Bitcoinsv

Bitcoin SV: een goede investering?

Bitcoin SV is een van de nieuwere telgen die afstamt van de originele Bitcoin blockchain. Beter gezegd, het is een afsplitsing van Bitcoin Cash. De SV in de naam staat voor Satoshi's Vision, de bedenkers van Bitcoin SV willen dan ook helemaal terug naar de basis gaan. Maar is dat wel zo'n goed plan? En hoe gaat het nu met Bitcoin SV?

OneLuckyLady Avatar door OneLuckyLady
op 17 september 2019 - laatste update: 5 december 2023
Bitcoin SV
Onze review

2,9/5

Bitcoin SV

Investeren in Bitcoin SV is riskant vanwege de onzekerheid over de stabiliteit van het netwerk en de controverse rond de bedenker. Bovendien hebben kenners twijfels over de megagrote blocks en hebben sommige exchanges de munt al uit hun portfolio verwijderd.

Investeren in Bitcoin SV is riskant vanwege de onzekerheid over de stabiliteit van het netwerk en de controverse rond de bedenker. Bovendien hebben kenners twijfels over de megagrote blocks en hebben sommige exchanges de munt al uit hun portfolio verwijderd.

Koop Bitcoin SV

Koop Bitcoin SV via een van deze websites!

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €10.000 gratis!

Wat is Bitcoin SV?

Bitcoin SV is een cryptocurrency die ontstaan is als een afsplitsing van Bitcoin Cash, welke op zijn beurt weer een afsplitsing is van de originele Bitcoin. Dit type afsplitsing wordt ook wel een hard fork genoemd.

Bij een hard fork blijft de oorspronkelijke blockchain in stand, in dit geval de Bitcoin Cash blockchain. Maar op een bepaald punt in die blockchain ontstaat er een nieuwe tak (fork) waarop nieuwe transacties plaatsvinden. Op 25 november 2018 vond de hard fork van Bitcoin SV plaats op de blockchain van Bitcoin Cash.

Wat is Bitcoin Cash ook alweer?

De afsplitsing van Bitcoin SV ging gepaard met veel onenigheid tussen de bedenkers van Bitcoin SV en de mannen achter Bitcoin Cash. Dit conflict was niet alleen voorafgaand aan de hard fork, maar ook achteraf.

Bitcoin Cash had in 2017 de Bitcoin blockchain verlaten en beweerde de originele visie van Satoshi Nakamoto te volgen. Om de schaalbaarheidsproblemen van Bitcoin op te lossen, stelde Bitcoin Cash voor om grotere blokken te gebruiken. Als dit de enige verandering was geweest, zou Bitcoin Cash een groot succes kunnen zijn geworden.

Echter, de makers van Bitcoin Cash gebruikten agressieve tactieken om hun standpunt over de originele visie van Bitcoin te verspreiden. Het leek meer op een machtsstrijd in de cryptowereld dan een terugkeer naar de oorspronkelijke waarden van Bitcoin. Dit leidde uiteindelijk tot de hard fork waarbij Bitcoin SV ontstond.

Nooit succesvol gebleken

Ondanks de machtsgreep die de makers van Bitcoin Cash probeerden te plegen, is de munt nooit zo succesvol geworden als de oorspronkelijke Bitcoin. Volgens zowel de makers van Bitcoin Cash als die van Bitcoin SV is Bitcoin afgedwaald van de oorspronkelijke visie van Nakamoto.

Bitcoin Cash heeft nooit de grote hoogtes bereikt die de makers voor ogen hadden. Ze zijn nooit in staat geweest om Bitcoin in waarde te overtreffen.

Bitcoin SV doet al lange tijd mee in de top 100 in termen van marktwaarde. Bitcoin blijft uiteraard de nummer 1, terwijl Ethereum de tweede plaats inneemt. 

De Bitcoin SV fork

Bitcoin SV ontstond als een afsplitsing van Bitcoin Cash, een jaar nadat deze fork was gemaakt. Het doel van de bedenkers van Bitcoin SV was om terug te gaan naar de oorspronkelijke visie van Satoshi Nakamoto, zoals beschreven in de Bitcoin whitepaper. De bedenkers van Bitcoin SV beweren dat ze Nakamoto zijn of met hem hebben samengewerkt, maar tot nu toe heeft Craig Steven Wright alleen nep bewijs geleverd om deze bewering te ondersteunen.

Wright heeft als doel om Bitcoin terug te brengen naar de 0.1.0 versie door oude protocollen in te stellen en de blockgrootte te verhogen. Daarnaast heeft hij kritiek geuit op de makers van Bitcoin Cash en heeft hij zelfs gedreigd om hen aan te vallen. Hij zou dit doen met behulp van een aantal mining pools die aan zijn kant staan, om de Bitcoin Cash blockchain te saboteren. Tot op heden lijkt dit niet te zijn gelukt.

