3Commas Review

3Commas | De MEEST complete gids | Start direct!

Zo, dit is hem dan. Mijn review en uitleg over 3commas. Niet slecht voor een beginnend cryptotrader hè? Dit was dan ook mijn eerste ervaring met een trading platform en trading bots.

Dankzij het nazoeken van informatie ben ik een stuk wijzer geworden over wat er allemaal te vinden is op het gebied van cryptohandel en bots-trading. Zoals hoe je bijvoorbeeld een API key moet instellen.

3Commas heeft ontzettend veel tools, bots en opties. Lees mee met mijn ervaringen in deze review.

Lady Diamond avatar door Jaimy Isarin
op 2 juni 2021 - laatste update: 7 augustus 2023
3Commas Review

Crypto's kopen?

Wil jij crypto kopen? Bekijk dan eens onderstaande websites. Hier koop je crypto veilig!

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €1000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus

Wat is 3Commas?

3commas is een betrouwbaar en veilig crypto-trading platform. Een hele mond vol, maar zo zou je het het beste kunnen omschrijven. Je moet je exchange waar jij je crypto en/of fiat valuta (zoals Euro) op hebt staan, zoals Binance, koppelen aan 3commas om te kunnen traden. Dan kun je gebruik maken van de geautomatiseerde bots, maar ook van tools via “smart trade”.

De website is in het Engels, Chinees of Russisch. Gelukkig bestaat er Google Translate, maar mijn ervaring is dat het voor de technische termen het uiteraard wel handig is om hem op Engels te hebben staan!

Als je je eerst goed inleest, al enige handelservaring hebt en vooraf de 3-daagse trial uitprobeert, is 3commas best gebruiksvriendelijk en overzichtelijk.

Via 3commas heb je dus uitgebreidere trading tools, opties en bots om via je eigen exchange automatisch trades te kunnen maken. Hiermee kun je mooie deals sluiten die je anders had gemist omdat je lag te slapen of gewoonweg niet hebt gezien, omdat je natuurlijk niet continu online bent op je exchange.

3Commas Team
Team 3commas

Wie zijn de mensen achter 3commas?

Die naam is uiteraard niet zomaar gekozen. Met zijn drieën zijn ze in 2017 begonnen met het bouwen van 3commas. In de eerste instantie voor hunzelf, en voor familie en vrienden die ook met crypto trading bezig waren. Ze hielden er namelijk niet van om rechtstreeks op beurzen in cryptovaluta te handelen, omdat je dan constant je posities in de gaten moet houden om winst te maken.

Dit inspireerde ze om een platform te bouwen dat ze kon helpen hun inkomsten uit de cryptohandel te stabiliseren en tegelijkertijd een deel van de emotie weg te nemen die tot verliezen zou kunnen leiden. Toen dat doel van 3commas eenmaal was gerealiseerd, hebben ze het opengesteld voor alle traders. 

Waar zit 3commas, hoe is hun bereikbaarheid en zijn ze betrouwbaar?

Het hoofdkantoor van 3commas is gevestigd in Estland (Estonia). Het land dat de meeste Nederlanders waarschijnlijk alleen kennen door het Eurovisie Songfestival. Als je hierdoor afvraagt of 3commas wel betrouwbaar of veilig is, kan ik je geruststellen dat dit inderdaad het geval is!

Voor vragen, opmerkingen en/of klachten zijn ze alleen per mail of via de chat van de site te bereiken. Het contactformulier op de website krijg ik in mijn geval niet verzonden. Het contact via e-mail verloopt traag, maar vele vragen worden in de ”Knowledge base“ uitgelegd. Telefonisch zijn ze dus niet bereikbaar, wat vaker het geval is met grotere, internationale trading platforms.

Contact 3Commas

Help Betalingen Legal Partners
Help Betalingen Legal Partners
[email protected] sales@3сommas.io [email protected] [email protected]

3commas heeft verschillende social media kanalen waar je ze kan volgen, extra informatie kan vinden en op de hoogte blijft van de laatste verbeteringen. Vooral de Youtube-pagina is interessant om nog meer te leren over 3commas. Hier hebben ze dan ook al 15.800 leden! Ook houden ze  blogs bij over het laatste cryptonieuws en hun verbeteringen.

 

Hoe kun je optimaal gebruik maken van 3Commas?

Hoe kun je gebruik maken van 3commas? We zetten de mogelijkheden uiteen voor je!

