SONM is een gedecentraliseerd computing-netwerk dat gebaseerd is op blockchain-technologie en een alternatief biedt voor cloud computing. Door middel van fog computing kunnen gebruikers hun ongebruikte computerkracht delen en verkopen aan anderen die het nodig hebben, wat resulteert in een efficiëntere en goedkopere manier van inkopen. In dit artikel lees je meer over hoe SONM werkt, hoe je het kunt minen en opslaan, en vergelijken we het met een vergelijkbare cryptovaluta, Golem. Lees verder om meer te weten te komen over deze innovatieve technologie en hoe het de manier waarop we computing resources gebruiken zou kunnen veranderen.
Ontdek hoe SONM jouw ongebruikte computerkracht omzet in crypto
Ontdek hoe SONM jouw ongebruikte computerkracht omzet in crypto
SONM is een decentraal computing netwerk gebaseerd op blockchain technologie. Het stelt gebruikers in staat om computing resources te delen en te gebruiken voor verschillende toepassingen, zoals machine learning, rendering en data-analyse. Het doel van SONM is om een efficiënter en goedkoper alternatief te bieden voor cloud computing door gebruik te maken van ongebruikte resources van gebruikers over de hele wereld.
Fog computing is een opkomende technologie die vergelijkbaar is met cloud computing, maar zich richt op het optimaliseren van de prestaties en efficiëntie van het netwerk. In tegenstelling tot cloud computing, dat zich richt op het verwerken van gegevens op centrale servers, verplaatst fog computing de verwerking van gegevens naar de randen van het netwerk, dichter bij de gebruikers en apparaten die de gegevens genereren. Hierdoor kunnen gegevens sneller worden verwerkt en wordt de belasting op centrale servers verminderd. Fog computing wordt gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder slimme steden, gezondheidszorg en transport.
Fog computing is een alternatief voor cloud computing, iets waar we inmiddels allemaal wel van hebben gehoord. Bij cloud computing staat de hardware op één plek (in datacentra) en wordt deze hardware gedeeld door verschillende eindgebruikers. Bij fog computing werkt het eigenlijk net andersom.
Als je je aansluit bij het netwerk, deel je je (overbodige) computerkracht binnen dat netwerk. Vervolgens wordt dit gebundeld met alle aangeboden computerkracht.
Iemand die behoefte heeft aan computerkracht kan vervolgens via een marktplaats deze inkopen. De ingekochte computerkracht kan dus van verschillende bronnen op verschillende locaties afkomstig zijn.
Zo'n marketplace werkt natuurlijk alleen als er naast aanbod van resources ook vraag is, en als daarvoor betaald wordt. Het SONM-netwerk ziet hier voldoende mogelijkheden voor.
Eigenlijk kun je voor alles waar je (tijdelijk) extra rekenkracht nodig hebt, fog computing gebruiken. Op de website vinden we voorbeelden, zoals hosting, game servers, video streaming en rendering, maar ook voor machine learning en wetenschappelijk onderzoek en calculaties. Dit zijn zaken die over het algemeen veel rekenkracht vragen, maar in veel gevallen ook te maken hebben met pieken en dalen in gebruik.
Omdat je met fog computing enkel betaalt wat je nodig hebt wanneer je het nodig hebt, is dit een kostenefficiënte manier van inkopen. Zelf zeggen ze dat dit met cloud computing niet mogelijk is (daar zou je vooraf moeten betalen), maar daarvan durf ik te zeggen dat dat toch niet helemaal waar is. Er zijn genoeg cloudaanbieders die eenzelfde afrekenmodel hanteren (pay-as-you-go), zoals bijvoorbeeld Microsoft Azure.
Maar waar bij Azure het geld verdwijnt in de grote zakken van Satya Nadella en consorten, worden bij SONM de opbrengsten verdeeld binnen het netwerk.
Je kunt SONM minen, net als bijvoorbeeld Bitcoins. Het verschil zit echter wel in hoe je kunt minen. Waar je bij Bitcoin en zijn altcoins computerkracht levert om transacties te valideren en daarmee virtueel geld kunt verdienen, werkt het bij SONM anders.
Door computerkracht te leveren, draag je bij aan de fog. In ruil hiervoor krijg je een vergoeding in SONM-coins. Je kunt met elk smart device dat verbonden is met het internet een bijdrage leveren aan de fog, dus ook je smartphone, tablet of zelfs PlayStation kun je inzetten. Zo kun je met elke niet-gebruikte GB opslag geld verdienen, maar ook met andere resources die je niet (volledig) gebruikt.
Voor de transacties en contracten van en voor SONM wordt gebruikgemaakt van het Ethereum-netwerk.
SONM werkt samen met verschillende partijen, waaronder OpenFog Consortium, Cloud28+, en Postkino FX.
Door samen te werken met deze en andere partners, kan SONM haar oplossingen en diensten verbeteren en uitbreiden om te voldoen aan de groeiende behoeften van klanten in verschillende sectoren.
Een SONM token kan worden opgeslagen in verschillende soorten wallets, waaronder JAXX, BRD en Trustwallet. Hieronder vind je meer informatie over deze wallets:
Het is belangrijk om te onthouden dat het opslaan van cryptocurrency een verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Zorg ervoor dat je je privésleutel of seed phrase veilig bewaart en dat je alleen wallets gebruikt van betrouwbare bronnen.
Een cryptomunt die vergelijkbaar is met SONM is Golem (GLM). Beide projecten richten zich op het creëren van een gedecentraliseerd computing-netwerk waar individuen hun ongebruikte computerkracht kunnen aanbieden en verkopen aan anderen die het nodig hebben. Zowel SONM als Golem zijn gebouwd op blockchain-technologie en hebben als doel om het gebruik van gecentraliseerde cloud computing-oplossingen te verminderen en tegelijkertijd de efficiëntie en kosten van het gebruik van computerkracht te verbeteren. Onetime zou de voorkeur geven aan Golem, omdat ze hierin verder lijken te zijn.