We hebben het hier op Onetime.nl graag over wat mensen verdienen, van gewone beroepen tot de rijksten op aarde. En bij die laatste categorie zijn we maar wat benieuwd naar waar ze het aan uitgeven. Een kijkje op het Instagram account van bijvoorbeeld McGregor of Mayweather laat zien dat deze flamboyante gasten het breed laten hangen.
Aan de andere kant heb je de rijke mannen als Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg en Warren Buffet, die eigenlijk verrassend ‘normaal' zijn gebleven en niet heel hard te koop lopen met hun rijkdom. Maar, de grootste (potentiële) kostenpost voor de rijken op aarde is toch wel als het huwelijk niet blijkt te werken. Dan vliegen de miljoenen of miljarden er uit richting de ex-partner. Nu de scheiding van Jeff Bezos en zijn ex MacKenzie is uitgesproken, weten we met hoeveel zijn vermogen geslonken is. Maar, is dit de duurste scheiding ooit? Of zijn er nog duurdere scheidingen geweest?
Trouwen, je doet het tot de dood je scheidt. Tenminste, dat zou altijd de intentie moeten zijn. Helaas gaat dit al lang niet meer op, in Nederland loopt het percentage stukgelopen huwelijken inmiddels al tegen de 40% (38,8% in 2017 om precies te zijn), in de VS lag het percentage scheidingen in 2014 al op 53%. En hoewel er geen cijfers bekend zijn van bekende koppels die uit elkaar gaan, doet het nieuws vermoeden dat de cijfers hier wellicht nog wel eens veel hoger zouden kunnen liggen.
Het komt misschien door het hectische leven, of door de verleidingen die niet iedereen kan weerstaan. Vaak komt toch naar buiten dat één van beide vreemd is gegaan. Of, zoals het steeds cryptischer gebracht wordt, één van beiden heeft een foutje gemaakt (of meerdere). Zo verwoordde Wesley Snijder de break-up met Yolanthe in ieder geval. Het beroemde leventje is niet altijd even leuk, als we het zo lezen.
En dan zijn er nog de échte rijken. De Bill en Melinda Gates, de Mark Zuckerbergs en Jeff Bezossen van deze wereld. Die een ogenschijnlijk normaal leven leiden, ondanks hun rijkdom. Je betrapt deze mannen er niet op in opvallende kleding te lopen of in de duurste auto's te rijden. Hun rijkdom is ze niet altijd af te lezen, ze lopen er in ieder geval niet mee te koop.
Melinda en Bill zijn al 25 jaar getrouwd, zonder dat er een scheurtje te bekennen lijkt te zijn. Zuckerberg is zeven jaar getrouwd met zijn Priscilla, en twee kinderen verder lijkt niets erop dat de twee problemen hebben. Ook Bezos was al vele jaren samen met MacKenzie, en tot voor kort leek alles pais en vree. Tot naar buiten kwam dat hij een affaire had, die hem uiteindelijk zijn huwelijk kostte.
Vroeger trouwde je, hier in Nederland in ieder geval, standaard in gemeenschap van goederen. Dat betekent zoveel als dat alles wat gedurende de periode van het huwelijk verdiend wordt door beide partners, van hen gemeenschappelijk is. Bij een eventuele scheiding hebben beide (ex)partners recht op de helft. Dit principe komt wellicht deels nog voort uit de traditionele rolverdeling: de man werkt en brengt brood op de plank, de vrouw zorgt voor het huishouden en de kinderen en is voor de inkomsten dus geheel afhankelijk van haar wederhelft.
Met de opkomst van het nieuwe feminisme, waarin de rolverdeling toch steeds minder traditioneel is geworden en vrouwen steeds meer gaan werken, ook als er kinderen zijn, zijn vrouwen over het algemeen onafhankelijker geworden. Ze kunnen financieel steeds beter voor zichzelf zorgen en het gezin is vaak niet langer enkel afhankelijk van de inkomsten van de man des huizes. Dat dat deels komt door de economie waar we in Nederland in leven, is een andere discussie.
Maar, doordat vrouwen steeds minder afhankelijk zijn, worden steeds meer huwelijken gesloten op basis van huwelijkse voorwaarden. Dit betekent dat van te voren vastgelegd wordt wat van wie is, en waar je bij een eventuele scheiding recht op hebt. In de VS heet dit een prenup, oftewel prenuptial agreement, en hierin kun je ook op laten nemen wat er gebeurt als één van beide partners bijvoorbeeld vreemd zou gaan. Maar in principe is dit vooral bedoeld om de rijkdom van de partners te beschermen. Golddiggers hebben zo ook meteen minder kans om er met een flinke som geld vandoor te gaan.