App

De beste optie is 3commas te gebruiken op je laptop of computer. Hier kun je gebruik maken van alle opties om je trades en bots in te stellen. Er is ook een app voor je mobiel te downloaden, voor iOS en Android. Hier kun je jouw bots volgen en aanpassingen doen, maar grafieken kun je bijvoorbeeld niet bekijken in de mobiele app.

Abonnementen

3commas heeft een gratis account, waar je beperkt gebruik kunt maken van hun tools en bots. Wil je gebruikmaken van de uitgebreidere opties, dan zul je een abonnement moeten afsluiten.

Er staat een maandprijs opgegeven, maar als je gebruik wil maken van 50% kortingsactie, ben je verplicht meteen voor een jaar lid te worden. Volgens fans van 3commas “een kleine investering om meer winst te kunnen behalen”.

Demo account

Wil je alle opties die 3Commas aanbiedt eerst uitproberen? Dan is er ook de optie voor “paper trading”; dit is een 3-daagse-trial. Dit betekent dat je in een proefversie je handelstactieken en strategieën eerst met nepgeld kunt uitproberen, voordat je in het diepe duikt met je zuurverdiende centjes! Als je daarna overstag bent heb je de keuze uit de volgende abonnementen:

Free, starten, advanced en pro

Kosten voor je abonnement kun je voldoen via PayPal, Visa, Apple Pay en jaja, coinpayments! Tergstortingen gaan ook via deze opties. Houd natuurlijk wel rekening met alle transactiekosten.

Waar moet je rekening mee houden als je handelt via 3commas?

Bij 3commas kun je, zoals eerder verteld, onder andere je eigen, geautomatiseerde “trading bot” samenstellen en aan het werk zetten. Klinkt misschien een beetje science fiction-achtig, maar zoek je via google op “trading bot”, kom je toch al een hoop aanbieders tegen.

Opties

Wel even belangrijk om te weten: niet elke exchange ondersteunt iedere optie die 3commas aanbiedt.

In het overzicht ‘welke exchanges steunen welke opties?‘ kom je erachter of jouw exchange de trading opties van 3commas ondersteunt.

Basiskennis trading

Je kunt je bot helemaal zelf instellen, dus enig verstand (zegt deze beginner) van trading is dan ook wel handig, als je niet van goed geluk uit wilt gaan! Je bot is zo goed als jouw trading skills.

Wanneer moet je bot kopen of juist verkopen? Jij bepaalt vooraf de richtlijnen en strategieën. Dan is het een kwestie van activeren en achterover leunen.

Volatiliteit

Je moet tijdens het traden van crypto goed rekening houden met de volatiliteit van de markt. Die is namelijk hoog! Vooral bij altcoins kan de koers flink op en neer knallen.

Smarttrade

Maar 3commas biedt niet alleen een bot aan. Je kunt ook “smart traden”, via de door jou aangemelde exchange. Hier kun je gebruikmaken van allebei handige tools, om je trade zo effectief mogelijk te maken. En automatisch, dat vinden wij fijn! Verderop een uitgebreidere uitleg hierover.

Kosten 3Commas
Kosten voor de pakketten per maand op 3commas

Wat kost 3Commas?

Wat zijn de kosten voor het gebruik van deze tradingtool?

Wat kost 3commas?

  • Al je exchanges koppelen (1 account per exchange)
  • Eén multi/single pair DCA bot
  • Eén SmartTrade
  • Eén Grid Bot
  • Eén options Bot
  • Simpele buy/sell
  • Één Bitmex, Binance futures, Bybit of FTX Futures bot.

Het starters pakket

$29 voor maandelijkse betaling, $22 per maand wanneer je ineens per jaar betaalt 

  • Alles van het free pakket plus:
  • 5 accounts per exchange
  • Toegang tot Smart Trading-terminal (Spot, Margin en Futures)
  • Paper trading
  • Gelijktijdige take-profit en stop-loss
  • Toegang tot alle beschikbare beurzen

Het Advanced pakket

$49 voor maandelijkse betaling, $37 per maand wanneer je ineens per jaar betaalt 

  • Alles van het starter pakket plus:
  • TradingView custom signals
  • Simpele bots
  • Onbeperkt Single pair DCA-bot voor Spot exchanges.
  • Korte en lange algoritmen
  • Bekijk en kopieer bots van ervaren traders

