Je ziet ze steeds meer: prepaid creditcards. Of tenminste, je ziet er steeds meer reclame voor. Want als het goed is, zie je aan het pasje zelf niet direct dat het een prepaid creditcard betreft. Maar wat zijn het eigenlijk, hoe werken ze en wat kun je ermee? Tijd om dat eens uit te pluizen.
Eigenlijk zegt de naam het al: een prepaid creditcard is een pas waar je van tevoren geld moet zetten voordat je het uit kunt geven. Waar traditionele creditcards werken op basis van krediet, werkt een prepaid creditcard dus eigenlijk precies andersom. Staat er geen geld op de kaart, dan kun je hem ook niet gebruiken. Wat dat betreft werkt het hetzelfde als een prepaid telefoonkaart of een iTunes kaart bijvoorbeeld.
Een prepaid creditcard ziet er hetzelfde uit als een gewone creditcard, en is dus gekoppeld aan de diensten van een grote creditcard provider als Mastercard of Visa. Er zijn verschillende merken prepaid creditcard, en je kunt deze gebruiken op dezelfde manier als je een gewone creditcard zou gebruiken, maar dan met de voorwaarde dat er geld op moet staan. Eigenlijk is een prepaid creditcard dus een kruising tussen een bankpas en een creditcard.
Waarom zou je een prepaid creditcard willen? Je kunt toch ‘gewoon' een creditcard bij je bank of elders aanvragen? Dat klopt, maar er is een groep mensen die geen creditcard wil hebben óf mensen die geen creditcard kunnen krijgen. Een normale creditcard werkt namelijk op basis van krediet, en dat kan op twee manieren geregeld zijn:
Zoals met alle leningen, behalve die van DUO (de studentenlening), wordt voor een creditcard een kredietcheck bij het BKR uitgevoerd. Heb je achterstanden die gemeld staan bij BKR, of achterstanden die de afgelopen 5 jaar afgemeld zijn bij het BKR, dan zul je geen creditcard krijgen. De kredietverstrekkers vinden het risico dan te groot.
Ook mensen met een laag inkomen of enorme schulden, waarvan de afbetaling maandelijks behoorlijk groot is, kunnen geweigerd worden voor een creditcard. En dan is er altijd nog een groep mensen die uit principe niet willen lenen. Een prepaid creditcard kan voor deze mensen een uitkomst zijn.
Er zijn inderdaad mensen die geen creditcard nodig hebben. Vroeger had je die bijvoorbeeld nodig op vakantie, maar vooral binnen Europa maar ook daarbuiten kun je op steeds meer plaatsen met je bankpas terecht. Toch is bijvoorbeeld in de VS het gebruik van een creditcard voor alle dagelijkse betalingen nog heel gewoon, en ook in minder ontwikkelde landen kun je lang niet overal met je bankpas terecht. Dan heb je dus twee keuzes: betalen met een creditcard, al dan niet prepaid, of contant geld overal mee naartoe nemen. Pinnen is buiten Europa ook nog eens niet gratis, dus dan pin je gerust een paar honderd euro per keer om vooruit te kunnen. Niet bepaald heel veilig…
Een tweede plaats waar een creditcard van pas kan komen, is in webshops en bij andere online dienstenaanbieders. Denk aan online casino's en bookmakers. Binnen Nederland kun je vaak gebruik maken van iDeal of andere betaalmethodes als AfterPay. Ook Europese aanbieders die Nederlandse klanten hebben, bieden dit vaak aan. Maar lang niet allemaal, en als het een niet-Europees bedrijf betreft, zul je die opties vaker niet aantreffen. Dan is een overboeking bijvoorbeeld een optie, maar dit duurt vaak langer om te verwerken, waarbij de goederen of diensten niet direct geleverd of verzonden worden.
Vooral op plaatsen waar je borg moet betalen, of men zekerheid wil hebben dat je op komt dagen, zoals bij het huren van een auto of het boeken van een hotel, wordt 9 van de 10 keer een creditcard gevraagd of geëist. Ze blokkeren dan een bepaald bedrag, wat vrijgegeven wordt als alles in orde is, volgens afspraak. Dan hoef je geen honderden euro's, of meer, borg te betalen, of je hotelkamer bij bijvoorbeeld Booking.com, die je nog kunt annuleren, van te voren te betalen. Ook bij webshops als Amazon en AliExpress is het heel normaal om met een creditcard te betalen.