Een prenup hoeft dus geen garantie te zijn dat een scheiding geen geld kost. Vooral als degene die het meeste bezit, de fout in gaat, kan het alsnog veel geld kosten. En als je, net als Jeff en MacKenzie, in gemeenschap van goederen getrouwd bent voordat je je rijkdom vergaarde, kan het helemaal veel geld kosten. Hoeveel de affaire Jeff uiteindelijk kost, en of dat de duurste scheiding tot nu toe is? Lees snel verder voor de top 10 duurste scheidingen ooit.
Mel Gibson was in de jaren '80 en '90 een groot filmster, met meerdere blockbusters op zijn naam en een titel als meest sexy man ter wereld. Wie is er niet opgegroeid in die periode met films als Mad Max, Lethal Weapon, Braveheart en The Patriot? Sinds het nieuwe millenium ging het snel bergafwaarts met Mel, in 2004 stak hij veel geld in zijn project The Passion of the Christ, welke hij ook regisseerde, een project dat veel stof deed opwaaien. Ook kwam hij de afgelopen jaren in het nieuws vanwege nogal opmerkelijke gedragingen in het openbaar. Inmiddels is het stof gaan liggen en is hij een gewaardeerd regisseur.
Mel trouwde in 1980 met Robyn, een tandartsassistente. Mel was nog niet de grote acteur die hij later werd. Samen kregen ze zes zonen en een dochter. In 2006 gingen de twee, na 26 jaar huwelijk, uit elkaar. De directe aanleiding leek Mel's arrestatie voor rijden onder invloed in Malibu te zijn. Pas drie jaar later vroeg Robyn de scheiding aan, die uiteindelijk in 2011 werd uitgesproken. Ondanks dat Mel al in tijden niet echt populair meer was, had hij genoeg vermogen en moest hij Robyn naar verluid een bedrag tussen de $400 en $425 miljoen betalen. Daarmee is het de duurste scheiding in Hollywood ooit.
Amerikaan Craig McCaw nam, samen met zijn broers, in 1966 het kabeltelevisiebedrijf van hun vader over. Samen bouwden ze dit uit tot McCaw Cellular, en waren daarmee pioneers op het gebied van mobiele telefonie. Het bedrijf werd in 1994 verkocht aan AT&T, tot op de dag van vandaag een grote telecomaanbieder in de VS. Het leverde de gebroeders $12,6 miljard aan aandelen op.
Op de universiteit leerde Craig Wendy kennen, en in 2974 trouwden ze, een jaar nadat ze afgestudeerd waren. In 1997 gaan de twee, reden onbekend, uit elkaar. Craig moet Wendy $460 miljoen betalen, waarvan zij in 2000 de Santa Barbara News-Press koopt, een van de oudste kranten in Californië. Craig is hertrouwd en heeft inmiddels 3 kinderen. Hij is vandaag de dag nog 1,8 miljard dollar waard, Wendy is verloofd en hoeveel zij waard is, is onbekend. Maar met bijna een half miljard dollar was dit dus één van de duurste scheidingen van de jaren '90.
Dmitry is een afgestudeerd arts, en ontmoet zijn latere vrouw Elena tijdens zijn studie. Ze trouwen in 1982 en in 1989 wordt hun eerste dochter geboren, later volgt er nog een dochter. In 1990 start Dmitry samen met zijn vader een bedrijf in alternatieve geneeswijzen, maar door de crash van de Russische economie loopt dat anders dan gehoopt.
In 1992 opent hij een investeringsbedrijf, nadat hij een licentie van het Russische ministerie van financiën krijgt, en in 1994 volgt een bank. Dmitry verkoopt in 1995 alle aandelen en richt zich op de winning van potassium (kalium) in de Oekraïne. Daar verdient hij zijn vermogen mee.
In 2008 vraagt Elena de scheiding aan. De reden is het voortdurend vreemdgaan van haar man. Daarbovenop komt dat hij zijn (jonge) veroveringen deelt met vrienden en andere oligarchen (Russische rijke mannen). Zes jaar later spreekt de Zwitserse rechtbank de scheiding uit, en moet Dmitry Elena een duizelingwekkende $4,5 miljard betalen. Een jaar later wordt dit vonnis ingetrokken en komen de voormalige partners tot een overeenkomst. Het precieze bedrag is niet bekend gemaakt maar ligt volgens de experts rond $605 miljoen.
Anno 2019 is Dmitry eigenaar van voetbalclub AS Monaco (sinds 2011), bekend slachtoffer van de kunsthandelaar Yves Bouvier, bezit hij flink wat (duur) vastgoed over de hele wereld en is hij nog 6,8 miljard dollar waard. Daarmee staat hij op plek 224 van de Forbes Billionaires List.