Blockchain 3508589 1280
De Quasar update van Bitcoin SV ging niet helemaal zoals gepland…

De onbedoelde fork

In augustus 2019 stond er een update gepland voor Bitcoin SV, wat vrij uniek is gezien de conservatieve benadering van de ontwikkelaars in het vasthouden aan oude protocollen. De blockgrootte moest en zou echter groter worden, ondanks dat de blockchain al sinds het ontstaan van de fork niet stabiel draaide.

Na de livegang van Bitcoin SV in november 2019 kampte het netwerk met veiligheidsproblemen, wat de effectiviteit van het netwerk verminderde. Het is dan ook twijfelachtig of het vergroten van de blockgrootte naar 512 MB (met een maximale capaciteit van 2GB mocht het zover komen) dit zou oplossen, aangezien Bitcoin SV al een blockgrootte van 128 MB had. Dit is veel meer dan Bitcoin (die minder dan 1 MB per block aankan) en Bitcoin Cash (32 MB).

Zodra de Quasar update op 24 juli 2019 was doorgevoerd, daalde de hashrate en meldden de eerste gebruikers problemen. Pas op 3 augustus kwam naar buiten dat de update mislukt was. Het is belangrijk om te benadrukken dat het risico van technische problemen en veiligheidsproblemen altijd aanwezig is bij elke update van een blockchain.

Problemen waren groter dan gedacht

De problemen na de update van Bitcoin SV waren groter dan van tevoren gedacht. Er ontstonden maar liefst drie onbedoelde forks op de blockchain van Bitcoin SV. Eén fork betrof de oude blockchain, waarbij 19% van de nodes nog niet waren geüpdatet en transacties op de oorspronkelijke blockchain valideerden. Een andere fork betrof 17% van de nodes die vastzaten op het block van 210 MB en zich op een aparte fork bevonden.

Van de nodes had 65% het wel goed gedaan en zat op de juiste tak. CoinGeek was uiteindelijk de mining pool die het block van 210 MB maakte op de nieuwe fork. Doordat er veel miners achterbleven, hadden zij even een monopoliepositie.

Inmiddels hebben andere miners ook geprobeerd om over te schakelen naar de juiste fork. Het team achter Bitcoin SV beweert dat er niets mis is gegaan en dat de transacties op alle drie de forks geldig zijn. Hoewel dit vreemd lijkt voor één blockchain en één digitale munt, beweren zij dat dit geen probleem is.

Waarin verschilt Bitcoin SV van andere cryptomunten?

Een belangrijk verschil tussen Bitcoin SV en andere cryptomunten is dat het de blokgrootte aanzienlijk heeft vergroot. Bitcoin SV kan blokken van maximaal 2 GB aan, terwijl Bitcoin en Bitcoin Cash blokken van respectievelijk minder dan 1 MB en 32 MB kunnen verwerken. Dit zou de transactiesnelheid en schaalbaarheid van Bitcoin SV ten goede moeten komen.

Daarnaast heeft Bitcoin SV de ambitie om een ​​betrouwbaar en veilig betaalmiddel te worden voor grootschalige zakelijke en industriële toepassingen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ethereum, dat zich vooral richt op gedecentraliseerde applicaties en slimme contracten.

Ten slotte heeft Bitcoin SV ook een sterke focus op de naleving van regelgeving, wat kan leiden tot grotere acceptatie en legitimiteit bij traditionele financiële instellingen en overheden.

Kortom, Bitcoin SV onderscheidt zich van andere cryptocurrencies door zijn focus op schaalbaarheid, terugkeer naar de oorspronkelijke visie van Satoshi Nakamoto, ambitie om een betrouwbaar betaalmiddel te worden en naleving van regelgeving.

Investeren in Bitcoin SV?

Op basis van de gegeven informatie is het advies om voorzichtig te zijn met het investeren in Bitcoin SV. Het moddergooien tussen het team SV en het team Cash lijkt nog niet voorbij te zijn en dit kan leiden tot verdere onzekerheid en volatiliteit in de koers van Bitcoin SV.

Bovendien hebben kenners hun twijfels over de megagrote blocks van Bitcoin SV. Hoewel grotere blocks een oplossing kunnen zijn voor de schaalbaarheidsproblemen van Bitcoin, lijken de huidige blokformaten van Bitcoin SV te groot te zijn voor het netwerk en de mining-apparatuur om goed te kunnen verwerken.

Dit heeft geleid tot instabiliteit in de koers van Bitcoin SV en Quasar-update heeft aangetoond dat de mannen achter Bitcoin SV nog niet volledig in controle zijn van de blockchain.

Hoewel sommige investeerders misschien denken dat het momenteel een goed instapmoment is, wordt er aangeraden om voorzichtig te zijn en uit te stappen voordat er een nieuwe update plaatsvindt. Bovendien hebben exchanges zoals Binance de munt al uit hun portfolio verwijderd, wat ook een teken kan zijn van de algemene voorzichtigheid ten opzichte van Bitcoin SV.

on air