Dash

Dash, het donkere broertje van Bitcoin

Dash is een digitale munt die zich richt op snelle, efficiënte en goedkope transacties en het mogelijk maakt om betalingen anoniem uit te voeren. Het is ontstaan uit het project Xcoin/Darkcoin en maakt gebruik van blockchain-technologie en het Proof of Work protocol. In dit artikel lees je meer over de speciale transactie-opties van Dash, de unieke Masternode-structuur en de Dash Treasury, en of het interessant kan zijn om te investeren in deze munt.

OneLuckyLady Avatar door OneLuckyLady
op 28 juni 2018 - laatste update: 5 december 2023
Dash
Onze review

4,5/5

Dash

Investeer in Dash en profiteer van de unieke transactie-opties en de zelfvoorzienende Treasury

Investeer in Dash en profiteer van de unieke transactie-opties en de zelfvoorzienende Treasury

Waar kun je Dash kopen?

Je kunt dit doen bij een van de cryptocurrencies exchanges:

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €1000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blockchain
Blockchain

Het ontstaan van Dash

Dash is in 2014 ontstaan en komt uit het project Xcoin/Darkcoin. Tot medio 2015 was de munt dus eerst bekend onder de naam Xcoin en later Darkcoin. In mei 2015 heeft de munt pas zijn huidige naam gekregen. De reden dat eerst voor die naam werd gekozen, is omdat Dash het mogelijk maakt om betalingen op de blockchain anoniem uit te voeren. Dit hoeft overigens niet. Hoe je dit kunt doen lees je verderop.

Het maakt gebruik van een blockchain en werkt met het Proof of work protocol, net als Bitcoin en vele andere alt-coins.

Dash is een samentrekking van de woorden Digital en Cash en heeft als doel om betalingen via het netwerk makkelijk, snel en goedkoop te laten verlopen. Is het is dus opgezet als betaalmiddel, waar anderen (als Ethereum) meer als netwerk voor contracten wordt beschouwd.

Businessman 3205454 1280
Dash geeft de optie tot anonieme transacties

Anoniem betalen

Het is met Dash mogelijk om anonieme transacties uit te voeren. Hiervoor team je met andere Dash gebruikers die op hetzelfde moment een transactie uit willen voeren, en dit doe je dan tegelijkertijd. Doordat zaken dan door elkaar lijken te lopen, is informatie van één enkele transactie vrijwel niet meer te herleiden.

Dit principe wordt door de ontwikkelaars PrivateSend genoemd, en deze optie wordt gegeven zodra je een transactie genereert. Een veelgehoorde klacht op dit moment is dat er te weinig actieve gebruikers zijn, waardoor de Private Send optie bijna niet werkt. Hoe meer transactie middels PrivateSend op één moment plaatsvinden, hoe moeilijker de gegevens te herleiden zijn.

De techniek die gebruikt wordt, is dus anders dan van bijvoorbeeld concurrenten op dit vlak als Monero en Zcoin. Het principe werkt ook eenvoudiger dan dat van zijn concurrenten, alleen moeten er dus wel genoeg actieve gebruikers zijn, wat een point of failure kan maken.

Analytics 3088958 1920
Blockchain

Snel betalen

Net als bijvoorbeeld Litecoin en Litecoin Cash zijn de transacties bij Dash sneller dan bij Bitcoin. De blokketen werkt efficiënter en is lichter dan die van Bitcoin. Een transactie kan in 5 seconden worden gevalideerd, en elke 2,5 minuut wordt er een nieuw block gemaakt. Dit ligt gelijk aan de snelheid van Litecoin Cash en is vier keer zo snel als de blockchain van Bitcoin.

Verder heeft Dash nog een andere functie die betalen sneller maakt: je kunt kiezen voor de optie InstantSend, dan wordt de transactie (zoals de naam al zegt) direct uitgevoerd. Dit kan alleen als er geen problemen optreden met de transactie en aanmaak van het block. Doen zich problemen voor dan gaat de transactie het reguliere validatieproces is en duur het dus langer.

Deze snelheid en de optie van InstantSend maken de munt uitermate geschikt voor betalingsverkeer en kleine transacties.

Mannetjes Minen Bitcoin
Net als Bitcoins worden ook Dash gemined

Dash minen

Net als de meeste munten kan Dash ook gemined worden. Het totaal aantal te minen munten is vastgesteld op 22 miljoen. In januari 2014, toen Dash onder de naam Xcoin gelanceerd werd, werd er in korte tijd al een kleine 2 miljoen coins gemined. Dit was uiteraard niet de bedoeling.

Volgens oprichter Evan Duffield komt dit doordat de moeilijkheidsgraad niet correct werd aangepast en de berekeningen te makkelijk waren. Nadat dit was opgelost ging het allemaal zoals het hoorde.

