Ben je op zoek naar een cryptocurrency die uniek is in zijn gemeenschapssturing en -besluitvorming? Dan is Decred iets voor jou. Deze digitale valuta combineert Proof-of-Work en Proof-of-Stake consensusmechanismen om zo veiligheid en stabiliteit te bieden aan het netwerk. Door middel van een staking systeem worden de ontwikkelaars van Decred betaald en kun je als houder van Decred zelf invloed uitoefenen op de toekomst van de munt. Lees verder om meer te weten te komen over Decred en of het interessant is om te investeren.
Ontdek nu Decred en profiteer van de unieke gemeenschapssturing en hybride consensusmechanisme. Investeer vandaag nog in deze duurzame cryptocurrency!
Ontdek nu Decred en profiteer van de unieke gemeenschapssturing en hybride consensusmechanisme. Investeer vandaag nog in deze duurzame cryptocurrency!
Decred is een cryptomunt die is ontworpen om te opereren als een autonome, gedecentraliseerde en duurzame digitale valuta. Het werd opgericht in 2016 door een team van ontwikkelaars die de nadruk legden op de gemeenschapssturing en -besluitvorming, waardoor het uniek is in vergelijking met andere cryptocurrencies.
Het belangrijkste kenmerk van Decred is het gebruik van een hybride consensusmechanisme, Proof-of-Work (PoW) en Proof-of-Stake (PoS). Dit mechanisme zorgt voor een betere beveiliging van het netwerk en biedt tevens de mogelijkheid voor stemgerechtigde deelnemers om beslissingen te nemen over toekomstige ontwikkelingen van het netwerk. Decred is ook gebouwd op het Bitcoin-protocol, wat betekent dat het veel van dezelfde technische functies en voordelen heeft als Bitcoin, zoals transparantie, decentralisatie en veiligheid.
In tegenstelling tot veel andere cryptocurrencies, wordt de ontwikkeling van Decred gefinancierd door middel van een "staking" systeem, waarbij deelnemers hun Decred-munten kunnen "staken" om zo te helpen bij het beveiligen van het netwerk. Een deel van de opbrengsten van de staking worden vervolgens gebruikt om de ontwikkeling van Decred te financieren, wat een duurzaam financieringsmodel oplevert voor de toekomstige ontwikkeling van de cryptocurrency.
Over het algemeen is Decred een unieke cryptocurrency die de nadruk legt op gemeenschapssturing en -besluitvorming, evenals een hybride consensusmechanisme dat zorgt voor veiligheid en stabiliteit van het netwerk.
Hetgeen Decred het meest bijzonder maakt is niet het permanente decentrale karakter. Ook het feit dat er geld gereserveerd wordt om ontwikkelaars te (blijven) betalen is niet de meest unieke eigenschap.
Nee, waardoor deze munt het meest opvalt is doordat het twee verschillende manier van consensus verkrijgen combineert. Aan de ene kant worden transacties gevalideerd door miners met het Proof of Work mechanisme.
Maar transacties moeten ook worden goedgekeurd door eigenaren van Decred valuta middels het Proof of Stake mechanisme. Hoe dit er in de praktijk uitziet?
Nieuwe blocks op de blockchain, bestaande uit verschillende gevalideerde transacties, worden gemaakt door miners. Net als bij bijvoorbeeld Bitcoin, werkt dit door het oplossen van moeilijke ‘rekensommen' door computers.
Hoe zwaarder de apparatuur, hoe groter de kans dat je als eerste de som opgelost hebt. Een gemined block levert een beloning op (in dit geval in de vorm van Decred tokens).
Dit principe is dus Proof of Work en hierop is nogal wat kritiek ontstaan. Want met je huis-tuin-keuken PC of laptop maak je weinig kans meer om een block te minen.
Door deel uit te maken van een miningpool kun je je kans vergroten, maar je aandeel in die pool bepaalt ook wel jouw deel van de beloning. In China (bijvoorbeeld) zijn bedrijven gespecialiseerd in minen, daar staan hele mining farms. Zie daar maar eens tegenop te boksen.
Het tweede bezwaar dat er op dit moment tegen minen is, is dat dit veel energie vereist en dus belastend is voor het milieu. Want die energie wordt vaak niet milieuvriendelijk gewonnen.
Kolencentrales en kernenergie leveren veelal de stroom aan miningfarms, hier komt weinig groene energie uit wind- water- of zonnecentrales bij kijken. Hierin is Decred dus niet heel vooruitstrevend en dit is dan ook een bezwaar tegen deze digitale munt.
Als de miners een block gevalideerd hebben, wordt deze op de Decred blockchain niet direct gemaakt. De eigenaars van Decred valuta, die dit (tijdelijk) vastgezet hebben in een stake, moeten deze transacties ook nog bevestigen en accorderen.