Adnan Khashoggi was een wapenhandelaar in Saudi Arabië die in 1961 trouwde met de Briste Sandra Daly. Zij bekeerde tot de islam en nam de naam Soraya Khashoggi aan. Op het toppunt van hun rijkdom bezaten ze 17 huizen, 3 vliegtuigen en 3 jachten. Khashoggi was eind jaren '70, begin jaren '80 ergens tussen de 2 en 4 miljard dollar waard. Dat dit gefinancierd werd met geld waar een luchtje aan zit lijkt duidelijk, Khashoggi was betrokken bij de Iran-Contra affaire en de Lockheed affaire.
In 1974 vroeg Soraya al een scheiding aan, en klaagde haar man in 1979 aan. Volgens haar zou hij smeergelden hebben betaald in de verschillende affaires. Pas in 1982 werd de scheiding daadwerkelijk waarheid, en kwamen ze overeen dat Soraya $874 miljoen zou krijgen. Khashoggi overleed in 2017, toen 81 jaar, en Soraya beweert tot op de dag van vandaag dat zij niets van het geld heeft ontvangen. Zij zou nu als gewone burger in Londen wonen, en is 77 jaar oud. Als ze het geld niet gehad heeft, is het een goedkope scheiding geworden voor Adnan, maar de uitspraak maakt het een van de duurste scheidingen in de geschiedenis.
Voor Harold was het huwelijk met Sue Ann in 1988 zijn tweede. Hamm maakte een fortuin in de olie- en gasindustrie. Hij is CEO van Continental Resources, de één van de grootste onafhankelijke oliebedrijven van Amerika. Sue Ann, die financieel deskundige en advocaat is, heeft verschillende rollen binnen het bedrijf van Harold bekleed.
In 2012 vroeg Sue Ann de scheiding aan, waarna Harold bekend maakte dat zij als sinds 2005 niet meer samen zijn. In 2014 stelde een rechter in Oklahoma dat Harold zijn ex-vrouw bijna 1 miljard dollar moest betalen, veel minder dan de helft van zijn vermogen. Sue Ann wilde in eerste instantie nog verder procederen voor een hoger bedrag, maar nam begin 2016 genoegen met een check van bijna $975 miljoen dollar en cashte deze.
Anno 2019 is Harold nummer 105 op de Forbes Billionaires List en is hij alsnog 11,8 miljard dollar waard. Continental produceert gemiddeld 200.000 vaten olie per dag, voornamelijk uit North Dakota. En die olievaten leveren Harold Hamm één van de duurste scheidingen ooit op.
Een ‘bekende' naam voor ons Onetimers: Steve Wynn. Oprichter van het Wynn imperium en eigenaar van het iconische Wynn resort aan de Strip, maar ook van het Encore en van Wynn Macau. Maar ooit waren ook het Bellagio, The Mirage en andere resorts van Wynn, voordat hij het verkocht aan MGM.
Het is dus geen geheim waar Steve zijn geld mee verdiend heeft. In 1959 verliet hij school en vertrok naar Las Vegas om de bingozaal van zijn overleden vader over te nemen. Daar aangekomen kocht hij aandelen in het Frontier Hotel. Nadat hij de bingozaal en aandelen in 1971 verkocht, kocht hij zich in in het Golden Nugget, investeerde miljoenen en maakte er een 4-sterren hotel van. Onder de naam Mirage Resorts, dat hij in 1989 opzette, bouwde hij onder andere The Mirage, Treasure Island en Mirage Resorts (nu Bellagio), waarna hij dit bedrijf in 2000 verkocht. Van dat geld begon hij de bouw van het Wynn Resort, dat ongekend luxe moest worden. Daarnaast opende hij Encore, Wynn Macau en later nog Wynn Encore Macau.
Steve heeft een aardige kunstcollectie opgebouwd, met werken van Picasso, Van Gogh en Monet, waarvan een deel te bezichtigen is in het Bellagio. Elaine en hij trouwden in 1963 en hebben twee dochters. In 1986 scheidden ze, om vervolgens in 1991 opnieuw te trouwen. In 2010 werd de tweede scheiding van het stel definitief, en Elaine kreeg een deel van Wynn's vermogen in aandelen. De waarde daarvan wordt door de meesten geschat op $1 miljard, anderen zitten daar een stukje onder en zeggen dat ze $750 miljoen kreeg. Al met al één van de duurste scheidingen ooit!
