We gaan nu een stapje verder door de MACD aan ons scherm van Coinigy toe te voegen. Samen met de RSI, en resistance lines gaan we al in de richting om een trend te kunnen spotten. MACD staat voor Moving Average Convergence Divergence en is net als de RSI een momentum indicator.
Als je de MACD indicator bekijkt zie je twee lijnen en candles. Deze twee lijnen worden opgesplits in de MACD-lijn en de signaallijn. De MACD-lijn wordt berekend door het verschil van twee Exponential Moving Averages te berekenen. In ons eerste deel hadden we de Exponential Moving Average al genoemd als één van de indicatoren die we gaan toepassen. Voor nu mag je dit vergeten en is vooral het doel belangrijker wat je ziet op de MACD indicator. De signaallijn is ook een Exponential Moving Average.
Het doel van deze indicator is een bevestiging krijgen van een bepaalde trend. Om de MACD te gebruiken voor het bepalen van een in- of uitstapmoment is wat zwak. Stel de RSI is positief dan gebruik ik de MACD om deze trend te kunnen bevestigen. Maar hoe zie je dit op de MACD?
In de foto hier boven zie je dat de blauwe MACD-lijn de rode signaallijn kruist. Zodra de MACD-lijn de signaallijn naar boven kruist is dit een positief signaal, dit zou een koopmoment kunnen zijn. Wanneer de MACD-lijn de signaallijn naar beneden kruist is dit een negatief signaal, dit kan duiden op een verkoopmoment.
Daarnaast zie je nog candles. Eigenlijk geven deze candles de beweging van de lijnen aan. Je ziet dat ze duidelijk een midden hebben. Zodra de candle naar boven wijst is dit positief, dit is gelijk aan het punt wanneer de MACD-lijn de signaallijn kruist. De grote van de candles verschilt wel. Hoe groter de candle hoe sterker een trend. De prijs zal sterker omhoog of omlaag gaan bij grote candles. Wanneer je dit zit is er veel prijsaktie geweest of aan de gang en zullen de MACD-lijn en signaallijn verder uit elkaar staan.
Bekijk onderstaand filmpje waarbij ik uitleg hoe je de MACD aan Coinigy toevoegt en wat je ziet op de MACD zoals ik net heb omschreven.