Iedereen die beweert dat Bitcoin de beste uitvinding is sinds internet, refereert daarmee vooral naar de Blockchain: het netwerk dat de transacties met Bitcoins uitvoert (en meer). Maar vanwaar dat ongetemde enthousiasme? Is het echt zo geniaal? You bet!
Na onze introductie over Bitcoin heb je recht om wat meer te weten te komen over de motor van het systeem, de Blockchain geheten. De Blockchain is feitelijk één reusachtige administratie met daarin elke transactie die vanaf dag 1 van de Blockchain heeft plaatsgevonden. En die administratie staat niet op één computer, nee die staat op elke computer die participeert in de Blockchain. Momenteel ruim 6.000 computers, 'nodes' geheten.
De Blockchain ontleent haar betrouwbaarheid aan de hoeveelheid nodes in het netwerk - hoe meer nodes, des te meer betrouwbaar het netwerk - en aan cryptografie: een techniek om gegevens te versleutelen. Dat deze methode betrouwbaar is, blijkt uit het feit dat het nog niemand is gelukt om het systeem te kraken of voor de gek te houden, ondanks de extreme hoeveelheid computer- en rekencapaciteit er ook tegenaan gegooid wordt.
Een wellicht nog belangrijker aspect van de betrouwbaarheid is dat de Blockchain openbaar toegankelijk en de inzichtelijkheid volledig transparant voor iedereen is. Er valt dus ook geen corrupte bewaker om te kopen om dichter bij de hoofdcomputer te komen, want die hoofdcomputer is er helemaal niet! Typisch gevalletje dat de kracht erin zit dat niemand de eigenaar is, maar het publiek. Elke node is even belangrijk (of: even vervangbaar) en elk moment van de dag kan ook jij besluiten een node aan te zetten en bij te dragen aan het gehele netwerk. Hoe? Door de Bitcoin Core software te installeren. (ter info: als je alleen bitcoins wilt gebruiken, zonder een 'node' te zijn, kun je ook enkel een simpelere Wallet kiezen.)
Een Bitcoin transactie gaat net zo snel de wereld over als een mailtje. Sent! Poef! Receive! Echter, er zit hier een addertje onder het gras. Er is namelijk een verschil tussen de melding van transactie en de bevestiging ervan. Pakweg elke tien minuten bevestigen de nodes naar elkaar de transacties die hebben plaatsgevonden. Stel dat het iemand gelukt zou zijn om het netwerk voor de gek te houden ("double spending") dan zit er een verschil in wat de nodes aan elkaar bevestigen. Hier is in de architectuur van de Blockchain expliciet rekening mee gehouden. Binnen 10 minuten komt het misbruik vrijwel zeker aan het licht. Elke 10 minuten later wordt de kans exponentieel kleiner dat er met een transactie geknoeid is.
Wat zijn de mogelijkheden om te handelen in de Bitcoin?
Als je in een handel zit waarin je betalingen met Bitcoin accepteert, dan is het dan ook gebruikelijk om pas te leveren nadat je een of meerdere confirmations hebt ontvangen. Een kop koffie kun je gerust verkopen na enkel de melding van transactie, maar als het duurder wordt - bijvoorbeeld een webshop die iets voor 100 euro verkoopt - dan wil je wel minimaal één bevestiging. Voor grotere bedragen is een aantal van 3 bevestigingen gangbaar, oftewel je wacht minstens een half uur voor je iets duurs gaat versturen. Handelsplatformen als BTC-E - die elke minuut van de dag een gewillige prooi voor criminelen zijn - hanteren zelfs 6 confirmations alvorens ze een transactie accepteren.
De 3 grootste nadelen van de Blockchain zijn schaalbaarheid, snelheid en kosten:
De Blockchain werkt op dit moment close to perfect. Maar met dagelijks rond de 100.000 transacties, is dat natuurlijk peanuts vergeleken met het aantal 'gewone' geldtransacties wereldwijd. Ter vergelijking: Equens (voorheen Interpay) verwerkt 40 miljoen transacties per dag - 12,5% van alle transacties in de eurozone. Het totaal ligt in de eurozone dus op zo'n 330 miljoen. Alleen dat is al 3300 x zoveel als het totale aantal dagelijkse bitcoin transacties. In de grafiek zie je in welk tempo de Blockchain groeit. Zou het ook nog werken als het een factor 3300 keer zo groot is?
Zoals hierboven beschreven duurt het 10 minuten voordat een transactie bevestigd is. Als je met Bitcoin in de supermarkt wil betalen gaat dat natuurlijk niet werken. Hier zal dan in de praktijk de melding van transactie als confirmation worden beschouwd. Maar stel dat men een factor 100 of 1000 meer met Bitcoin doet, kan de Blockchain dat dan wel bijbenen?
De software is gratis, maar de computers en de stroom niet.
The environmental cost of mining includes the generation of electricity. As of 2015, even if all miners used energy efficient processes, the combined electricity consumption would be 1.46 terawatt-hours per year—equal to the consumption of about 135,000 American homes.
Bron:http://en.wikipedia.org/wiki/Bitcoin#Environmental_costs
Dit is dus een extreem belangrijk punt van aandacht.
Heb ik je nou uitgelegd hoe exact de Blockchain werkt? Eigenlijk niet nee, en dat ga ik niet doen ook. Ik ben geen cryptogeek, en ook voor wiskunde scoorde ik geen tienen op school. Maar ik heb wel een super goede uitleg voor je kunnen vinden, met onderstaand filmpje. Af en toe is het wel complex, maar de rode draad blijft mijns inziens toegankelijk genoeg.