Hoe dan ook, het is een behoorlijke bult geld, en het maakte Elaine in één klap de grootste aandeelhouder in het Wynn concern. Ook is de lid van de Raad van Bestuur en woont ze op de bovenste verdieping van het Wynn Las Vegas. Steve hertrouwde in 2011 en is in 2019, op de leeftijd van 77 jaar, nog steeds 3 miljard dollar waard.
Bernie Ecclestone, de naam staat bijna synoniem voor Formule 1. Toen hij in 2017 stopte, had hij ruim 40 jaar de leiding over het autosportfestijn. Onder zijn leiding beleefde de Formule 1 een commerciële opmars, die vandaag de dag wellicht op het hoogtepunt is. Er gaat in weinig sporten meer geld om dan in de autosport. Ecclestone verdiende verdiende vooral met de verkoop van televisierechten van de sport. In 2014 moest Ecclestone zich voor de Duitse rechter verantwoorden voor omkoping. Deze zaak werd geschikt. In 1997 was hij al eerder betrokken bij een schandaal, waarbij hij 1 miljoen Pond had geschonken aan de Labour partij, die later versoepeling aandroegen voor sponsoring door de tabaksindustrie.
In 2017 werd de Formule 1 overgenomen door Liberty Media en Ecclestone uit zijn functie gezet. Ecclestone trouwt in 1984 met het Joegoslavische model Slavica Radic. Een opvallend stel is het wel, zij spreekt dan geen Engels, en hij geen andere taal, ze is 28 jaar jonger én bijna 30 centimeter langer dan de zakenman. Toch werkt het, ondanks dat hij al eerder getrouwd is en uit een 17-jarige relatie komt als hij Radic leert kennen, en krijgen ze twee dochters. Pas 23 jaar later in 2008 vraagt Slavica de scheiding aan. In maart 2009 wordt de scheiding uitgesproken en krijgt Slavica een bedrag tussen 1 en 1,5 miljard dollar. De kenners houden het op 1,2 miljard, al zijn de details niet bekend.
Ecclestone is nu 88 en nog $3,1 miljard waard, en zijn dochters Petra en Tamara zijn misschien inmiddels bekender dan hij en zijn ex-vrouw. Tenminste, ze doen een poging, op Paris Hilton-achtige wijze.
De één na duurste scheiding van de jaren '90 staat op naam van Rupert Murdoch en zijn ex-vrouw Anna. Rupert is geboren in Australië, maar sinds 1985 Amerikaans staatsburger. Dit deed hij omdat enkel Amerikanen een televisiestation in het land mogen bezitten. Rupert Murdoch is namelijk de man achter News Corporation. In 1984 kocht hij, na media-avonturen in Australië en de UK, en de New York Post in de USA, 20th Century Fox. Dit is inmiddels uitgegroeid tot Fox Entertainment en één van de grootste mediaconcerns in de VS.
In 1967 trouwt Murdoch, voor hem zijn tweede huwelijk, met Anna Maria Torv, een Schotse journaliste die bij The Daily Telegraph in Sydney werkt. Ze krijgen drie kinderen, alvorens ze in 1999 gaan scheiden. Anna krijgt $1,7 miljard mee. Beide ex-partners laten er geen gras over groeien, 17 dagen nadat de scheiding definitief is trouwt Rupert alweer met Wendi, 38 jaar jonger. Anna trouwt ook na enkele maanden alweer opnieuw met investeerder William Mann. Rupert en Wendi scheiden overigens alweer in 2016, maar dit maal behoort het niet tot de duurste scheidingen ooit.
Inmiddels is Rupert getrouwd met Jerry Hall, die eerder officieus getrouwd was Mick Jagger totdat hij een andere vrouw zwanger maakte. Het wereldje is klein zullen we maar zeggen. En vooral ontrouw. Gezien de tijdstippen waarop Rupert trouwt, vrij snel na een scheiding, duidt er wel op dat hij ook niet stil zit. Hij is nummer 52 op Forbes Billionaires List en bezit nu zo'n $22 miljard.
En de duurste scheiding van de jaren '90 werd ook in 1999 uitgesproken en ging tussen Alec en Jocelyn Wildenstein. Gaat bij die laatste misschien een belletje rinkelen? Na vele cosmetische ingrepen is Jocelyn, geboren in Zwitserland, inmiddels beter bekend als Catwoman. Zij en Alec leerden elkaar kennen dankzij Khashoggi, nummer 7 op deze lijst, tijdens een jacht weekend. Alec was geboren in het geld, zijn vader was een kunsthandelaar en vond het niet nodig dat zijn zonen een opleiding gingen volgen. Alec erfde ook zijn passie voor paardenracen van zijn vader en trad dus echt in de voetsporen van zijn vader.