Het pro pakket

$74 voor maandelijkse betaling, $99 per maand wanneer je ineens per jaar betaalt 

  • Alles van het advanced pakket plus:
  • Marge trading bots
  • Bots voor futures en margehandel
  • Bitmex, Binance Futures, ByBit-bot
  • FTX Futures-bot
  • Multi pair DCA-bot
  • GRID Bot
  • Options Bot
  • Alle bots onbeperkt beschikbaar
  • Toegang tot cursussen

Alle plannen zijn inclusief:

  • Een gratis Binance-traderabonnement
  • 23 ondersteunde exchanges
  • Verwijzingsprogramma op meerdere niveaus
  • Openbare API
  • Al je crypto-accounts in één portfolio
  • Gratis mobiele apps

Exchange koppelen bij 3commas

Om te kunnen traden, moet je uiteraard eerst je exchange aan 3commas koppelen, dit doe je door je API-adres in te stellen. Bij 3commas heb je keuze uit maar liefst 16+ exchanges, zoals Bitmex, Kraken en Binance (helaas nóg geen Nederlandse exchanges!).

Dus als je als bezig bijtje op meerdere exchanges handelt, kun je ze allemaal koppelen aan 3commas. Zo heb je één overzicht van al je coins. Super handig! 

Hoe koppel je jouw exchanges aan 3commas?

Ga naar “my exchanges” in de desktop. In het linkermenu.

Selecteer de exchange waarmee je verbinding wilt maken. Zoals je net hebt gelezen ondersteunt 3commas veel verschillende exchanges, maar niet alle functies worden voor elke exchange ondersteund.

Als je de exchange-naam niet ziet in de vervolgkeuzelijst, ondersteunen ze deze momenteel niet. Je kunt deze wel aanvragen met de knop “Nog een uitwisseling toevoegen”.

Kies een naam

Kies een naam zodat je het uitwisselingsaccount duidelijk kunt herkennen. Aangezien je veel beurzen aan 3Commas kunt koppelen, kun je anders gemakkelijk in de war te raken voor welk account je een transactie wilt aanmaken. Een goede, herkenbare naam maakt het gemakkelijker voor je! 3Commas gebruikt deze naam overal; op de handelsterminal, bots, statistieken en geschiedenis.

Voer de API-sleutel en het API-geheim in

Het is het gemakkelijkst om 2 browservensters open te hebben (die van 3commas en die van je exchange), zodat je de API-sleutel en het geheim kunt kopiëren en plakken.

Het advies is om niet meer dan één keer dezelfde API te koppelen, omdat dit alleen maar verwarrend is tijdens het handelen. Ook klopt je overzicht met beschikbare middelen niet meer: je geld zal er dubbel in staan.

Je ziet vervolgens de pagina met exchange-statistieken wanneer deze verbinding maakt.

Als je een foutmelding ziet met de melding “Wacht 30 seconden en probeer het opnieuw” – dit komt meestal omdat het bij sommige uitwisselingen een paar minuten duurt om de API-sleutel te activeren – maak je geen zorgen, laat dit scherm voorlopig open en klik vervolgens op “Verbind een exchange “-knop.

Hoe maak je een API-KEY op een exchange?

  • Passphrase (Wachtwoordzin) (optioneel, afhankelijk van de exchange)
  • Zie je het niet op het formulier? Dan heeft je exchange dit niet nodig, dus je kunt dit gedeelte overslaan.
  • Je maakt de wachtwoordzin telkens wanneer je een nieuwe API maakt. Het is niet je inlogwachtwoord of handelswachtwoord. Het is uniek voor elke API-sleutel.
  • Klant-ID (optioneel, afhankelijk van de exchange)
  • Zie je het niet? Sla dit ook over
  • Zodra alle velden zijn ingevuld, klik je op de knop “connect an exchange”.
Settings 3Commas
Via Settings in je 3commas account je 2-FA beveiliging inschakelen

Hoe houdt jij je account veilig?

Als je exchange gekoppeld is kun je beginnen met bots samenstellen en/of traden op 3commas.

Vergeet niet eerst je beveiliging (two-factor authentication) op 3commas aan te zetten. Dit doe je via “settings”. Je moet er toch niet aan denken, dat een hacker er met jouw cryptocoins vandoor gaat.

Als 2FA is ingeschakeld, moet je beveiligingscodes invoeren bij elke login en elke risicovolle actie, zoals het opnemen van geld. Deze codes komen in een de authenticator-app op je smartphone of tablet. Daardoor is het bijna onmogelijk om je account te hacken, want ze hebben dan naast je inloggegevens het apparaat nodig met die app erop.

