Bitcoin Mining

Hoeveel energie verbruikt de bitcoin?

Dat niet alles wat met cryptocurrencies te maken heeft alleen maar hosanna is, dat weten we allemaal wel. Als je alleen al naar de koers kijkt van de afgelopen weken, met ups maar ook flinke downs, laat het zich raden dat de muntjes nog niet volwassen zijn. Traagheid in het verwerken van transacties, plus hoge transactiekosten, helpen ook al niet mee.

Maar wat er achter de schermen gebeurt zorgt misschien nog wel meer voor een slecht imago. Het stroomverbruik blijkt door de crypto's nogal de pan uit te rijzen. Hoe en waarom, en wat dat wel eens zou kunnen betekenen voor de toekomst, lees je hier.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Crypto door OneLuckyLady
op 8 mei 2022
Bitcoin Mining
Bitcoin Cloud Mining Green
Bitcoin

Minen van coins

Even back to basics, hoe worden de meeste munten, Bitcoin voorop, eigenlijk ‘gemaakt'? De munten worden gemined (gedolven) via een netwerk van computers. Het minen gebeurt door de computers enorm ingewikkelde wiskundige berekeningen uit te laten voeren, waarmee transacties van de Bitcoin (of andere munt) worden goedgekeurd. De goedgekeurde transacties worden bijgeschreven in de Blockchain (het grootboek) en zodra er een block is gemaakt ontvangt de maker Bitcoins ter beloning.

Op dit moment is de beloning voor een block 12,5 Bitcoin. Lucratief zou je denken, want de Bitcoin staat vandaag de dag op €12.500. Dit was een dikke week geleden overigens nog €17.500 dus er kan altijd vanalles veranderen. Maar uitgaande van de huidige koers levert een block dus zo'n anderhalve ton in Euro's op. En bij een hogere koers loopt dit alleen maar op.

Bovenstaande rekensommetje verklaart ook waarom Jan en alleman graag zou willen gaan minen. Mocht het je lukken om één block te maken heb je een leuk zakcentje verdient. Er zijn dus al een hele hoop miners wereldwijd actief, en dan kun jij met je PC wel gaan proberen daar tussen te komen, alleen zal dat waarschijnlijk weinig succes opleveren.

Bitcoin Mining Pool Hash Rate Distribution
Bitcoin Mining Pools

Moeilijkheidsgraad

Om te zorgen dat het maken van een block ongeveer om de 10 minuten gebeurt (en dus niet sneller of langzamer), wordt bij elke 2016 blocks gekeken of de moeilijkheid van de wiskundige berekening moet worden aangepast. Gaat het valideren te snel dan gaat de moeilijkheid omhoog, gaat het te langzaam dan gaat de moeilijkheid omlaag.

Er wordt dus elke 10 minuten 12,5 Bitcoins gemined. Er is een schaarste in Bitcoin ingebouwd, waardoor er totaal maar 21 miljoen munten gemaakt kunnen worden. Meer zullen er (zoals het er nu voor staat) nooit worden gemaakt. Om dit mogelijk te maken, wordt de beloning per block ongeveer elke 4 jaar gehalveerd. Dit is bij elke 210.000 munten, en de volgende halvering staat gepland voor 8 juni 2020. Inmiddels zijn er ook al 16,7 miljoen munten gemined.

Speciale apparatuur

Dat de moeilijkheidsgraad steeds hoger komt te liggen, komt omdat steeds meer miners in het netwerk komen. De meeste miners voegen zich bij een groep of vormen zelf een groep, ook wel pool genoemd. In zo'n pool voeg je de rekenkracht van alle computers samen zodat het oplossen van de berekening makkelijker en sneller gaat.

Daarnaast zijn er bedrijven en investeerders die complete mining-farms opzetten, complete serverinstallaties met peperdure, supersnelle apparatuur die puur alleen ingezet wordt om te minen. Zij hopen dat zij met deze apparatuur anderen voor zijn en zo zoveel mogelijk blocks kunnen maken en Bitcoins binnen kunnen harken, en dus zo hun investering dubbel en dwars terug te verdienen.

Verhalen over bepaalde grafische kaarten etcetera die niet meer aan te slepen zijn, zijn hiervoor kenmerkend.

Bitcoin Chart Going Up Arrow
Mining slurpt energie

Energieslurpers

Of we het nu hebben over de speciale apparatuur of de pools van miners, feit is dat minen energie kost. Veel energie zoals het nu blijkt. Als we enkel kijken naar 2017, en dat kunnen we nu wel doen met nog maar een paar dagen op de teller, dan kunnen we concluderen dat de miners qua energieverbruik een gemiddeld land vertegenwoordigen.

Oftewel, met een jaarverbruik van ruim 30TWh staan de miners, als ze een land zouden zijn, op de 61ste plek op de wereldranglijst. Dit is boven Ierland, en ongeveer gelijk aan Slovenië en Marokko. En daarmee laten de miners zo'n 159 landen achter zich. En als we in dit tempo doorgaan, zal in februari 2020 de energieconsumptie voor minen hoger liggen dan de consumptie van welk land ter wereld dan ook!

