Tether

Tether (USDT), hoe werkt deze stabiele munt? Onze uitleg

Tether (USDT) is een cryptocurrency die zijn waarde ontleent aan een reserve van de Amerikaanse dollar en daardoor minder onderhevig is aan de extreme prijsschommelingen die vaak geassocieerd worden met andere cryptocurrencies. Ondanks dat Tether in het verleden kritiek heeft ontvangen vanwege de transparantie van hun reserves en het beheer van de stablecoin, wordt het nog steeds veel gebruikt in de cryptocurrency-industrie vanwege zijn stabiliteit en gemakkelijke conversie naar andere cryptocurrencies. In dit artikel worden verschillende aspecten van Tether belicht, waaronder het opslaan en staken van Tether en waarom het geschikt is als betaalmiddel.

Transpareng BG TG door Frank Kruit
op 29 januari 2018 - laatste update: 5 december 2023
Tether
Tether

Tether (USDT)

Onze review

2,5/5

Koop Tether

Wil jij ook Tether verhandelen (tegen andere crypto)? Dit kan via verschillende exchanges: 

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €1000 gratis!
Tether Usdt
tether

Wat is tether

Tether (USDT) is een stablecoin die is uitgebracht door Tether Limited in 2014. Een stablecoin is een cryptocurrency die zijn waarde ontleent aan een reserve van een andere valuta of activa, zoals de Amerikaanse dollar of goud. In het geval van Tether is het gekoppeld aan de Amerikaanse dollar met een verhouding van 1:1, wat betekent dat elke USDT-token het equivalent van één Amerikaanse dollar vertegenwoordigt. Deze koppeling zorgt voor de stabiliteit van Tether, aangezien het niet onderhevig is aan de extreme prijsschommelingen die vaak worden geassocieerd met andere cryptocurrencies.

Tether is een ERC-20-token op basis van de Ethereum-blockchain. Er zijn ook versies van Tether op andere blockchains, zoals TRON en OMNI. Het totale aantal Tether in omloop verandert voortdurend, afhankelijk van de vraag en het aanbod. Tether Limited is verantwoordelijk voor het beheer van de Tether-voorraad en beweert dat voor elke USDT-token in omloop er een gelijkwaardige hoeveelheid Amerikaanse dollars wordt aangehouden als reserve op hun bankrekeningen. Dit betekent dat wanneer er meer vraag is naar Tether, Tether Limited meer tokens kan uitgeven en wanneer er minder vraag is, kunnen ze tokens uit de circulatie halen. Dit proces helpt bij het handhaven van de stabiliteit van de USDT-prijs, die altijd dicht bij één Amerikaanse dollar moet blijven.

Controverse rondom Tether

Het is belangrijk om te vermelden dat Tether in het verleden onderhevig is geweest aan controverse en kritiek met betrekking tot de transparantie van hun reserves en het beheer van de stablecoin. In 2021 heeft Tether Limited een schikking getroffen met het kantoor van de procureur-generaal van New York, waarbij ze hebben ingestemd met het betalen van een boete en het verstrekken van kwartaalrapporten over hun reserves om meer transparantie te bieden.

Niettemin wordt Tether nog steeds veel gebruikt in de cryptocurrency-industrie vanwege zijn stabiliteit en gemakkelijke conversie naar andere cryptomunten. Het wordt vaak gebruikt als een veilige haven tijdens perioden van marktvolatiliteit en als een manier om waarde snel en efficiënt over te dragen tussen verschillende handelsplatforms.

Zonder tussenkomst bank

Tether kan, net als veel andere cryptomunten, worden ingezet zonder dat er een andere organisatie (bank) bij komt kijken. Transacties worden opgeslagen in de blockchain en er wordt nauwelijks een vergoeding voor deze transacties gerekend.

Bovendien kunnen transacties veel sneller worden verwerkt dan bij ons huidige banksysteem. Tether zou daarom erg geschikt zijn voor ondernemers.

Waar de meeste cryptocurrencies erg volatiel zijn, heeft Tether hier geen last van. Hierdoor is het juist geschikt als betaalmiddel. De koers zou alleen kunnen schommelen omdat de koers van het fiatgeld schommelt.

Tether
Wallet

Tether wallets

Tether kan op verschillende manieren worden opgeslagen en de meeste mensen bewaren hun Tether op de wallet van een van de vele exchanges. Dit blijkt echter niet de veiligste manier te zijn. Je kunt Tether ook opslaan in een speciale wallet.

Deze wallet is toegankelijk via de website van Usdt, maar ook via een app die je kunt downloaden voor iOS en Android.

Een belangrijke functie van deze cryptocurrency is misschien wel dat je tijdelijk uit je coins, voornamelijk bitcoin, kunt stappen en tijdelijk in Tether kunt stappen. Hierdoor loop je nagenoeg geen risico en kun je op een goedkoper moment weer instappen in cryptocurrencies.

Staken van Tether

Tether is een cryptocurrency die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Dit betekent dat de waarde van Tether altijd gelijk is aan één Amerikaanse dollar. Het staken van Tether is een proces waarbij je Tether inzet en vasthoudt in ruil voor een beloning.

Het doel van het staken van Tether is om bij te dragen aan de beveiliging van het Tether-netwerk. Door Tether te staken, help je bij het valideren van transacties en het behouden van de stabiliteit van het netwerk. In ruil hiervoor ontvang je een beloning in de vorm van Tether.

Het staken van Tether kan zeer winstgevend zijn. Bitvavo is een cryptocurrency-exchange die staking-diensten aanbiedt voor verschillende cryptocurrencies, waaronder Tether. Bij Bitvavo ontvang je momenteel een jaarlijkse vergoeding van 6,2% voor het staken van Tether. Dit betekent dat als je 1000 dollar aan Tether inzet, je elk jaar een beloning van 62 dollar zou ontvangen.

Conclusie

Usdt is uiterst geschikt als betaalmiddel voor ondernemers. Het zou goed kunnen dat ondernemers dit cryptografische geld omarmen, omdat er veel voordelen aan deze munt kleven. Echter is het wel noodzakelijk dat het huidige fiatgeld overeind blijft. Tether is daardoor alsnog afhankelijk van banken.

Daarnaast wordt Usdt massaal aangekocht op het moment dat de crypto beurs in elkaar zakt. Je hoeft namelijk niets om te zetten in fiatgeld, omdat je daarvoor Usdt kunt inzetten. Zo kun je bij een stijging sneller aankopen doen, omdat je reeds in het bezit bent van Tether.

on air