In dit artikel wordt ingegaan op de missie van Stellar Lumens om goedkope financiële diensten uit te breiden en armoede te bestrijden door gebruik te maken van blockchain-technologie. Het Stellar-netwerk maakt snelle, betrouwbare en goedkope grensoverschrijdende betalingen mogelijk, wat traditionele banken niet kunnen bieden. Hierdoor hebben mensen zonder toegang tot bankdiensten nu de mogelijkheid om economisch deel te nemen. Het artikel gaat in op de voordelen en nadelen van Stellar Lumens en hoe het zich verhoudt tot andere cryptocurrencies. Lees verder om meer te weten te komen over de potentie van Stellar Lumens.
Sluit je aan bij de financiële inclusie beweging en betaal tegen lage kosten
Sluit je aan bij de financiële inclusie beweging en betaal tegen lage kosten
De missie van de non-profit organisatie achter Stellar Lumens (XLM) om goedkope financiële services uit te breiden en armoede te bestrijden, is inderdaad niet nieuw. Wat Stellar Lumens anders maakt, is de toepassing van blockchain-technologie. Het gebruik van blockchain maakt snelle, betrouwbare en goedkope grensoverschrijdende betalingen mogelijk, wat traditionele banken niet kunnen bieden. Dit betekent dat mensen zonder toegang tot bankdiensten nu de mogelijkheid hebben om geld over te maken en economisch deel te nemen. Stellar Lumens werkt samen met verschillende bedrijven en organisaties om hun technologie te implementeren en meer mensen toegang te geven tot financiële diensten. Door dit te doen, hoopt Stellar Lumens de financiële inclusie te vergroten en armoede te bestrijden.
Het netwerk heet Stellar en de munten heten Lumens. Toch wordt er vaak gesproken over de combinatie Stellar Lumens. Niet heel vreemd, maar het is niet helemaal juist. Voor de rest van het artikel zal ik dus Stellar gebruiken als ik het over het netwerk heb en Lumens als ik het over de valuta heb.
Eén van de kenmerken van Stellar is de transactiesnelheid. Deze is met enkele seconden vele malen sneller dan die van menig andere cryptovaluta. Er worden wel vergelijkingen gemaakt met Ripple. Dit is niet heel vreemd, aangezien de munt in 2014 is ontstaan als fork van Ripple.
Het Stellar netwerk is live gegaan in 2015 en er zijn zeker verschillen te noemen ten opzichte van Ripple. Zo is XLM wel een gedecentraliseerd netwerk en, zoals eerder gezegd, een non-profit organisatie. Het netwerk richt zich op kleine transacties, terwijl Ripple zich voornamelijk richt op samenwerking met grote banken en bedrijven en een duidelijk winstoogmerk heeft.
Zoals we al hebben gezien met bijvoorbeeld Bitcoin, zijn grote netwerken niet echt geschikt om mee te betalen. Transacties die enkele minuten of zelfs uren duren voordat ze zijn goedgekeurd, hoge transactiekosten en een sterk fluctuerende koers zijn nu eenmaal geen sterke kenmerken voor iets dat als dagelijks betaalmiddel wil dienen.
Het netwerk van Stellar werkt op basis van consensus. Alle gegevens van rekeningen (accounts) staan op een grootboek (ledger) dat op verschillende servers in het netwerk is opgeslagen. Op het moment dat er een transactie plaatsvindt, moeten alle servers in het netwerk overeenstemming bereiken over het verplaatsen van een bepaald bedrag van een bepaalde rekening.
Dit wordt consensus genoemd. Als consensus is bereikt, is de transactie goedgekeurd. Over het algemeen duurt het 2 tot 4 seconden voordat consensus is bereikt. Dit gebeurt op regelmatige tijdstippen, zodat alle servers kunnen blijven synchroniseren met elkaar om het grootboek intact te houden.
Het snelle netwerk van Stellar maakt het mogelijk om tegen lage kosten razendsnel transacties uit te voeren, wat misschien geen uniek kenmerk is, maar wel erg belangrijk. Het maakt niet uit of de ontvanger en de zender in hetzelfde land zitten of aan de andere kant van de wereld.
Het team achter XLM ziet dit samen met de snelheid als dé manier om betalingen voor iedereen mogelijk te maken, waar je ook ter wereld bent, ongeacht het bedrag en of je wel of niet in de buurt bent van een bank. Die bank heb je niet meer nodig.
In derdewereldlanden hebben weinig mensen toegang tot regulier betalingsverkeer, wat handelen moeilijk maakt en armoede vergroot. Door betalingen makkelijk en nagenoeg kosteloos te maken, komt bankieren met XLM dichter bij de mensen.
Om in Lumens te kunnen handelen, is geen externe exchange of broker nodig. Op het Stellar netwerk kun je andere valuta inwisselen voor Lumens of andersom, en dat tegen de belachelijk lage prijs van 0,000001 Lumens per transactie.
Stellar Lumens werkt samen met een aantal belangrijke partners, waaronder IBM, SatoshiPay, MoneyGram, Coinbase, Circle, Coinme en vele anderen. Hieronder vind je meer informatie over elke partner:
Kortom, Stellar Lumens werkt samen met een breed scala aan partners om de adoptie van blockchain-technologie en het gebruik van XLM-tokens te bevorderen.
Stellar Lumens (XLM) is een cryptomunt en platform dat gericht is op het vereenvoudigen van internationale betalingen en het ondersteunen van financiële inclusie. Hieronder zijn enkele van de voor- en nadelen van Stellar Lumens:
Het Stellar netwerk heeft zeker potentie om betalingen voor de gehele wereldbevolking mogelijk en betaalbaar te maken, met behulp van razendsnelle transacties en een non-profit organisatie achter de ontwikkeling van het netwerk. De koers om niet alleen te streven naar winst, maar ook naar financiële inclusie, is verfrissend in een markt die voornamelijk om geld verdienen lijkt te draaien. Hoewel Lumens kosteloos verkregen kunnen worden, bestaat de mogelijkheid dat de waarde van de munt hierdoor daalt. De tijd zal moeten uitwijzen of Stellar Lumens haar potentie kan waarmaken en of het in staat is om de uitdagingen van concurrentie, regulatie, centralisatie en veiligheid te overwinnen.