Inmiddels hebben veel Nederlanders wel 1 of meer cryptocurrencies. Om serieus te beleggen, of gewoon uit nieuwsgierigheid. Ter waarde van een paar tientjes of misschien wel miljoenen. Maar net als bij andere transacties en investeringen komen ook bij crypto's uiteraard kosten kijken. Welke kosten dat zijn en hoe hoog de kosten op kunnen lopen, lees je hier.
Bekijk deze exchanges en ontdek welke exchange de laagste transactiekosten hanteert!
Als wij het hier op Onetime over crypto's hebben, roepen we meestal ook iets over hoge of lagere (transactie)kosten. Zo is Bitcoin op het moment relatief duur (en traag) en beweert Litecoin Cash bijvoorbeeld dat zij ontzettend goedkoop zijn. Maar wat is nu eigenlijk duur en goedkoop en welke kosten zijn er echt verbonden? Welkom in het bos waar je de bomen vrijwel niet meer ziet!
Als je gaat handelen in crypto's heb je natuurlijk te maken met de koers. Als je bijvoorbeeld bij Bitvavo (onze favoriete exchange) een account neemt en daar crypto's gaat kopen of verkopen, heb je te maken met drie koersen:
Als je dus denkt even snel wat munten te kopen en doorverkopen bij een hogere koers, hou er dan rekening mee dat je bedrogen uit kunt komen en de munten langer vast zult moeten houden om überhaupt op winst te staan.
De koersen en prijzen zijn uiteraard geheel afhankelijk van vraag en aanbod (en een aantal andere factoren zoals schaarste). Je zult ook zien dat als de middenkoers en dus marktwaarde stijgt, er meer vraag komt en dus je verkoopwaarde ook stijgt. Maar andersom gebeurt ook, als de koers daalt, en mensen gaan verkopen, daalt de verkoopwaarde.
Wie het verschil in zijn zak steekt? Ik verwacht de broker of de crypto, als ik namelijk wil gaan kopen betaal ik de hoogste koers, en de verkopende partij krijgt de laagste. Dus dit vind ik verkapte transactiekosten die niet ten gunste van de koper of verkoper komen.
Elke transactie brengt ook transactiekosten met zich mee. Deze zijn vooral afhankelijk van de munt die je koopt of verkoopt, en bestaan meestal uit kosten voor de broker en kosten voor de blockchain.
De kosten kunnen nogal verschillen, voor de ene crypto betaal je een paar cent en bij de andere kan dit oplopen tot tientallen Euro's. Ook in de transactiekosten van de broker kan behoorlijk verschil zitten, het loont dus om te kijken naar een broker die niet teveel in eigen zak steekt.
Als voorbeeld neem ik Bitvavo:
Bitvavo is een cryptocurrency exchange die transactiekosten rekent op basis van de handelsvolume van de gebruiker. Het handelsvolume wordt bepaald op basis van de totale waarde van de transacties die de gebruiker heeft gedaan in de afgelopen 30 dagen. Hoe hoger het handelsvolume, hoe lager de transactiekosten. Standaard betaal je bij Bitvavo 0.25% transactiekosten. Stel dat je voor €1000 Bitcoin koopt, dan betaal je €2.50 aan transactiekosten.
De blockchainkosten kunnen sterk variëren afhankelijk van de blockchain waarop de transactie wordt uitgevoerd, de drukte op het netwerk en het type transactie.
Bij sommige blockchain-netwerken, zoals Bitcoin en Ethereum, worden de blockchainkosten bepaald door de marktvraag en het aanbod van transacties op het netwerk. Als er veel transacties worden uitgevoerd en er beperkte capaciteit is, dan kan dit leiden tot hogere kosten om een transactie te verwerken.
De hoogte van de blockchainkosten wordt meestal uitgedrukt in satoshi's per byte (bij Bitcoin) of gas (bij Ethereum). Dit zijn de eenheden waarmee de kosten van de transacties worden gemeten.
De exacte kosten van een blockchain-transactie kunnen variëren van dag tot dag en van uur tot uur. Het is daarom belangrijk om de actuele blockchainkosten te raadplegen voordat je een transactie uitvoert. Je kunt deze informatie meestal vinden op de website van de exchange of op andere crypto-gerelateerde websites die de kosten bijhouden.
Er zijn ongeveer 20000 cryptocurrencies in omloop, en dit aantal stijgt bijna met de dag. Een groot deel van die muntjes kun je niet kopen door simpelweg je Euro's (of dollars of welke andere valuta dan ook) in te wisselen.
Meestal worden de munten bij introductie gepaired met een (grote) bestaande munt, vaak degene waar ze een afgeleide van zijn.
Dat pairen betekent dat de munt dan te kopen is door het inwisselen van de crypto waarmee het verbonden is. Als een munt bijvoorbeeld gepaired is met Bitcoin, zul je eerst Bitcoins moeten kopen (als je die niet al hebt) om deze vervolgens in te wisselen voor je munt van keuze. Eenzelfde constructie zie je ook al met Ethereum en Litecoin.
Dit betekent dan wel dat je dubbele kosten maakt voordat je de virtuele munt in je wallet kunt zetten. Je maakt eerst kosten voor de aankoop van bijvoorbeeld de Bitcoin, en vervolgens nog een keer kosten voor het inwisselen van je Bitcoin naar de nieuwe munt.
En dan heb je altijd nog mensen die bijvoorbeeld een bepaald bedrag aan Ethers hebben staan om deze makkelijk in te kunnen wisselen voor een andere munt, en dat deze munt dan gepaired is met Bitcoin.
Dan moet je dus eerst je Ethers weer omzetten naar Bitcoin en vervolgens naar de gewenste crypto. Dan betaal je dus drie keer transactie- en eventuele blockchainkosten. Ka-ching!
De kosten voor een wallet kunnen verschillen, afhankelijk van het type wallet dat je gebruikt.
Hier zijn enkele voorbeelden van kosten die je zou kunnen tegenkomen:
Niet alle wallets brengen kosten in rekening, vooral online wallets van een exchange niet. Sommige wallets kunnen echter hogere kosten hebben dan andere, afhankelijk van de aangeboden functies en beveiligingsniveaus. Daarom is het raadzaam om verschillende wallet-opties te vergelijken voordat je er een kiest.
Het bezitten van cryptocurrencies is tegenwoordig gemeengoed onder Nederlanders, of het nu voor serieuze investeringen is of uit nieuwsgierigheid. Het handelen in cryptomunten brengt echter kosten met zich mee, waaronder transactiekosten en blockchainkosten. Het is daarom belangrijk om deze kosten goed te begrijpen en inzicht te hebben in de verschillende tarieven die worden aangeboden door de verschillende brokers.
Verder zijn de koersen van cryptocurrencies volatiel en afhankelijk van vraag en aanbod, wat betekent dat beleggers hun munten langer moeten vasthouden om winst te maken. Het is dus belangrijk om zowel de kosten als de risico's te begrijpen voordat je besluit te investeren in cryptocurrencies.
Deel jouw ervaringen met het handelen in crypto op ons forum!