Om in de vergelijken te blijven, de ING bank heeft onderzocht dat één Bitcoin transactie net zoveel stroom verbruikt als een gemiddeld Nederlands huishouden in een maand.

En alle Bitcoin miners samen verbruiken net zoveel energie als 3 miljoen Amerikaanse gezinnen. We mogen dus wel zeggen dat miners energieslurpers zijn.

Bitcoin Mining Chip Sheet
Bitcoin mining chips

Zijn ASICs dan de oplossing?

ASICs, oftewel Application-Specific Integrated Circuits, zijn complete systemen met veel meer rekenkracht dan reguliere systemen. Bovendien zijn ze energiezuiniger dan reguliere processoren en grafische processoren (CPU's en GPU's) en daarmee veel geschikter voor bijvoorbeeld mining.

Maar, hoe mooi het ook klinkt (energiezuiniger én sneller), ook dit is niet de oplossing voor het energieverbruik. Want zoals gezegd wordt na elke 2016 gemaakte blocks gekeken of het niet te snel (of langzaam) gaat en wordt de moeilijkheid verhoogd (of verlaagd) om weer in de pas te lopen voor één block per 10 minuten. Dus hoe sneller de ASICs worden, hoe hoger de moeilijkheidsgraad wordt en hoe meer energie de ASICs nodig hebben om een block te maken.

Bitcoin Wereldkaart
Wereldkaart Bitcoin miners

Energie uit China

Energie kost geld, en minen dus ook. Handenvol geld als je ziet hoeveel er verbruikt wordt. Het loont dus om te gaan minen vanuit een land waar de stroom weinig kost. Idealiter is dat een land waar het relatief koud is, omdat al die rekenkracht ook behoorlijk wat warmte opwekt. Dus natuurlijk koeling is een pré, als het mechanisch gekoeld moet worden kost dat ook weer energie.

De verdeling van miners wereldwijd is als volg:

  • 60% bevindt zich in China
  • 16% bevindt zich in de VS
  • de rest is verdeeld over de rest van de wereld

Blijkbaar is Europa qua stroomkosten behoorlijk duur, hier wordt relatief weinig gemined. In China liggen de kosten laag, en wordt het grootste deel  van de energie gewonnen uit steenkool. Een ouderwetse en vervuilende methode dus. De meeste miners zitten dan ook met tienduizenden servers in de gebieden waar veel steenkool gewonnen wordt, want hoe dichter bij de bron hoe goedkoper de stroom lijkt hier op te gaan.

Voor een modern betaalmiddel (al is het momenteel bijna niet haalbaar om te betalen met een Bitcoin maar dat terzijde) maken ze voor het maken van de muntjes dus gebruik van ouderwetse en deels achterhaalde manier van energie opwekken.

Positieve geluiden

Als je kijkt in Europa is het blijkbaar wel enigszins interessant om in Nederland te gaan minen, hier liggen de stroomkosten voor grootverbuikers in ieder geval een stuk lager dan bijvoorbeeld bij onze oosterburen.

En uiteraard is het niet alleen kommer en kwel, er zijn ook initiatieven waarbij voor minen gebruik gemaakt wordt voor alternatieve energiebronnen. In Sechuan en Yunnan wordt een deel van de stroom opgewekt door water, en dit geldt ook voor Oostenrijk. In Ijsland worden de miningfarms van stroom voorzien door energie uit geothermale bronnen. En ook in Nederland en andere Westerse landen is een deel van de stroomvoorziening al groen en kunnen miners hier natuurlijk gebruik van maken.

crypto niet hacken
Verschillende cryptovaluta

We zijn voorlopig nog niet klaar met minen

Door de halvering van de beloning per block en het totaal aantal te minen Bitcoins, weten we dat we pas in het jaar 2140 alle munten gemined zullen hebben. Dat is dus nog heel wat jaren. En voor andere munten gelden ongeveer dezelfde regels en termijnen. Dit betekent dat er nog heel veel gemined moet worden, en dat we hier nog ruim een decennium zoet mee zullen zijn.

Imago

Het kan naar mijn idee dan ook niet anders dan dat er naar andere manieren van energievoorziening gezocht moet gaan worden. We weten al jaren dat de fossiele brandstoffen steeds schaarser geraken, en dat het eens op zou zijn. Dat moment komt nu steeds sneller dichterbij omdat we steeds meer verbruiken. En door het minen explodeert die groei nog eens fors.

Dit komt het imago van de crypto's in het algemeen en de Bitcoin in het bijzonder, niet ten goede. Het kan dus bijna niet anders dan dat de gemeenschap in gaat grijpen en hier iets aan gaat doen. Maar wat de oplossing is? Ik weet het ook niet!

on air