Let op: de code om de app in te stellen krijg je maar één keer te zien, dus voordat je deze kopieert of de QR-code scant, schrijf je code op en leg hem ergens waar andere niet bij kunnen, maar waar je hem zelf ook niet kan kwijtraken. Zonder code kun je niet meer in je account, als je mobiel of tablet crasht.

Google Authenticator is de standaard app die moet worden gebruikt. Het heeft geen online back-up, dus nogmaals: bewaar alle geheime codes op een veilige plek. Anders verlies je alle 2FA-toegang als er iets gebeurt met je apparaat. Klik hier als je extra uitleg nodig hebt om je 2FA te activeren op je account.

3Commas Grid
Koop en verkoopposities tradingbot op 3commas

Trading Bot

Wat is een trading bot? Kort uitgelegd is het een stukje software gelinkt aan een exchange waar jij je cryptocurrencies hebt staan. Jouw eigen bot neemt automatisch posities in de cryptomarkt in en verkoopt ook automatisch, zelfs als je ligt te slapen of zondagmiddag verplicht bij je schoonouders zit. 

Waar staat DCA voor? Dat betekent “Dollar cost averaging”. Zegt je dit nog steeds niet veel? Binance heeft er een duidelijke uitleg over.

Je hebt keuze uit verschillende tradings bots. Dus de “DCA Bot” maar ook de “Grid Bot”. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je met de DCA bot traden via “dollar cost averging”, terwijl de Grid Bots een handelsstrategie gebruikt die afkomstig lijkt te zijn van de Forex-markten. De Grid Bot maakt tijdens de strategie een reeks horizontale koop- en verkoopniveaus en de bot verzamelt winst terwijl de prijs beweegt en “rondstuitert” binnen het raster.

Verderop vind je een uitleg over hoe hoe je een Grid Bot moet instellen.

Verder kun je ook voor de “Gordon Bot” kiezen, een simpele bot die al veel voorinstellingen heeft. Dit zorgt ervoor dat er zowel voor de beginnende trader als voor de meer ervaren trader wat interessant te vinden is. Hierover later meer!

Simple bot of Composite bot

Je kunt kiezen uit een simple bot of composite bot.

  • Simple bot: Kan 1 trade per keer openen
  • Composite bot: Kan meerdere trades per keer openen.

Max active bots: Hoeveel bots mogen tegelijkertijd traden (geldt dus alleen voor de composite bot)? Als je bijvoorbeeld een bot hebt die op alle btc-pairs kan traden, kunnen dat er wel 100 zijn. Aan jou de vraag of je dit ook wilt. Ik raad je aan als je net begint, niet te veel tegelijk te laten traden. Houd het overzichtelijk met één bot per pair.

Strategy: Ook wordt er gevraagd welke strategie je bot moet innemen: “long” of “short”. Als deze begrippen je nog niet duidelijk zijn, raad ik je aan om jezelf nog even goed in te lezen. Kort gezegd: long betekent koop laag, verkoop hoog. Short is het tegenovergestelde, waarbij je een geleende cryptovaluta verkoopt en later goedkoper (als de koers loopt zoals je hoopt) terugkoopt en het verschil in eigen zak steekt.

QFL: Een populaire handelsmethode vernoemd naar een beroemde Amerikaanse trader, Quickfinger Luc. Deze methode leert je een chart lezen en patronen herkennen, om zo je inkoopkansen te pakken. Het leert je onder andere een goede “base” te herkennen met een sterke “bounce”. Dit kan vertellen of er genoeg kopers in de markt zijn en waar in de dip je het beste kunt kopen.

Create Bot
Stel je eigen bot samen

Hoe maak je een eigen tradingbot op 3Commas?

Nu enkele begrippen zijn uitgelegd, vind je hieronder een handige stappenplan om je eigen DCA bot samen te stellen.

Om een nieuwe DCA-bot te maken, ga naar de DCA-botpagina, ook wel bekend als de “Mijn bots”-pagina. Op deze pagina kun je een overzicht zien van jouw recente transacties en kijken hoe het met je ijverige bots gaat. Bots werken constant om een fijne winst voor ons bij elkaar te traden, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Maar om ze te laten werken, moeten de bots wel op de goede manier ingesteld zijn.

