Iedereen die zich enigszins met cryptovaluta bezighoudt, zou mogelijk denken dat Bitcoin de meeste gebruikte cryptomunt ter wereld is. Bitcoin is anno 2020 ongeveer goed voor 65% van de totale market cap (relatieve grootte van een cryptomunt) van alle digitale activa. Enorm dus. Toch is de moeder der cryptomunten niet de meest gebruikte munt. Maar welke cryptomunt is dat dan wel? En waar wordt nog meer veel in gehandeld volgens de laatste cijfers?
Als we op zoek gaan naar cijfers met betrekking tot handelsvolumes in cryptovaluta, dan kunnen we niet anders concluderen dat er maar weinig over te vinden is. Wel kunnen we over de laatste maand bekijken wat het handelsvolume is per munt. Hiervoor kun je terecht op de website CoinMarketCap.com. Uit de gegevens van deze bekende website blijkt dat niet Bitcoin de meest gebruikte cryptomunt is, maar Tether. In de afgelopen maand (april 2020) is er maar liefst 25% meer volume gemeten in Tether ten opzichte van Bitcoin. Dit terwijl Tether qua market cap slechts 2,5% van de totale digitale cryptocurrency markt inneemt.
Tether behoort tot de groep stablecoins, een dergelijke coin probeert koersschommelingen te vermijden. Het is daarbij de bedoeling dat Tether altijd één dollar waard is. Dat komt veel handelaren goed van pas op het moment dat ze even uit willen stappen. Veel mensen weten echter niet dat ze Tether gebruiken, in plaats daarvan denkt men dat ze echte dollars in bezit hebben.
In de wereld van cryptovaluta zijn er een aantal begrippen die je weleens voorbij ziet komen. Handelsvolume is daar één van. Deze term gebruikt men ook op de aandelenmarkt. Het volume betreft de hoeveelheid specifieke crypto die in de afgelopen 24 uur is verhandeld. Het totale volume wordt bepaald door alle koop - en verkoopinformatie van alle exchanges bij elkaar te voegen.
Het volume kan als een van de indicatoren worden gebruikt om te bepalen welke kant de koers op gaat. Bovendien kan het de bepalende factor zijn om een cryptomunt wel of niet te kopen. Veel handelaren zitten namelijk niet te wachten op een muntje dat later onverkoopbaar blijkt te zijn, omdat er weinig tot geen volume in de munt zit. Vooral munten met een hoog volume zijn erg in trek bij zogenoemde daghandelaren. Veel volume zorgt dat het koersverloop - over het algemeen - minder volatiel zal zijn.
Bitcoin cash is het gevolg van een hard fork welke plaatsvond in 2017. De oorzaak was een meningsverschil tussen miners en ontwikkelaars. Bitcoin cash ontstond na deze hard fork, met als doel de schaalbaarheid van bitcoin te vergroten. waardoor transacties sneller en goedkoper zouden moeten worden. Bitcoin Cash werkt met dezelfde blockchaintechnologie waar ook bitcoin zelf gebruik van maakt. Het belangrijkste verschil met bitcoin, is dat de blockgrootte anders is.
Litecoin werd in 2011 geïntroduceerd door Charlie Lee, een ontwikkelaar afgestudeerd aan de Massachusetts Institute of Technology. Charlie is tot op de dag van vandaag betrokken bij het project. Litecoin, de naam zegt het al, is een light variant van cryptovaluta. Het behoort tot de altcoins en heeft veel weg van de technologie die ook achter bitcoin schuilt. Wel zijn er enkele verbeteringen toegevoegd ten opzichte van bitcoin. Zo werkt de blockchain van Litecoin vele malen sneller dan die van bitcoin en waardoor transacties een stuk goedkoper zijn.
Ethereum maakt eveneens gebruik van blockchaintechnologie. Het netwerk wordt gebruikt om applicaties op te laten draaien. Deze applicaties worden DApps genoemd. De brandstof die wordt gebruikt is Ether. De Ethers zijn nodig om wijzigingen aan te brengen aan de blockchain. Ethereum is - anders dan bitcoin - geen betaalmiddel en is inmiddels uitgegroeid tot de nummer 2 qua grootte in marktkapitalisatie. .
Bitcoin is de bekendste cryptomunt, een gedecentraliseerde valuta. De digitale munt kan vanwege het decentrale karakter worden verhandeld, zonder de tussenkomst van een bank of overkoepelde toezichthouder. Alle transacties die plaatsvinden, worden geregistreerd in de blockchain, een soort grootboek. Aangezien bitcoin de standaard van cryptomunten vertegenwoordigt, zie je dat de waarde van andere munten vaak wordt uitgedrukt in bitcoin (btc). Gek genoeg dus niet de meest gebruikte cryptomunt die er is!
Op het moment dat je portefeuille uit Tether bestaat, kun je het prima laten staan. De hele insteek achter de munt is immers om de koers stabiel te laten zijn. Toch kun je hier niet blind op vertrouwen. Er is in het het verleden - en nu nog steeds - veel te doen geweest rondom Tether. Mensen geloven niet dat tegenover iedere Tether ook een dollar staat. Dit heeft er in het verleden al eens voor gezorgd dat de koers met meer dan 10% zakte.
Behoorlijk wat voor een stabiele munt. Mocht je helemaal zeker willen zijn van echte dollars (in ons geval euro's), is het nog altijd het beste om direct te cashen. Het geld is pas van jou, als het op de bank staat!