Bovendien, een aankoop met een creditcard is verzekerd. Ontvang je je pakketje niet, of is er iets anders aan de hand, dan kun je dit claimen en krijg je meestal je geld terug. Creditcardmaatschappijen houden ook in de peiling of je geen betaling doet aan een aanbieder die als malafide bekent staat, en grijpen hier ook pro-actief op in. Zo loop je minder kans om opgelicht te worden.
En met een prepaid creditcard is het extra veilig: als er geen geld op staat, of onvoldoende, kan er niets worden afgeschreven. Maar er zijn ook wel wat beperkingen, hierover later meer.
Er zijn veel aanbieders van prepaid creditcards en er komen er steeds meer bij. De relatief nieuwe manier van betalen is echt aan een opmars bezig, en dat lijkt vooral te komen door de steeds internationaler wordende handel op internet.
Zoals eigenlijk met alles dat om geld gaat, is het aan te raden niet zomaar met de eerste de beste in zee te gaan. Kijk even goed naar de aanbieder. Hoe ziet de website eruit? Staan er duidelijke contactgegevens vermeld? Wordt de creditcard uitgegeven met toestemming van één van de grote aanbieders, vooral MasterCard of Visa? Check ook even of er staat in welk land ze gevestigd zijn en onder welke financiële autoriteit ze vallen. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met die autoriteit, net als met Autiriteit Financiële Markten hier in Nederland. Zij kunnen je vertellen of een aanbieder inderdaad onder hun toezicht valt, licenties heeft en/of betrouwbaar is.
Wil je echt zekerheid, dan kun je bij ICS, International Card Services, zelf een prepaid Visakaart of MasterCard afnemen. ICS is het bedrijf dat voor zowel Visa als MasterCard de betalingen regelt, dus dit is zeker betrouwbaar.
Veel van de prepaid creditcards worden niet geaccepteerd als borgstelling, bijvoorbeeld bij het huren van een auto. Er zijn er enkele die hiervoor zeker wel geaccepteerd worden, mits er voldoende saldo is. Check dit dus altijd goed van tevoren.
Ook de aankoopverzekering geldt niet voor alle kaarten. De kaarten die je rechtstreeks bij Visa, MasterCard of ICS afneemt, kennen wel een aankoopverzekering, evenals de prepaid kaart van de ANWB.
Veel aanbieders zijn niet in Nederland gevestigd. Sommigen hebben wel een Nederlandstalige website, maar indien je ze nodig hebt, kan het zijn dat ze je niet in het Nederlands te woord kunnen staan. Als dit lastig voor je is, kun je dus beter een andere aanbieder kiezen die wél een Nederlandse helpdesk heeft (zoals de kaarten van Visa, MasterCard of ANWB).
Dan zijn er soms nog (verborgen) kosten. Zo rekenen sommige aanbieders kosten voor het activeren, die kunnen oplopen tot maar liefst €70! Activeer je de kaart niet, kun je hem niet gebruiken, en ook al gebruik je de kaart zelden, die kosten moet je dan wel betalen. Ook brengen aanbieders kosten in rekening voor het storten van geld op de kaart. Kijk ook eens naar de kosten die ze berekenen voor opnames (in het buitenland bijvoorbeeld) bij een geldautomaat, of de wisselkoersen voor transacties in vreemde valuta. Die zijn soms bijster ongunstig. En dan zijn er ook nog aanbieders die kosten in rekening brengen als je de kaart niet vaak genoeg gebruikt. Soms kunnen die kosten oplopen tot €10 per maand.
Onze tip: wil je een prepaid creditcard, kijk dan naast betrouwbaarheid ook naar de mogelijkheden en kosten. Waarvoor wil je de kaart gebruiken en hoe vaak? Wat zijn de consequenties als je hem slechts een paar keer per jaar gebruikt? Hoeveel kost het om de kaart te gebruiken of er geld op te storten? Een eenduidig advies kunnen we niet geven, omdat het vooral afhankelijk is van jouw persoonlijke gebruik.