Bytecoin

Ontdek de voordelen van Bytecoin: de privacygerichte crypto

Bytecoin is een cryptocurrency die zich richt op goedkope en anonieme betalingen op de blockchain. Dit artikel geeft een overzicht van de belangrijkste kenmerken van Bytecoin, waaronder de gebruikte technologie en de focus op privacy. Ook wordt beschreven hoe het minen van Bytecoins werkt en hoeveel munten er in omloop zijn. Daarnaast wordt er gekeken naar de mogelijke toepassingen van Bytecoin voor bedrijven. Hoewel Bytecoin een aantal interessante features heeft, zijn er ook concurrenten die het beter doen op bepaalde vlakken. Of Bytecoin een goede investering is, blijft dan ook de vraag.

OneLuckyLady Avatar door OneLuckyLady
op 5 februari 2019 - laatste update: 5 december 2023
Bytecoin
Onze review

3,4/5

Bytecoin

Profiteer van de goedkope en anonieme betalingen op de blockchain met Bytecoin. Overweeg jij om BCN te kopen?

Profiteer van de goedkope en anonieme betalingen op de blockchain met Bytecoin. Overweeg jij om BCN te kopen?

Bytecoin kopen?

Profiteer van de goedkope en anonieme betalingen op de blockchain met Bytecoin. Via onderstaand exchanges kun je BCN kopen.

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €1000 gratis!
Bytecoin

Wat is Bytecoin?

Bytecoin (BCN) is een cryptocurrency die in 2012 werd geïntroduceerd en zich richt op goedkope en anonieme betalingen op de blockchain. Hoewel de naam op Litecoin lijkt, is het niet hetzelfde als het zilver van de cryptowereld. 

Het doel van Bytecoin is om goedkope en anonieme transacties mogelijk te maken. Dit is natuurlijk niet nieuw in de wereld van cryptocurrency, omdat er al concurrentie is van andere privacycoins zoals Monero, ZCash, Dash en Verge. Een van de voordelen van Bytecoin is dat de transactiekosten nul of bijna nul zijn, waardoor betalingen vrijwel kosteloos zijn. Bovendien worden de identiteit van de zender en de ontvanger versleuteld, zodat buitenstaanders deze niet kunnen zien of achterhalen.

Cryptonote

De technologie die Bytecoin gebruikt, heet CryptoNote en deze maakt het mogelijk om de privacy van gebruikers te beschermen. Dit betekent dat Bytecoin een gedecentraliseerd netwerk heeft waarbij niemand de controle heeft over de transacties. Dit is een belangrijk aspect van de blockchain-technologie en het is ook wat Bytecoin zo aantrekkelijk maakt voor veel gebruikers.

Kortom, Bytecoin is een cryptomunt die gericht is op anonieme en goedkope betalingen. Het maakt gebruik van de CryptoNote-technologie om de privacy van gebruikers te beschermen. 

Blockchain 3326155 1280
Bytecoin versleutelt de gegevens van de zender en ontvanger op de blockchain

Minen van Bytecoin

Bytecoin maakt gebruik van het Proof of Work mechanisme, oftewel Bytecoins worden gemined. Ze gebruiken wel een ander algoritme dan bijvoorbeeld Bitcoin, waarbij minen op dit moment eigenlijk alleen zin heeft met supersterke en snelle apparatuur.

Het Egalitarion Proof of Work van BCN maakt het voor iedereen met een normale computer mogelijk om te minen. Dit scheelt in energiekosten en – verbruik, maar zorgt er ook voor dat iedereen gelijke kansen heeft. Men wil namelijk niet dat er een selecte groep is die kan minen en daarmee met gemak de meerderheid kan halen, waardoor decentralisatie in het gedrang zou kunnen komen.

Aantal Bytecoins in omloop

Het maximum aantal gemijnde Bytecoins is bijna bereikt. Binnen de eerste twee jaar na de lancering in 2012 werden namelijk al veel munten gemijnd. Het totale aantal Bytecoins in omloop kan niet meer dan 184,47 miljard zijn.

Na de eerste twee jaar waren er al meer dan 150 miljard munten gemijnd. Waarschijnlijk zijn deze in handen (geweest) van een selecte groep miners, omdat niet iedereen in de beginjaren bezig was met cryptocurrencies.

Het gevaar is vooral dat veranderingen die consensus vereisen worden doorgedrukt door deze groep. Bovendien kunnen zij de koers van de munt beïnvloeden door bijvoorbeeld plotseling een enorme hoeveelheid munten te verkopen. Momenteel heeft concurrent Monero slechts 5% van het totale aantal munten in omloop.

Het verifiëren van een transactie moet snel gebeuren, waarbij het streven is om binnen 20 minuten een transactie af te ronden.

Anoniem

Bytecoin richt zich op de privacy. Ze gebruiken hiervoor twee methodes om transacties te versleutelen.

Ring Signatures schermen de identiteit van de zender af. Een handtekening is herkenbaar dus hiermee wordt de handtekening van vijf individuen verzameld om de transacties te verifiëren, en vervolgens wordt van die unieke combinatie van vijf één nieuwe handtekening gegenereerd enkel voor deze transactie.

Stealth Adresses schermen de identiteit van de ontvanger af. Dit doen ze op eenzelfde manier als bij de Ring Signatures. Een key (wallet adres) is namelijk ook weer te herleiden naar een persoon. Bij BCN krijg je twee adressen (keys) waarmee bij elke transactie een unieke key gegenereerd wordt uit die twee.

De zender en ontvanger zijn dus niet te herleiden. Helaas geldt dat niet voor het bedrag, het aantal BCN wat je overmaakt blijft wel zichtbaar. En hier is concurrent Monero bijvoorbeeld dus sterker in.

Hacker 1944688 1280
Versleuteling van transacties kan voor bedrijven ook interessant zijn

Gericht op bedrijven

Op dit moment lijkt Bytecoin zich te richten op bedrijven. Hun blockchain is namelijk modulair van opzet, wat betekent dat aanpassingen vrij makkelijk gedaan kunnen worden. Dus niet alleen aanpassingen en updates vanuit het team achter BCN, maar ook door derden. Zo kan de blockchain dus vrij eenvoudig aangepast worden aan de vereisten van andere systemen bijvoorbeeld.

Daarnaast ondersteunt BCN meervoudige handtekeningen. Niet te verwarren met Ring Signatures, in dit geval bedoelen ze de handtekening van de zender van de transactie. Zo kan worden ingesteld dat  er altijd minimaal twee directeuren moeten tekenen om een transactie te voltooien.

Hoewel meer blockchains zich met hun modulaire opzet richten op bedrijven, zoals bijvoorbeeld Lisk, is Bytecoin wel de enige anonimiteit daarbij aanbiedt. Het gevaar bij BCN schuilt er wel in dat de aanpassingen op de centrale blockchain gedaan worden.

Bij Lisk creëert een aanpassing een sidechain, waardoor de centrale keten blijft werken zoals die werkt. Bij BCN hebben ze een probleem als een aanpassing mis gaat, dan gaat het ook echt mis. Dat raakt dan alles en iedereen op de blockchain.

Moet je bytecoin gaan kopen?

Aangezien Bytecoin een paar leuke features heeft, doen zijn concurrenten het op die vlakken toch beter. De anonimiteit bij Monero is beter dan bij BCN, en de modulariteit van Lisk is superieur ten opzichte van die van Bytecoin. Of de munt een hoogvlieger wordt, valt dus te betwijfelen. Dat het team zich in nevelen hult en weinig uitspraken doet over een roadmap en dergelijke, maakt het vertrouwen er niet beter op.

on air