Wie de film The Social Network heeft gezien, weet dat Mark Zuckerberg in 2004 Facebook heeft opgezet. Ik zeg bewust niet dat hij het heeft bedacht omdat de gebroeders Winklevoss daar anders over denken, daarover later meer. En ondanks de schandalen, ook recent, is Facebook nog steeds een enorm Social Media kanaal met meer dan 1 miljard gebruikers wereldwijd. Dat heeft nerdy Mark geen windeieren gelegd. Wij zochten voor je uit wat hij verdient en wat hij waard is.
Het enige echte wapenfeit van Mark is dat hij Facebook opgericht heeft. Geboren op 14 mei 1984 in White Plains, studeert hij in 2004 aan Harvard. De Winklevoss broers hebben in 2003 het plan ConnectU op te zetten, een profielensite voor studenten. Toen Zuckerberg Facebook in 2004 lanceerde, waren de gebroeders van mening dat hij hun plan gejat had. Volgens hen wist Mark van hun plannen en heeft hij bewust Facebook eerder gelanceerd.
Uiteindelijk heeft dit tot een rechtszaak geleid, meteen in 2004 al, die pas in 2011 beslecht werd. Toen bepaalde de Amerikaanse rechtbank dat de broertjes Winklevoss tevreden moesten zijn met de aangeboden schikking van 65 miljoen dollar in contanten en aandelen. De tweeling was het er nog steeds niet mee eens maar had geen keuze. Van een deel van het schikkingsgeld kochten ze in 2013 Bitcoins, toen nog compleet onbekend. Eind 2017 waren ze dan ook de eerste Bitcoin miljardairs, helaas voor hun is de koers inmiddels wel weer aardig gedaald maar ze zijn nog steeds meer waard dan in 2013.
Mark stopte na de lancering al snel met zijn studie. In 2012 ging Facebook naar de beurs en op dit moment is het bedrijf zo'n 600 miljard dollar waard. Vanaf de beursgang heeft Zuckerberg zo'n 17% van de aandelen, en die heeft hij, ondanks dat hij af en toe wat verkoopt, tot op heden nog steeds. Hij is CEO van het bedrijf en dankzij een slimme constructie heeft hij met die 17% aandelen wel de meerderheidsstem, waardoor hij zelf helemaal kan bepalen wat er met Facebook gebeurt.
Zuckerberg heeft met Facebook verschillende bedrijven overgenomen. De meeste zijn kleinere bedrijven die uiteindelijk zijn geïntegreerd in Facebook (bijvoorbeeld Hot Potato, Karma en Face.com). Ook Oculus VR, het bedrijf achter de VR bril Oculus Drift, is in 2014 overgenomen door Facebook. Met deze overnames waren over het algemeen bedragen van minder dan 100 miljoen gemoeid.
In 2012 echter werd de eerste miljardenovername gedaan: Facebook kocht Instagram voor 1 miljard dollar. Hiermee werd het mogelijk om in Facebook foto's meer te bewerken zoals op Instagram. Daarnaast werd er met de overname vooral kennis en kunde gekocht, de medewerkers van Instagram kwamen in dienst van Facebook en konden hun expertise delen. Verder werd de integratie van de twee diensten beter. Toch is Instagram tot op heden als op zichzelf staande dienst blijven bestaan, en is ook integratie met andere netwerken als WordPress en Twitter nog steeds mogelijk.
In 2014 werd de miljardengrens opnieuw overschreden: WhatsApp werd voor een duizelingwekkend bedrag van 19 miljard overgenomen door Zuckerberg en consorten. Een deel van het overnamebedrag vond plaats in aandelen, en omdat deze tijdens de onderhandelingen enorm in koers stegen, is het uiteindelijke overnamebedrag nog een stukje hoger uitgevallen. De overname was vooral interessant omdat WhatsApp o.a. populair was in opkomende landen waar Facebook nog niet zo bekend was. Verder is het bedrijf zelfstandig blijven opereren.
Hoewel er de afgelopen jaren wel eens wat schandaaltjes te noemen waren rondom Facebook, is het in het voorjaar 2018 echt behoorlijk mis gegaan bij het bedrijf. Ging het er in het verleden om dat gegevens van WhatsApp door Facebook werden gebruikt, en vice versa, en meer van dat soort dingen, viel dit in het niet bij het privacy schandaal in aanloop naar de GDPR deadline.