Vader Wildenstein bouwde één van de grootste private kunstcollecties ter wereld op, dat na zijn overleden tussen beide zoons werd verdeeld. In 1978 trouwden Alec en Jocelyn, ze kregen een zoon en dochter. Nadat Jocelyn in 1995 Alec met een 19-jarige Russische in hun eigen huis, waarna hij haar met een pistool bedreigde. In 1999 werd de scheiding pas definitief, nadat er over en weer flink met modder werd gegooid. Details over de exorbitante levensstijl van beiden, waaronder de ingrepen van Jocelyn, werden allemaal publiekelijk gemaakt. De rechter kende Jocelyn een bedrag van $3,8 miljard toe, met de beperking dat ze hier geen nieuwe cosmetische ingrepen meer mag van betalen.
Alec overlijdt in 2008 aan prostaatkanker en Jocelyn trok zich terug uit de media, voorzover dat lukt. Met haar huidige partner heeft ze meer dan eens dikke ruzie, wat nog wel eens leidt tot politie-interventie vanwege huiselijk geweld. Niet dat hij haar alleen slaat, bij het meest recente incident in de Trump Tower in New York troffen ze de nieuwe partner vol krabwonden aan. Dat had zij met haar ‘kattenklauwen' gedaan. Zelf claimt ze dat ze nu failliet is en dus geen cent meer heeft.
De Bezosjes staan toch veruit op nummer 1 als het gaat om duurste scheidingen ooit. Over hun leven voor de scheiding is weinig bekend, behalve dan dat ze vanaf 1993 getrouwd zijn na elkaar een jaar eerder in Washington ontmoet te hebben. Ze hebben vier kinderen. En de reden voor de scheiding is Bezos' affaire met Lauren Sanchez, een bekende journaliste en presentatrice. Zij zijn sinds de herfst van 2018 al aan het daten, Lauren is dan net uit elkaar met haar man en Bezos zou dit ook al met MacKenzie besproken hebben. Maar de pers duikt op het verhaal en achterhaalt pikante SMSjes tussen de twee, die al van veel eerder dateren. De twee liegen, en bij hun eerste ontmoeting in 2016 zou Jeff al geprobeerd hebben indruk op Lauren te maken.
En hoe rijker je bent, hoe meer het kost. Je ziet dat stellen die al lang bij elkaar zijn, zoals Jeff en MacKenzie maar ook de Wynns, vaak geen prenup getekend hebben. Waarom zouden ze ook, als geen van beiden op dat moment maar kan vermoeden dat ze veel geld zouden gaan verdienen.
Aan de andere kant kun je verwachten dat mannen als Ecclestone en Wildenstein wél een prenup hadden. Maar deze is dan waarschijnlijk zo ingesteld dat er per jaar dat ze samen zijn, een flink bedrag uitgekeerd wordt. Of er is een clausule dat overspel geld gaat kosten. Hoe dan ook, hoe rijker, hoe duurder de scheidingen zijn.
De oplossing van velen is om dan maar niet te trouwen. Tenslotte, als er niet meer getrouwd wordt, zijn scheidingen ook meteen verleden tijd. Maar in heel veel gevallen moet je toch iets gaan regelen, tenminste hier in Nederland. Denk aan het kopen van een huis of als er kinderen komen. Je ontkomt er bijna niet aan om zaken vast te leggen, vooral voor het geval er iets met één van beide partners gebeurt, of in het geval van scheiden.
Een samenlevingsovereenkomst of geregistreerd partnerschap lijkt wellicht de oplossing. Scheelt een hoop geld bij al die scheidingen. Maar in beiden gevallen leg je, net als in een prenup of huwelijkse voorwaarden, vast wat er gebeurt bij overlijden of uit elkaar gaan. En het zijn dan weliswaar geen scheidingen, maar ook dit kan gewoon geld kosten.
Er is dus geen échte oplossing voor dure scheidingen. Ja, de ware vinden en daar voor de rest van je leven bij blijven. Alle verleidingen weerstaan. Maar het lijkt een deel van de wereldbevolking maar niet te lukken. Of mensen vroeger, toen scheidingen nog niet zo gewoon waren, gelukkiger waren met elkaar? Ze gaven inderdaad minder vaak op, maar of mensen écht gelukkiger waren. Ik waag het te betwijfelen. En, geld maakt niet gelukkig zeggen ze toch? De vrouwen in deze lijst zijn er misschien wel rijker op geworden, maar of ze allemaal ook gelukkiger zijn geworden? Misschien wel, misschien ook niet.