Duffield stelde voor om een relaunch te doen, of een airdrop (kosteloos uitdelen) maar de community was het met beide voorstellen niet eens. Dus het bleef zoals het was. In de eerste maanden kwamen er nogal wat munten op de markt, wat de koers niet ten goede kwam (tenzij je wilde kopen natuurlijk!).

Het principe dat gebruikt wordt is Proof of work, op basis van rekenkracht kun je een transactie valideren en daarmee dus munten verdienen.

Bitcoin Blockchain Woorden
Aan deze woordenwolk kunnen we dus ook de term masternode toevoegen

Masternodes

Wat Dash uniek maakt is dat het gebruik maakt van een two tier model. Waar bij de andere munten de miners de community vormen en zij bepalen of een wijziging in het netwerk wordt doorgevoerd of niet (waarvoor 95% van de community akkoord moet geven in het geval van Bitcoin), hebben de miners bij Dash niet dezelfde invloed.

Tussen de miners en de fulltime staf van Dash staan de Masternodes. Dit klinkt intimiderend, en ik leg je hier uit wat het is.

blockchain
In het Dash netwerk zitten zowel nodes (miners) en masternodes

Een node is een device dat verbonden is met een specifiek netwerk. In dit geval dus het Dash netwerk. Een mining device is deze dus ook een node. Een Masternode is dus een superieure node in het netwerk. Voor Dash zijn dit nodes die gespecialiseerde transacties valideren, zoals de PrivateSend en InstantSend opties.

Daarnaast is er nog een significant verschil tussen miners en masternodes. Miners zijn over het algemeen niet heel loyaal, zij minen om het even welke munt en doen dit meestal voor het geld. De munten die ze verdienen zetten ze vaak ook om in harde valuta. Masternodes zijn de laag die daarboven zitten en zorgen voor het netwerk.

Er is één vereiste om Masternode te worden, en dat is dat je 1000 Dash moet inbrengen. Deze munten moet je vastzetten, als je onder de 1000 Dash komt in je wallet wordt je uit het Masternode netwerk gezet.

Rechten van een Masternode

Als Masternode valideer je dus de 'speciale' transacties. Hiervoor heb je geen aparte apparatuur nodig.

Wat is dan het voordeel om Masternode te worden? Ik bedoel, je moet wel een flinke berg geld (Euro's) inbrengen en vastzetten. Nou, als Masternode krijg je 1 stem, en die kun je uitbrengen als er een beslissing over het netwerk genomen moet worden. Daarnaast bepaal je mede wat er met de Treasury gebeurt (uitleg verderop).

Nu kun je denken dat de organisatie van Dash dus niet decentraal is. Dat is niet waar. In theorie kan iedereen Masternode worden en dus mede beslissingen nemen, en ook weer vertrekken. En dat op elk gewenst moment.

Coins 159889 1280
De Dash Treasury is een virtuele pot vol virtuele muntjes als investering in het netwerk

Dash Treasury

Van de transactiekosten gaat 10% naar de Dash Treasury. Dit is een pot met geld die gebruikt wordt om te investeren in het netwerk en daar waar nodig verbeteringen aan te brengen.

Dit is ook vrij uniek, omdat veel andere munten óf afhankelijk zijn van vrijwilligers (zoals programmeurs) of donaties (van bijvoorbeeld tech bedrijven). In beide gevallen ben je afhankelijk van externe factoren, en in het geval van Dash ben je zelfvoorzienend zonder winstoogmerk.

Investeren in Dash, wel of niet?

Dash lijkt een interessante digitale munt te zijn vanwege zijn speciale transactie-opties zoals anonieme transacties en InstantSend, waardoor het uitermate geschikt is voor betalingsverkeer en kleine transacties. Daarnaast maakt Dash gebruik van een unieke Masternode-structuur, waarbij Masternodes speciale transacties valideren en medebeslissingsrecht hebben over het netwerk en de Treasury. De Dash Treasury is ook vrij uniek, omdat het geld verzamelt via transactiekosten en deze gebruikt om te investeren in het netwerk en verbeteringen aan te brengen zonder afhankelijk te zijn van externe factoren.

Echter, net als bij elke investering, zijn er risico's verbonden aan het investeren in Dash. De waarde van digitale valuta's kan sterk fluctueren en er is geen garantie op winst. Bovendien is Dash niet de enige digitale munt met deze speciale functies, en er zijn concurrenten zoals Monero en Zcoin die vergelijkbare functies bieden. Het is daarom belangrijk om zelf uitgebreid onderzoek te doen en de risico's af te wegen voordat je besluit om te investeren in Dash of een andere digitale munt. Het is ook raadzaam om alleen te investeren wat je bereid bent te verliezen en te spreiden over verschillende beleggingen.

on air