Gibraltar, een belastingparadijs en een schiereiland met een handvol inwoners. Het eiland is sinds 1713 overgedragen aan het koninkrijk Groot-Brittannië, hoewel het niet tot Groot-Brittannië hoort. Gibraltar is met een oppervlakte van 6,8 km2 piepklein te noemen en grenst aan Andalusië.
Gibraltar is één van de plekken waar je als buitenlandse partij aan een vergunning kunt komen, om kansspelen aan te bieden. Vanuit Gibraltar worden deze vergunningen afgegeven. Voornamelijk Britse bedrijven maken hier gebruik van en konden gebruik maken van een aantrekkelijk belastingtarief. Jazeker konden….
Daar kwam verandering in toen de Britse regering in 2014 zijn belastingregels aan ging passen. Sinds die tijd meent de Britse regering dat er belasting moet worden geheven over diensten (o.a. gok-relateerde) die aan consumenten binnen het Verenigd Koninkrijk aangeboden worden.
Deze maatregel is genomen omdat men een groot deel aan belastinginkomsten misliep. De gokbedrijven moesten ineens 14% meer belasting betalen. Je kunt je wel voorstellen dat dit flink is, en dat men er niet blij mee is. De exploitanten probeerden deze verandering aan te vechten, maar tevergeefs.
In Nederland is er vooralsnog niets gereguleerd qua kansspelen. Op dit moment is het verboden om online kansspelen aan te bieden aan de Nederlandse speler.
De kansspelautoriteit is momenteel bezig met het aanscherpen van de regels, om kansspelen gericht aan de Nederlandse speler te ontmoedigen. Enkele gokbedrijven sloten al hun deuren of veranderden hun naam.
Dit doet men in de hoop een vergunning te krijgen.
Momenteel is men op de achtergrond druk met het schrijven van onderliggende wetten m.b.t. online kansspelen. De verwachting is dat de Nederlandse online gokmarkt begin 2019 gereguleerd zal zijn.
De exploitanten die een vergunning krijgen moeten uiteindelijk 29% kansspelbelasting betalen over hun winst. Dit is flink en het is de vraag welke bedrijven hier brood in zien.
Zoals aangegeven is de Nederlandse kansspelautoriteit bezig handhavend op te treden tegen, binnen de EU vergunde, kansspelaanbieders. Op het moment van schrijven is er nieuws uitgekomen dat het Hof van justitie van de EU een uitspraak heeft gedaan.
Er zou niet meer handhavend mogen worden opgetreden door de autoriteiten. De vergunningsprocedures moeten transparant zijn en als dit niet zo is, mag men niet verder gaan handhavend op te treden.
Overigens is deze uitspraak van toepassing op Hongarije, maar zal er ongetwijfeld een staartje aan vastzitten voor Nederland.
Wat het gaat betekenen voor de online casino's die momenteel gesloten zijn is onduidelijk. Wellicht besluit men weer open te gaan totdat er meer transparantie is.