Om een nieuwe bot te maken, klik je op de knop “Create bot” in de rechterbovenhoek. Op de volgende pagina zijn er twee opties: een kant-en-klare bot te genaamd de “Gordon -bot of de “geavanceerde” bot.

Een Gordon bot maken bij 3commas

Als je 3commas abonnement Composite DCA-bots bevat, wil je misschien een “Gordon”-bot maken; deze kan met slechts een paar klikken worden gemaakt! Gordon is een DCA bot met standaard instellingen.

Het enige dat we hoeven te kiezen is een exchange. We kiezen ook de basisvaluta die de bot zal gebruiken bij transacties en het bedrag dat we in onze Gordon Bot investeren. Vervolgens selecteren we de strategie die de bot moet implementeren. Hier zijn ze, drie strategieën:

Conservatieve strategie (Conservative strategy)

Wacht precies op het juiste moment om een nieuwe deal te openen.

Matig (Moderate)

Opent nieuwe deals in een regelmatig, enigszins agressief tempo.

Agressief (Aggressive)

Opent deals sneller om snel te scalpen en kleine winsten te nemen.

Kies een van de bovenstaande strategieën en klik op “create bot”. Als alles klaar is, zal de bot standby staan en wachten op een signaal om een  deal te starten.

Let op: als er geen volatiliteit is, worden er geen QFL-signalen verzonden en kunnen er bepaalde gevallen zijn waarin QFL-transacties niet binnen 24-36 uur starten, afhankelijk van de QFL-instellingen van de Gordon Bot en de huidige marktomstandigheden.

Je kunt je bot nog bijstellen, mocht dat nodig zijn! 

Nadat je met succes een bot hebt gemaakt, vind je deze in de lijst de actieve bots. Wil je deze aanpassen en meer uitgebreidere opties geven? Klik op de naam van de bot, klik vervolgens op “edit” en selecteer het tabblad “advanced”. Zoek vervolgens de sectie in de botinstellingen “deal start conditions” en pas deze aan.

Houd er ten aller tijden rekening mee dat er geen volledig “betrouwbare” strategie is en dat het bij sommige transacties lang kan duren om te sluiten – of het nu gaat om een uitvoering van een transactie, een “stop-loss” of een “manual” (handmatige) afsluiting.

In het gedeelte “Deal start condition” kun je de parameters aanpassen die de bot zal gebruiken om een deal te openen.

Let op: er is een uitzondering in het gebruik van het “TradingView Custom Signal” voor de “Deal Start Condition” van de bot, dit type signaal kan niet worden gecombineerd met andere ingebouwde signalen, ze werken afzonderlijk.  

Een “Avdvanced” bot maken met je eigen instellingen

Als je je eigen “advanced” bot wilt maken, selecteer je het tabblad “Advanced”. Er zijn hier meer mogelijkheden om je DCA-bot aan te passen.

Op dit tabblad “advanced”, helemaal bovenaan, bij de “Main settings”, waar je de mogelijkheid hebt om je bot een “Name” te geven. Daarna kun je een “Exchange” selecteren, een die werkt met de DCA-bot, en dan kies je het type van je bot – “Simple” of “Composite”.

Een “simple” bot verhandelt slechts één handelspaar, die jij kiest.

Een “Composite” bot geeft je de mogelijkheid om dezelfde instellingen voor veel handelsparen (trading pairs) tegelijkertijd te gebruiken (niet meer dan 100 handelsparen voor één bot).

3Commas Bot Strategie Instellen
Handelsstrategie voor je tradingsbot instellen

Trading pairs (handelsparen)

Ga vervolgens naar het gedeelte “Pairs”. Als je voor een “simple” bot hebt gekozen, selecteer dan één handelspaar (trading pair) waarmee de bot moet handelen. Als je een “Composite” bot hebt gekozen, kun je hier een heleboel verschillende paren voor één bot selecteren (als je bijvoorbeeld de “USDT_ALL”-paren selecteert, worden alle USDT-paren toegevoegd aan de botinstellingen).

Uitleg stablecoin

Ik raad aan om een trading pair te maken met USDT, want dit is een “stable coin”. De naam zegt het al, stabieler dat bijvoorbeeld ADA (Cardano), die erg volatiel is. Tether is de bekendste stablecoin.

Stablecoins zijn cryptocurrencies waarvan de prijs is ontworpen om te worden gekoppeld aan een cryptocurrency, fiatgeld of aan op de beurs verhandelde grondstoffen (zoals edel metalen of industriële metalen). Het zijn dus door activa gedekte cryptocurrencies. USDT is gekoppeld aan de Dollar.

