Bitbond kan het best worden omschreven als een Bitcoin leenplatform: een plek waar kredietverstrekkers en leners bijeen worden gebracht. Het bedrijf Bitbond wordt beheerd door Bitbond GmbH en is gevestigd in Berlijn.
Bitbond is al sinds 2013 tijd bezig met het verstrekken van leningen. Er worden jaarlijks miljoenen leningen verstrekt en allemaal in de vorm van Bitcoins. De leningen kunnen snel en goedkoop worden verstrekt, omdat er geen banken aan mee hoeven te werken. Overigens kun je geen torenhoge bedragen lenen, het maximale bedrag dat je kunt lenen is 25.000 dollar.
Via Bitbond kun je een Bitcoin lening afsluiten. De kredietverstrekker zorgt voor het te lenen bedrag en de duur van de lening. Deze kan variëren tussen de 6 weken en 5 jaar. De lener kan de lening uiteindelijk aflossen.
Als geldlener kun je terecht op de marktplaats van Bitbond. Voordat je als lener überhaupt een leningaanvraag mag plaatsen, dien je verschillende gegevens aan te leveren, zoals financiële informatie en identiteitspapieren. Vervolgens zal Bitbond deze aanvraag beoordelen en voorzien van een rating (A t/m F). Kredietverstrekkers kunnen hun keuze bepalen, mede op basis van deze rating.
Daarna kan de leningaanvraag worden gepubliceerd en kunnen kredietverstrekkers biedingen plaatsen. Het leningverzoek is anoniem en blijft gedurende twee weken staan.
De gehele afwikkeling van betalingen kan worden ingezien door zowel de verstrekker als de lener.
Bitbond is een betrouwbare partij, gevestigd in Berlijn, met een eigen licentie. Bij vragen kun je de uitgebreide FAQ raadplegen, maar je kunt ze ook gewoon bellen en e-mailen. Op basis van wat we hebben gevonden, nadat we Bitbond hebben gegoogeld, kunnen we concluderen dat het merendeel van de mensen erg te spreken is over het platform. Het platform is gebruiksvriendelijk & de klantenservice snel. Wel zijn er enkele opmerkingen te vinden over de ratings die zijn uitgegeven. Zo zouden deze ratings niet altijd overeenkomen met de werkelijkheid en daarnaast is er in enkele gevallen te weinig informatie afgegeven over het te financieren bedrijf.
Bitbond brengt meerdere voordelen met zich mee. Als (kleine) ondernemer kun je snel en eenvoudig een krediet krijgen, zonder daarvoor door de gehele (financiële) molen moeten worden gehaald, wat bij een normale bank wel het geval is. Bovendien heb je als lener een transparant overzicht van de kosten en kun je tegen schappelijke prijzen een Bitcoin krediet krijgen. Dit in tegenstelling tot het krijgen van internationale leningen, waar hogere kosten aan vastzitten en de levertijd enkele dagen betreft.
Kredietverstrekkers krijgen op hun beurt een goed rendement over hun verstrekte Bitcoin kredieten. Daarbij krijgen ze volledige inzage in de verschillende risico's die men per bedrijf loopt, waardoor een eventuele keuze makkelijker wordt gemaakt.
De cryptomarkt is een opkomende markt en zo ook het fenomeen Bitcoin leningen. Omdat het nog erg in de kinderschoenen staat, zijn er ook gevaren en dan met name als het komt op het stukje veiligheid. In de afgelopen maanden is dit veel in het nieuws geweest, zoals exchanges die gehackt werden en wallets die leeggehaald werden. Bitbond heeft hier gelukkig nog niet mee te maken gehad. De komende jaren zal de veiligheid ongetwijfeld verbeteren, is de verwachting.
Een ander nadeel is de waarde van Bitcoin. Deze kan nogal fluctueren, waardoor je als kredietverstrekker de dupe kan zijn van een daling. Het uitgeleende aantal Bitcoins kan tijdens het aflossen minder waard zijn geworden. Uiteraard kan het omgekeerde ook gebeuren.
We kunnen ons voorstellen dat Bitbond als een soort laatste redmiddel kan worden ingeschakeld. Bedrijven die overal worden afgewezen, kunnen het hier proberen, of omdat ze snel geld nodig hebben.
Het platform leent zich daar goed voor en belangrijk is dat ze eventuele klachten serieus blijven nemen, zoals het classificeren van bedrijven.
Ook is het van belang dat de cryptomarkt zich blijft innoveren, zodat het veiliger wordt. En buiten dit, is het belangrijk dat de Bitcoin schaalbaar blijft, waardoor transactiekosten niet verder stijgen. Bij Bitbond zouden ze dit kunnen opvangen door ook andere cryptovaluta in te gaan zetten.