Het is groot nieuws in cryptoland: Bakkt komt er aan. En dit is ook groot nieuws in de beurswereld, want Bakkt heeft als doel cryptocurrencies naar de wereld van beleggen, speculeren en aandelen te brengen. Of dat goed nieuws is, daar zijn de meningen over verdeeld, maar het betekent in ieder geval wel dat cryptocurrencies inmiddels wel echt mainstream aan het worden zijn. Wat Bakkt is, wat het doet en wat het voor jou kan betekenen, lees je hier.
Bakkt is een start-up die voortkomt uit de koker van de New York Stock Exchange – Intercontinental Exchange (NYSE:ICE). NYSE:ICE is een grote internationale speler die 23 aandelenbeurzen wereldwijd herbergt, plus 7 clearing houses (administratiekantoren van aandelenbeurzen). De beurs in Amsterdam (AEX) was enige tijd onderdeel van ICE, maar staat inmiddels weer op zichzelf, omdat ICE zich vooral richt op de Amerikaanse markt.
Met Bakkt slaat de exchange-grootheid een nieuwe weg in. De start-up onder leiding van CEO Kelly Loeffler heeft als doel om een gereguleerde markt op te zetten voor de handel in cryptocurrencies. Tot op heden worden de cryptocurrencies niet of nauwelijks gereguleerd, omdat ze relatief nieuw zijn en vaak decentraal geregeld zijn. Het anarchisme dat hierbij speelt, maakt regulering ook moeilijker. Maar toch, omdat het om het geld van burgers en beleggers gaat, zijn overheden wel zeer geïnteresseerd om het wel aan regels te onderwerpen.
Tot op heden heeft die wens er vooral toe geleid dat zaken die met cryptocurrencies te maken hebben, vaak verboden worden. In bepaalde landen is de handel in crypto's helemaal verboden, in andere landen zijn ICO's weer verboden en Facebook bijvoorbeeld heeft het op zich genomen om de gewone burger te beschermen en daarom geen enkele reclame-uiting over crypto's en alles wat daarmee samenhangt, te weigeren.
Ik schreef eerder al over STO's, de nieuwe manier van geld binnen halen voor een blockchainproject. STO's zijn die nieuwe ICO's, waarbij cryptoprojecten en -bedrijven gefinancierd worden door geldschieters. Die krijgen daarvoor in de plaats een aandeel in het project of bedrijf, of recht op een stukje winstdeling. Dit is te vergelijk met IPO's (Initial Public Offering) die het bedrijfsleven en de beurswereld al langer bekend zijn.
Als er aandelen worden uitgegeven, of er worden rechten op winstdeling verkocht, begeef je je op het gebied van effectenhandel. En dus moet er voldaan worden aan de regelgeving van overheden en autoriteiten. Cryptoprojecten die dus gefinancierd worden vanuit een STO, zijn gebonden aan de bestaande reguleringen. Dat betekent uiteindelijk dat malafide projecten en zogenoemde scams, veel minder kans van slagen gaan hebben.
Bakkt springt naar mijn idee goed in op deze ontwikkeling. Het druist namelijk tegen alles waar crypto's voor staan in om aan te sluiten bij een reguliere beurs. En veel crypto-exchanges zijn er niet op ingericht om effecten te verhandelen, ten twee mag dat, vanwege de reguleringen, uiteraard ook niet zomaar.
Bakkt gaat dus, als het aan de oprichters ligt, de handelsplaats voor effecten in cryptocurrencies worden. Voorlopig staat er een eendaags evenement in november 2018 gepland, waarbij er gehandeld kan gaan worden in fysieke effecten van Bitcoin. Er is gekozen voor Bitcoin, omdat dit momenteel nog steeds de grootste digitale valuta is. En dus bij de meeste mensen bekend.
Tijdens dit event zullen nieuwe protocollen worden getest en geïmplementeerd. Deze protocollen zijn er op gericht om de vereiste (specifieke) veiligheid en overeenkomsten van Bitcoin, op de blockchain, mogelijk te maken. Dit zal bij een Amerikaanse beurs gaan gebeuren. Tevens zal er bij een Amerikaans clearing house een apart garantiefonds worden aangemaakt voor de handel in effecten op de Bitcoin.
Het platform is er uiteindelijk op gericht om zowel investeerders als consumenten de Bitcoin, en later wellicht andere cryptocurrencies, te laten ervaren en gebruiken zoals ze ooit bedoeld waren. Namelijk als uniek, wereldwijd en snel betaalmiddel. Een betaalmiddel zonder tussenkomst van banken, die toch een veilige transactie garandeert. Dat dat op dit moment nog niet lukt komt omdat de transacties te veel tijd in beslag nemen, waardoor betalen (bijvoorbeeld in een winkel) niet optimaal te noemen is. Bakkt zegt dus daar ook de oplossing voor te hebben.
Het platform van Bakkt gaat (deels) draaien op de cloudoplossing van Microsoft, dat zal dus waarschijnlijk Azure zijn. Daarnaast investeert M12, de investeringsonderneming van Microsoft, in het project. Datzelfde geldt ook voor Fortress Investment Group. Daarnaast zijn er nog andere geldschieters als Eagle Seven, Galaxy Digital, Horizons Ventures, Alan Howard, Pantera Capital, Protocol Ventures, and Susquehanna International Group, LLP.
Bakkt is ook al een samenwerking aangegaan met een grote retailer. Wat heet, één van de grootste ter wereld, namelijk Starbucks. De bedoeling is dat er op korte termijn bij Starbucks betaald kan worden met dollars. Nee, dat is natuurlijk niets nieuws, je kunt bij veel Starbucks-winkels al betalen met dollars (ook buiten de VS). Wat wel bijzonder is is dat je ter plekke je dollars ingewisseld kunt hebben vanaf je digitale valuta. En dat je dus in zekere zin gaat betalen met crypto's voor je kop koffie. Hoe dan? Starbucks laat zijn 15 miljoen geregistreerde bezoekers in de VS betalen met Mobile Pay. En dit gaat met Bakkt gekoppeld worden. Waardoor je dus je drankje binnenkort af zou moeten kunnen rekenen met dollars die een minuut geleden nog Bitcoin waren (of andere digitale valuta).
Naast dat Bakkt een start-up is uit de koker van NYSE:ICE, de grootste beursgroep ter wereld, heeft het ook grote namen aan zich weten te binden als Microsoft en Starbucks. Daarnaast beloven ze iets te leveren dat een zeer bekend en vervelend probleem oplost dat zich nu voordoet op de cryptomarkt. Of beter gezegd, zelfs twee problemen.
Allereerst lost het het probleem op dat (het handelen in) cryptocurrencies niet gereguleerd zijn. Daarnaast biedt het een oplossing voor de transactietijden van crypto's. En dat allemaal op een veilig, transparant en vertrouwd platform. Bakkt kan zowel de cryptowereld als de beurswereld op zijn kop gaan zetten.
Investeerders die het eerder niet aandurfden om te investeren in digitale valuta, kunnen dit nu op een gereguleerde manier gaan doen. Consumenten kunnen allerlei passen en apps laten liggen en straks betalen met Bitcoin of andere valuta. De banken zullen dit waarschijnlijk niet leuk gaan vinden, en hadden natuurlijk nog macht doordat er nog geen regels waren voor de digitale valuta, maar nu die regels er dankzij Bakkt wel gaan komen, wordt de macht steeds minder.