Geld verdienen en rijk worden is de droom van veel Nederlanders. Ik kan het me zelf nog herinneren toen ik nog een kleine JackPot was, ‘rijk worden' was mijn antwoord als men vroeg wat ik later wilde worden. Met de tijd ben ik ‘verstandiger' geworden en heb ik belangrijkere en realistischere doelen gesteld. Geld is vooral interessant als je echt te weinig hebt om rond te komen, maar het overgrote deel van de Nederlanders heeft het goed. En dat allemaal omdat we het geluk hebben gehad dat onze wieg in Nederland stond en niet ergens anders!
Een gevleugelde uitspraak is deze titel, en iedereen heeft het idee dat dit ook waar is. De rijken worden rijker en de armen steeds armer. Dat is misschien ook wel zo, maar veel geld betekent niet vanzelfsprekend dat je dan makkelijk meer geld maakt.
Op dit moment is de spaarrente nog net positief (ca 0,3%), maar dit is alleen voor ‘lage' vermogens. De grotere vermogens kunnen hun miljoenen niet op de bank zetten voor een positief rendement. Veel banken vragen tegenwoordig geld om te sparen, een negatieve spaarrente dus! Die kan oplopen tot -0,5%! Dit is ook wel logisch want de bank moet het geld uitzetten bij de Europese Centrale Bank (ECB) en moet hier ongeveer 0,3% voor betalen op dit moment. Alles wordt er gedaan om particulieren en bedrijven maar niet te laten sparen, maar juist het geld uit te geven en te investeren.
Dit bovenstaande verhaal zorgt er voor dat de vermogenden van Nederland hun geld dus niet gaan sparen op de bank, maar er mee gaan beleggen. Onderstaande plaatjes bieden hier meer inzicht in. Het effect van Quantative Easing, het indirect verlagen van de rente, is hier duidelijk zichtbaar.
Met een rente van 0% moet het geld een andere weg zoeken en dat zie je aan bijvoorbeeld de AEX index. Deze is de afgelopen vijf jaar gestegen van 320 punten naar het huidige niveau van bijna 500 punten. 180 punten er bij in 5 jaar is 56% en daarmee circa 10% stijging per jaar. Rendementen die je niet maakt op je spaarrekening!
Het was tot 2008 en eind vorige eeuw de volkssport nummer 1. Beleggen en handelen op de beurs! De bomen groeiden letterlijk tot de hemel en tijdens de internet bubble rond 1999-2001 werd iedereen die belegde rijk! Koersen van IPO's stegen 100% in een dag en de Nasdaq in de VS steeg tot recordhoogte!
Zoals je ziet is dit ook nooit meer hersteld en zijn er ook forse verliezen geleden in 2001 toen de zeepbel uiteen spatte. De term ‘camping hausse' stamt nog uit deze tijd toen op de camping iedereen bezig was met een beursrally!
De tijden zijn veranderd en zelf maar wat aandeeltjes kiezen en het komt wel goed is voorbij! Uiteraard is dit nog wel mogelijk, maar het komt dan vaak meer aan op gokken en een goed gevoel dan een goed onderbouwde portefeuille. Daar zul je toch externe hulp voor moeten inschakelen van een beleggingsadviseur of vermogensbeheerder. Let hier altijd goed op de historie van de beheerder, is het betrouwbaar, voelt het goed, heeft hij zich bewezen, etc.
Het is natuurlijk nog altijd leuk om zelf te handelen. Laagdrempelig kan dit in het internet tijdperk ook via online brokers zoals bijvoorbeeld Plus 500. Hier kun je posities innemen op de beurs en mee profiteren zoals andere beleggers. Lees hier alles over in onze review van Plus 500!
Heb je een vermogen en wil je dit laten renderen met een goed rendement tegen aan aanvaardbaar risico dan heb je een enorme hoeveelheid aan vermogensbeheerders. Je keuze is belangrijk wil je geld verdienen op de beurs.
Een tijd geleden heb ik geschreven over Alex Vermogensbeheer en met name over de misleidende reclames. Niet veel later werden ze ook door de AFM op de vingers getikt met een forse boete. De resultaten van Alex Vermogensbeheer zijn zo enorm slecht dat na de enorme inflows de meeste beleggers afscheid nemen van Alex. De kosten zijn super hoog, en het resultaat en beleggingsbeleid is niet meer van deze tijd. Deze kun je dan ook wel van je lijstje afhalen.
Afgelopen jaar heeft Alex Vermogensbeheer voor haar speculatieve profiel het voor elkaar gekregen een negatief rendement te scoren van -16%!!! Dit terwijl de aandelenmarkt met 12% steeg!!
Maar waar moet je dan wel zijn? Zoek een ‘no-nonsense' vermogensbeheerder op! Een beheerder die kan aantonen tegen lage kosten een degelijk rendement tegen aan aanvaardbaar risico te behalen. Dit kan simpel door middel van index trackers en etf's. Je volgt daarmee de beursindex tegen lage kosten, en that's it!
Vind je dit te saai en wil je een hoger rendement behalen dan kun je voor een lager bedrag voldoende alternatieven bedenken. Er zijn partijen die wel een hoog rendement geven, maar dan zijn de risico's ook een stuk hoger.
Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse start-up Bux. Hier kun je handelen op allerlei aandelen, indices, valuta en grondstoffen. Dit doe je allemaal via je mobiel, zodat je ook op de camping makkelijk met je telefoon kunt handelen. De kosten zijn relatief hoog, de risico's ook, maar het rendement kan door de hefboom ook hoog zijn. Lees er alles over in enkele artikelen over Bux:
Een ander alternatief zijn binaire opties. Dit is simpelweg je verwachting geven of de beurs (of een andere belegging zoals de euro of goud) omhoog gaat of omlaag gaat. Je kunt hiermee in 1 minuut je geld bijna verdubbelen als je de juiste voorspelling hebt gedaan. Lees enkele voorbeelden en ervaring met binaire opties hier: