Wielrennen is een populaire sport bij de sportliefhebbers in Nederland, maar ook daar buiten. De Tour de France is het hoogtepunt van het jaar voor velen. Nederlanders boeken regelmatig hun vakantie zo dat ze een rit in deze wielerronde kunnen meemaken. We moedigen graag de wielrenners aan tijdens een mooie bergetappe.
Behalve de Tour de France zijn er nog twee andere grote wielerrondes, namelijk de Giro d'Italia en de Spaanse Vuelta. In deze laatste rondes waren Nederlanders de afgelopen jaren bijna de beste.
Met betrekking tot het wedden op sport staat voetbal ver bovenaan en dit zal ook altijd wel zo blijven schat ik zo in. Voetbal is volkssport nummer een, binnen heel Europa. Zo blijven uitzendingen van de Champions League, of gewoon onze eigen Eredivisie, nog steeds zeer goed bekeken.
We hebben afgelopen jaar tijdens de wielerrondes op ons forum vele kenners gezien die geld inzetten bij bookmakers als 888Sport om te wedden op de uitslag van een etappe. Dit gebeurde zeer verdienstelijk en er werden zeer goede resultaten behaald.
Is een wieleretappe dan zo voorspelbaar? Met name de etappes waarbij sprints waren kon je wel enkele favorieten voorspellen. Daarom waren de quoteringen daarop dan ook relatief laag. Bij bergetappes gokken velen vaak op de grote jongens die gaan winnen, maar het gebeurt vaker dat er een groepje ontsnapt en dat er een van deze ‘mindere' goden een etappe wint. Daarom zijn die quoteringen ineens een stuk hoger en is 50x je inzet geen uitzondering.
In de tijden dat Rabobank sponsor was van een Nederlandse wielerploeg groeide ook in Nederland de bomen tot in de hemel. Salarissen van meer dan een miljoen euro waren in die tijd geen uitzondering in Nederland. Denk aan de renners als Michael Boogerd, Erik Dekker, Michael Rasmussen en Denis Menchov, allemaal grootverdieners in het peloton. Maar zelfs deze bedragen vallen nog steeds in het niet bij de miljoenenbedragen die voetballers verdienen.
Op dit moment zijn de grote klassementsrenners vaak de beste betaalde wielrenners. Hun salarissen variëren tussen de 1 miljoen euro tot soms wel 5 miljoen euro. Denk hierbij aan:
Maar ook de sprinters zijn super interessant voor teams om in de gelederen te hebben. Deze wielrenners zorgen vaak in grote rondes voor veel aandacht en overwinningen. Daarmee komen de sponsoren dus goed in beeld en dat is geld waard. Je ziet tenslotte niet voor niets dat renners voor de streep even hun shirt recht trekken om de sponsor goed in beeld te laten komen. De beste betaalde sprinters in het wielrennen zijn Mark Cavendish (3,5 miljoen), Peter Sagan (3,3 miljoen) en Marcel Kittel (2,5 miljoen).
Een gemiddelde wielrenner die mee kan rijden in een grote ronde, of een mooie klassieker, wordt hier tegenwoordig niet zomaar miljonair mee. Desalniettemin hoeven we ook geen medelijden met ze te hebben. Ik heb hieronder enkele schattingen geplaatst van Nederlandse wielrenners, waarbij met name de wielrenners in buitenlandse dienst het meeste geld verdienen.