje’ van André Hazes, het ‘Ik wil dat ons land juicht’ van Guus Meeuwis en ‘Viva Hollandia’ van Wolter Kroes wat in juni waarschijnlijk weer het nationale volkslied wordt.
Een marketing inhaker die zo scoort is komt minder vaak voor. Het lukte de Wuppies in 2006. Entertainer Pierre Kartner, bekend als Vader Abraham en al eerder succesvol met het Smurfenlied, werd gevraagd om een lied te maken voor de marketing gimmick van Albert Heijn. Onder het motto Wup Holland Wup produceerde Albert Heijn rondom het WK 2006 vijftien miljoen Wuppies.
Een Wuppie is een klein pluizig beestje met opgeplakte oogjes en voelsprietjes. Het komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en was een in de kleuren rood, wit, blauw en oranje een hit in het Oranjegekke Nederland. Menig dashboard van Nederlandse auto’s was in die zomer voorzien van Wuppies.
Het lied ‘Met een wuppie, wuppie, wuppie winnen wij het wereldcuppie’, werden de Wuppies prominent in beeld gebracht in de reclames van de supermarktketen en vanwege het aanstekelijke karakter van het liedje, werd het ook regelmatig op één van de volle pleinen in de Nederlandse steden ten gehore gebracht.
Albert Heijn volgde het eigen Wuppie-succes op met de Welpies. Hetzelfde idee, maar dan minileeuwtjes uitgevoerd in verschillende Nederlandse kleuren. De Welpies waren de give-away van het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland.
Net als de Wuppies hadden de Welpies plakvoeten en konden ze in de auto op het dashboard geplakt worden. Menig kinderkamer diende die zomer ook voorzien te worden van Welpies in alle beschikbare kleuren. De Welpies konden gespaard worden via een speciale tijdelijke spaaractie.
Bij het WK 2010 pakte Albert Heijn voor het derde opeenvolgende toernooi uit met een soortgelijke actie, de Beessies. Het succes hiervan viel echter tegen. Een teken dat deze formule uitgewerkt was.
De Brabantse “Stylist” Roy Donders maakte in 2012 en 2013 furore met zijn huispakken. De interesse voor de Tilburger leidden tot een realityserie op de Nederlandse televisie. Supermarktketen Jumbo haakte in op zowel het succes van Donders als op het WK 2014 door de huispakken te veranderen in Juichpakken.
Deze juichpakken waren zo populair dat ze al snel uitverkocht raakten. Dat zorgde ervoor dat Marktplaats, de website waarop veel Juichpakken te koop gezet werden, zelf weer inhaakte op de inhaker van Jumbo.
Wat komende zomer de winnende gimmick wordt, valt al even lastig te voorspellen als het EK zelf. Want ook vanuit een sportsbetting perspectief kunnen we ons hart weer ophalen. We kunnen nu al inzetten op de aankomend EK-winnaar, de EK-finale en in welke ronde het Nederlands Elftal uitgeschakeld gaat worden. Voor ieder type sportsbetter is er wel een weddenschap beschikbaar.
Het voorspellen van de EK-winnaar is natuurlijk op dit moment nog koffiedik kijken. Daarom zijn de odds voor die voorspelling ook hoog. Het voorspellen van de groepswinnaars in de diverse poules is, vooral nu de EK-selecties van de deelnemende landen langzaam maar zeker bekend gemaakt worden, al wel mogelijk.
Welk type sportsbetter je ook bent en welk land hoog op je favorietenlijstje staat, maakt de komende weken ook niet uit. Het wordt voor ons ook een erg fijne voetbalmaand met de nodige betjes en extra spanning. We mogen weer!
– Brunsie