Adyen is net naar de beurs en is goed bezig om de wedstrijd van PayPal te winnen. Apple Pay wordt in steeds meer landen uitgerold behalve ons kikkerlandje. En toch zijn dit niet de grootsten in de wereld van betalen, nee, dat is het Chinese Alipay. Ondanks dat wij het niet kunnen gebruiken, kan het voor ons ook goed zijn dat het bestaat. Dus tijd om uit te zoeken wat het is en waarom het ook voor ons nuttig is.
Alibaba kennen we allemaal wel, de Chinese online marktplaats. Als je er nog nooit iets gekocht hebt (goedkope elektronica en smartphone accesoires bijvoorbeeld) dan heb je er in ieder geval wel eens van gehoord. Hetgeen de groei van het platform het meest in de weg stond, was het feit dat de kopers en verkopers elkaar niet vertrouwden. Er moest dus vooruit betaald worden maar het kwam geregeld voor dat je je goederen niet ontving.
Of dat het toch anders was dan op het plaatje. Ik zie nog wekelijks op Facebook posts met de grootste internetshop fails, zoals een vloerkleed dat voor een poppenhuis bleek te zijn, of een legging die enkel je Barbie aan kan. Jurken zien er op het plaatje ook vaak anders uit in het echt en mannen krijgen in plaats van een tanktop een jurkje toegestuurd.
Om dit probleem te tackelen kwam Alibaba in 2003 al met een oplossing: Alipay. Het idee is simpel: de koper betaalt vooraf alleen het geld gaat niet direct naar de verkoper maar komt op een tussenrekening. Zodra de koper de order ontvangt en dit aan de wensen voldoet, geeft die een seintje en wordt het geld naar de verkoper overgemaakt. Is je bestelling geleverd en geef je geen seintje, gaat de betaling na 10 dagen alsnog door.
Wordt de order niet op tijd geleverd of het voldoet niet, dan kun je de betaling tegenhouden. Hiervoor moet je wel eerst proberen om er met de verkoper uit te komen. Lukt dat niet dan kun je het bedrag, of een gedeelte daarvan, terug laten storten. Ook als de betaling al gedaan is, kun je binnen 90 dagen alsnog een claim indienen als extra ‘verzekering'.
Klinkt bekend? Dat kan wel kloppen, onze eigen Marktplaats heeft sinds kort ook een soortgelijk systeem. Zij noemen het Gelijk Oversteken en het werkt via iDeal. Als je als verkoper aangeeft dat men via iDeal bij je kan betalen, kun je ook gebruik (laten) maken van Gelijk Oversteken. Het werkt verder hetzelfde als Alipay: de koper betaalt, het geld gaat naar een tussenrekening, de koper verzendt het pakket en bij ontvangst wordt de betaling vrijgegeven en naar de verkoper overgemaakt. Doet de koper niets dan wordt het binnen 7 dagen alsnog vanzelf geregeld. Beter goed gejat dan slecht bedacht, toch?
Alipay is inmiddels uitgegroeid tot het grootste third party betaalsysteem ter wereld. Waarom third party? Omdat het noch van de koper, noch van de verkoper is, en ook niet van een bank. Net als PayPal, Adyen en consorten inderdaad.
Alipay heeft inmiddels zo'n 520 miljoen gebruikers. En dan te bedenken dat enkel mensen die gebruik maken van een Chinese bank gebruik kunnen maken van Alipay. Om je een idee te geven: PayPal heeft zo'n 200 miljoen actieve gebruikers en Adyen is PayPal al voorbij en telt wereldwijd zo'n 227 gebruikers, maar zelfs samen zijn de twee dus nog niet zo groot als de Chinese betaalgigant.
Adyen is dus ook slim geweest en heeft een samenwerking met Alipay opgezet. En dat is goed nieuws. Waarom? Omdat het het mogelijk maakt dat mensen met een Alipay account via het Adyen platform betalingen kunnen verrichten. Dus in webshops buiten China. Maar ook in steeds meer winkels, bijvoorbeeld in Europa.
Chinezen die op reis zijn kunnen zo dus betalen zonder dat ze cash geld hoeven op te nemen, en zonder creditcard. En laat die Chinezen nou jaarlijks zo'n 300 miljoen dollar besteden in het buitenland. Als we het ze makkelijker kunnen maken om te betalen kan dit alleen maar groeien en pikken we een graantje mee van het succes van Alipay.
Jazeker, ook dat kan. Het is niet voor niets de grootste geworden. In China is de dekkingsgraad 70%, dat betekent dat dus bijna driekwart van de bevolking gebruik maakt van Alipay. En dus zijn de afgelopen 10 jaar de services van Alipay fors uitgebreid. En dus kun je met je Alipay account niet alleen in webshops betalen, maar ook parkeerkosten, tol, bekeuringen en zelfs je energierekening. Ook kunnen Alipay gebruikers kosteloos geld naar elkaar overmaken.
Alipay lijkt dus inderdaad wel op Apple Pay. Vooral qua veiligheid doen de twee niet voor elkaar onder. Het voordeel is vooral dat je enkel in de app je gegevens waaronder je creditcardnummer, bankpas, rekeningnummers etc invoert, maar dat die niet zichtbaar zijn voor de ontvanger van de transactie. Je kunt dus met beide behoorlijk ‘anoniem' en vooral veilig betalen. Maar waar Apple Pay wereldwijd wordt uitgerold (al moeten wij nog steeds wachten) is Alipay geheel gericht op de Chinese markt en kun je met een buitenlandse bankrekening of creditcard geen betalingen verrichten. Apple Pay is in China niet echt van de grond gekomen, en dus hebben Alipay en Apple het op een akkoordje gegooid en kun je met Alipay betalen met je Apple Watch. Apple moet hebben gedacht: if you can't beat them, join them.
Nou, omdat het Chinezen de mogelijkheid geeft om hier geld uit te geven. Virtueel of fysiek, als we betalen makkelijk voor ze maken, met een platform dat ze kennen en vertrouwen en waar ze blijkbaar van houden, dan nodigen we ze uit om nog meer geld uit te geven, en dat is goed voor onze economie.
En anderzijds: door Alipay is Alibaba (en dochter AliExpress) zo groot geworden als ze nu zijn en kunnen wij goedkoop alles wat ons hartje begeerd bestellen in China. Helaas kunnen wij dan weliswaar geen gebruik maken van Alipay maar het heeft ons wel de Chinese webwinkel gebracht!