Zo'n 270.000 Facebook leden deden in 2014 via een app via Facebook een persoonlijkheidstest. Ze logden hier in met hun Facebook profiel en gaven blijkbaar toestemming voor het delen van gegevens. Hierbij werden persoonlijke gegevens van de deelnemers vastgelegd, waaronder ook hun vriendenlijst. Het bedrijf achter de app verkocht de gegevens, in het totaal van zo'n 87 miljoen mensen, aan Cambridge Analytica. Dit bedrijf gebruikte die gegevens voor onder andere de politieke campagne van Donald Trump en bij de Brexit campagne.
Toen dit bekend werd in maart 2018, gaf Facebook aan dat ze de pagina van Cambridge Analytica direct geblokkeerd hadden. Later kwam naar buiten dat Facebook al een jaar of twee op de hoogte was van de praktijken. In de nasleep ervan stopte Cambridge Analytica met haar activiteiten en hield het bedrijf uiteindelijk op te bestaan. De aandelen van Facebook kelderden aardig, en veel gebruikers zeiden hun profiel op te gaan doeken. Mark Zuckerberg werd eerst in Amerika en later ook in Europa op het matje geroepen. Maar de echte nasleep? Die was niet zo heftig. Weinig gebruikers zetten hun profiel daadwerkelijk stop en nu, ruim vier maanden na dato staat de koers van Facebook op het hoogste punt in een jaar tijd.
Mark leerde op Harvard Pricilla Chan kennen. Zij rondde haar studie wel af en is inmiddels kinderarts. In 2012 trouwden ze in hun achtertuin in Palo Alto. Ze kregen twee dochters, Maxima (Max) in 2015 en August in 2017. Verder leidden ze een betrekkelijk rustig en teruggetrokken bestaan. Je kunt Mark uittekenen in een grijs t-shirt, spijkerbroek en sportschoenen, eventueel aangevuld met een zwarte hoodie. Hoewel het er simpel uitziet, wordt gezegd dat het wel van een bepaald merk is en daarmee behoorlijk duur.
Zuckerberg geeft verder niet veel om bezittingen, hij rijdt meestal rond in een auto die maximaal $30.000 heeft gekost. Ook aan exorbitante reizen geeft hij zijn vermogen niet uit, en als hij toch gaat, betaalt Facebook zijn beveiliging. En dat kan wel in de miljoenen per jaar lopen!
Goed, maar hoeveel verdient die Mark dan eigenlijk als CEO van Facebook? Hij laat zich een symbolisch salaris van $1 per jaar uitbetalen. Dit zien we meer bij de rijksten der aarde (bijvoorbeeld Elon Musk) maar dat betekent niet dat Mark niet in de top rijksten ter aarde hoort.
Zijn vermogen groeit momenteel met zo'n 9 miljard dollar per jaar. Op het moment van schrijven zijn zijn aandelen en bezittingen ruim 80 miljard dollar waard, en dat is hij dus ook waard. Na het schandaal, toen ook de andelen Facebook in koers daalden, was er een dip in zijn vermogen en was hij even ‘slechts' 60 miljard waard, maar het herstel, en meer, heeft inmiddels al behoorlijk ingezet. Hij is nu meer waard dan hij ooit is geweest!
Samen met zijn vrouw heeft hij de Chan Zuckerberg Foundation, dat zich inzet voor gezondheid en onderwijs. Ze hebben beloofd 99% van hun aandelen hier uiteindelijk aan te schenken, gedurende hun leven.
Er is overigens wel één ding waar Mark en Priscilla wél hun vermogen aan uit kunnen en willen geven, en dat is aan vastgoed. Ze bezitten meerdere huizen (die samen wel miljoenen waard zijn):
Het huis in Palo Alto is het familiehuis waar ze de meeste tijd lijken door te brengen. De huizen erom heen heeft hij misschien ook wel enkel gekocht om zijn privacy, en die van zijn meiden, te garanderen. En met een vermogen dat snel richting de 100 miljard dollar gaat, kan hij dat ook makkelijk doen!