Juni is in de wielersport traditioneel de maand van de Nationale Kampioenschappen. Met de Dauphiné Libéré en de Ronde van Zwitserland is het ook een voorbereidingsmaand voor de allergrootste wielerkoers op aarde: de Tour de France.
Met de door Jumbo - Visma en Primoz Roglic gewonnen Giro d’Italia nog maar net achter ons, kijken we alweer vooruit naar de aankomende wielerwedstrijden. Op 4 juni gaat de wielermaand echt van start met twee ProTour wedstrijden.
Heb jij vertrouwen in de voorspellingen voor de wielerkoersen van deze maand? Zet dan veilig een weddenschap bij een van deze betrouwbare bookmakers.
Ronderenners die willen schitteren in de Tour de France kunnen hun vorm opbouwen in de Dauphine, officieel het Criterium du Dauphiné Libéré. In deze mini-Ronde van Frankrijk kunnen de wielrenners de benen al eens testen.
De Dauphine begint met een stevige heuvelrit waarbij er een lokale ronde door Chambon Sur Lac van 23 kilometer met telkens een beklimming afgewerkt moet worden. Daarna volgen er een aantal etappes die absoluut niet vlak zijn, maar waar er wel gesprint kan worden voor de etappezege.
Na de individuele tijdrit van 34 kilometer op woensdag ligt het zwaartepunt van deze etappekoers in het weekend van 10 en 11 juni.
Op zaterdag 10 juni moeten er serieuze Alpencols zoals de Col de Madeleine, de Col du Mollard en de Col de Croix de Fer beklommen worden. Op zondag eindigt de ronde op de flanken van La Bastilla, nabij Grenoble, nadat onder andere de Col du Port en de Col du Granier bedwongen zijn.
Favoriet voor de eindzege in de Dauphiné Libéré is Jonas Vingegaard. De kopman voor de Tour de France van Jumbo - Visma wil hier de basisconditie voor een tweede Tourzege opdoen.
Tadej Pogacar laat de Dauphiné aan zich voorbij gaan. Vingegaard krijgt wel tegenstand van onder andere Mikel Landa, Richard Carapaz en Egan Bernal.
Op zondag 4 juni staat niet alleen de eerste etappe van de Dauphiné Libéré op het programma, maar die dag wordt ook de Brussels Cycling Classic verreden. Deze Belgische koers stond vroeger onder de naam Parijs - Brussel in september op de kalender, maar is om een ProTour status te verwerven verhuisd naar juni.
Met een hertekening van het parcours dat doen denken aan een serieuze voorjaarsklassieker, is de Brussels Cycling Classic een zware en prestigieuze wedstrijd geworden.
Er wordt geklommen op de Kapelmuur en de Bosberg en er zijn flinke kasseistroken in het parcours te vinden. Voorjaarsrenners die de Giro overgeslagen hebben, kunnen hier hun seizoen terug oppakken.
Renners die de Brussels Cycling Classic gereden hebben, hebben meerdere opties om hun programma een vervolg te geven. In Nederland wordt van 7 tot en met 11 juni de ZLM Tour verreden.
Deze ronde doet het zuiden van Nederland aan. De koers start met een proloog en een etappe in Zeeland alvorens het peloton voor de tweede etappe van Schijndel naar Buchten in Limburg rijdt. De derde etappe start en finisht in Roosendaal, zoals de laatste etappe dat doet in Oosterhout.
Renners kunnen er echter ook voor kiezen om op 10 juni de Ronde van het Hagelland te rijden in België en vervolgens de Ronde van België te rijden. Deze bestaat uit vijf etappes en start op woensdag 14 juni en finisht op zondag 18 juni. Onder andere Mathieu van der Poel kiest voor deze route richting de Tour de France.
Tegelijkertijd met de Ronde van België wordt de Ronde van Slovenië verreden. Een koers die tot enkele jaren geleden onbenoemd voorbij ging.
Totdat ene Tadej Pogacar de macht greep in de Tour en ter voorbereiding daarop altijd de ronde van zijn eigen land rijdt en wint.
Ook de Ronde van Zwitserland wordt tegelijkertijd verreden. Deze koers duurt tien dagen en wordt gezien als de ultieme voorbereiding op de Tour de France. Renners als Egan Bernal en Richard Carapaz willen in de Ronde van Zwitersland de puntjes op de i zetten voor wat betreft hun Tour-voorbereiding.
De Ronde van Zwitserland start met een individuele tijdrit van 12,8 kilometer en is vlak. Jumbo - Visma rijder Wout van Aert behoort zeker tot de favorieten om de eerste gele trui van de ronde te pakken. Daarna is het in de tweede etappe voor de sprinters ook al is het parcours allerminst vlak.
De derde, vierde en vijfde etappe zijn bergritten waar Tourrenners zich eens serieus kunnen testen. De zesde etappe is een heuvelachtige rit gelijkend op de Amstel Gold Race met een vlakke finale, waar nog overgbleven sprinters kunnen strijden om de dagzege. De zevende en laatste etappe is opnieuw een tijdrit.
Na de Ronde van Zwitserland laten de renners de internationale competitie voor even achter zich om de diverse nationale kampioenschappen te rijden.
In Nederland wordt het nationale kampioenschap verreden op zondag 25 juni. In een wedstrijd door de Limburgse heuvels van Valkenburg naar Sittard-Geleen wordt beslist wie het komend jaar de nationale driekleur aan mag trekken.