Degenen met een stake kunnen hiervoor voting tickets (stembiljetten) krijgen. Het verstrekken van deze tickets gebeurt random (via een soort van loterij) dus het feit dat je een stake hebt, noch hoe lang je deze vastzet noch hoe groot deze is, heeft hierop invloed. Wel moet je stake minimaal 256 blocks (zo'n 24 uur) vaststaan.
Met deze tickets kun je twee dingen doen: gemaakte blocks valideren (hiervoor mogen per block in het totaal 5 tickets worden gebruikt) óf stemmen op voorgestelde nieuwe regels of veranderingen. Deze tickets zijn wel aan een aantal regels gebonden.
Zo mag je een ticket pas na 8129 blocks na uitgifte gebruiken (dat is zo'n 28 dagen) en in de tussentijd moet je stake waarmee je het ticket hebt verkregen, vast blijven staan.
De Decred tokens in deze stake kun je dus niet verkopen of ermee betalen. Een ticket heeft een geldigheid van 40.960 blocks oftewel zo'n 142 dagen. Gebruik je je ticket niet, dan vervalt deze.
Decred heeft recent een proposal system (voorstelsysteem) gelanceerd, Politeia. Stakehouders kunnen hier voorstellen doen en erover discussiëren en samenwerken aan voorstellen. Daarnaast kunnen hier projecten gefinancierd worden, en vinden consensus veranderingen hier plaats.
Bij PoW mining op Decred ontvangen miners blockbeloningen voor het oplossen van complexe wiskundige puzzels om nieuwe transactieblokken aan de blockchain toe te voegen. De exacte grootte van de blockbeloning wordt bepaald door het consensus-algoritme en wordt elke 6144 blokken (ongeveer om de 21 dagen) gehalveerd, wat betekent dat de beloning afneemt naarmate meer blokken worden gedolven.
Bij PoS mining verdienen houders van Decred ook beloningen door hun munten te staken en te helpen bij het beveiligen van het netwerk. PoS-miners ontvangen een variabele beloning, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van hun inzet en de huidige vraag naar PoS-mining.
Door de combinatie van PoW en PoS mining, hoopt Decred een meer gedecentraliseerd en duurzaam netwerk te creëren dat niet afhankelijk is van één mining-methode en een eerlijkere verdeling van beloningen voor miners en houders van Decred mogelijk maakt.
Naast de genoemde eigenschappen, heeft Decred nog een paar te benoemen features. Door het open karakter en het feit dat stakehouders bepalen wat er gebeurd door middel van stemmen, zal er geen censuur plaatsvinden. Ook is Decred hiermee goed beveiligd tegen aanvallen (meerderheidsaanvallen bijvoorbeeld).
De blockchain voorziet in de mogelijkheid van smart contracts zoals het Lightning Network. Ook is samenwerken met andere blockchains mogelijk waardoor het wisselen van digitale valuta zeer makkelijk wordt.
De wallet die speciaal voor Decred gebouwd is, is op alle bekende platformen te gebruiken. Dus of je nu Windows gebruikt, Apple (MAC of iOS) of Android, iedereen kan uit te voeten met dezelfde wallet.
Decred is een cryptocurrency die zich onderscheidt door zijn gemeenschapssturing en -besluitvorming, en zijn hybride consensusmechanisme dat zorgt voor veiligheid en stabiliteit van het netwerk. De ontwikkeling van Decred wordt gefinancierd door middel van een "staking" systeem, waarbij deelnemers hun Decred-munten kunnen "staken" om zo te helpen bij het beveiligen van het netwerk en een duurzaam financieringsmodel oplevert voor de toekomstige ontwikkeling van de cryptocurrency.
Een voordeel van Decred is dat het gebruik maakt van zowel Proof-of-Work als Proof-of-Stake consensusmechanismen, wat zorgt voor een betere beveiliging van het netwerk en stemgerechtigde deelnemers de mogelijkheid biedt om beslissingen te nemen over toekomstige ontwikkelingen van het netwerk. Daarnaast biedt Decred smart contract functionaliteit en de mogelijkheid om gemakkelijk van digitale valuta te wisselen door samenwerking met andere blockchains.
Echter, er zijn ook nadelen verbonden aan Decred. Het Proof-of-Work mechanisme vergt veel energie en is belastend voor het milieu, terwijl het Proof-of-Stake mechanisme een minimumstake vereist en beperkingen oplegt aan de verkoop en het gebruik van tokens gedurende een bepaalde periode.
Het is belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je besluit te investeren in Decred of een andere cryptocurrency. Overweeg alle voor- en nadelen en bepaal of de munt past bij jouw investeringsstrategie en risicobereidheid.