Als je je in groepsgesprekken begeeft op Twitter, Facebook en dergelijke hoor je vaak de term ‘pump en dump‘ voorbijkomen. Wat hiermee bedoeld wordt is dat een cryptocurrency door bijvoorbeeld een goed nieuwsbericht ineens in waarde stijgt.
Veel spelers op de markt weten dit en maken hier gebruik van. Ze kopen veel munten op waardoor de prijs stijgt, andere mensen zien dit en willen mee omdat de waarde stijgt. Op een gegeven moment is de prijs dusdanig gestegen dat de grote spelers de crypto ineens verkopen. En zo een domino-effect veroorzaken.
Iedereen verkoopt ineens! Als je de grafiek van de munt bekijkt zie je ineens in hoge piek direct gevolgd door een diep dal.
Sommige pumps en dumps kunnen wel dagen duren, wees dan ook niet al te gretig door te denken dat de cryptocurrency alleen maar in waarde kan stijgen. Bepaal voor jezelf een prijs waarvoor je hem weer wilt verkopen en houd je hieraan.
Wanneer je toch tijdens een pump hebt gekocht en de dump gemist heb zit je met veel munten in je portfolio die je waarschijnlijk te duur hebt ingekocht, je maakt dus verlies. Zo'n persoon wordt ook wel een bagholder genoemd. Wat je dan kan doen is hodl (houden en wachten) of je verlies nemen.
Hodl is vaak de beste optie, zeker wanneer het gaat om een cryptocurrency met een goed fundament. Het kan echter wel lang duren voordat hij de prijs bereikt waar je hem voor hebt gekocht.
Wees gewaarschuwd, ga niet te snel mee in een hype want dit kan je duur komen te staan! Deze pumps en dumps zijn vaak voor de daytraders erg lucratief of juist desastreus. Als je investeert voor de lange termijn heb je hier niet veel van te vrezen zolang de prijs gemiddeld maar omhoog gaat.
Een goed voorbeeld is het recente Twitter bericht van John McAfee waarbij hij de cryptocurrency Reddcoin aanprijst. Het gevolg was dit:
Hierboven kan je goed zien wat er bedoeld wordt met een pump en dump, als je toevallig op de piek heb gekocht, dan zit je nu met hele dure munten. Ook eens meepraten over crypto?