Wanneer je kiest voor een trading pair zonder stablecoin, houd er dan rekening mee dat er een realistisch risico dat een toekomstig koersverschil negatief uit kan pakken.

De coins, behalve de stablecoins, hebben een hoge volatiliteit. Wanneer de ene cryptovaluta binnen een handelspaar een sterke stijging heeft binnen een dag en de andere coin een flinke daling laat zien, spreekt het voor zich dat gebruikmaken van dit handelspaar je extra verlies kan opleveren.

Trading pairs met BTC en ETH zijn ook poplulair omdat deze crypto’s een hoog volume in de cryptomarkt hebben. Kijk bijvoorbeeld op Coinmarketcap om te zien welke handelsparen nog meer mogelijk zijn. Ook via deze site is de marketcap en dus het volume in de markt per cryptovaluta in te zien.

Quote En Base 3Commas
Wil jij je winst in crypto of in fiat?

Strategie

Selecteer in het gedeelte “Strategy” een strategie – “Long” of “Short”. Dit is afhankelijk van de gewenste werking van jouw DCA-bot. Als de strategie “Long” is, zal de bot proberen coins tegen een lagere prijs te kopen en ze tegen een hogere prijs te verkopen. Als de gekozen strategie “Short” is, dan is het precies het tegenovergestelde: de bot zal tegen een hogere prijs verkopen en tegen een lagere prijs terugkopen.

Profit currency

Stel vervolgens de “Profit currency ” in (munten waarin de bot winst maakt).

  • Quote” – legt de winst vast in de transactievaluta (dollar, euro, ect)
  • Base” – legt de winst vast in de munt die wordt verhandeld (ETH, BTC, etc.)

Als je bijvoorbeeld BTC verhandelt tegen USDT, neemt de instelling “Quote” winst op in USDT en de instelling “Base” neemt winst op in BTC.

Dus als je je winst in geld wilt hebben, kies je “Quote” en als je je winst in crypto’s wilt, kies je “Base”.

Safety Order 3Commas
Safety order 3Commas

Base order size

Bij “strategy” vindt je ook de optie: “Base order size”  – voer het bedrag in dat de bot moet gebruiken om een deal te openen. Het is ook mogelijk om een deal te openen met een bepaald percentage van het geld, niet met een bepaald bedrag. In dit geval is de base order size een % van het beschikbare saldo op het moment dat een deal wordt geopend (10% , 25% , 50% ,100%).

Safety order size

“Safety order size” – voer het bedrag in dat je bot zal gebruiken om het gemiddelde aankoopbedrag dichterbij de uitstapprijs te krijgen. Dankzij “safety order” is er een mogelijkheid om de deal met winst te sluiten, zelfs als er een merkbare prijsbeweging is in de tegenovergestelde richting van wat je had verwacht.

Wil je meer te weten komen over de “safety order” van 3commas, lees verderop in het artikel een uitgebreidere uitleg!

Start order type

“Start order type” – zodra hij een signaal ontvangt, kan de bot een “Market” of een “Limit” order plaatsen.

Limit order

Limit Order betekent dat bij het opgeven van de order aan de broker er een limiet voor de prijs opgegeven wordt.

Wil je je crypto verkopen? Dan geef je de minimale prijs op, waarvoor je de cypto wilt verkopen. Wil je crypto kopen? Dan geef je aan wat de maximale prijs is die je ervoor wilt betalen. Zodra de koers op die prijs komt, wordt jouw order uitgevoerd.

Market order

In tegenstelling tot de limit order, koop of verkoop je de crypto met een market order voor het bedrag wat hij op dat moment waard is.

Bij een limit order wordt de crytpovaluta dus pas gekocht als de koers de prijs behaald die jij vooraf had ingesteld. Dit kan even duren als het volume laag is. Bij een market order koop je de crypto meteen. Je kunt bijvoorbeeld een market order doen, als je verwacht dat de koers niet meer (veel) lager komt.

Take Profit 3Commas

Take Profit

Stel in het gedeelte “Take Profit” de beoogde winstgevendheid in als een percentage. Bij het bereiken van dit doel, zal de bot de deal sluiten met een “Limit” order.

Je kunt “Take profit type” instellen als “Percentage from totale volume” of “Percentage from base order”. Als je kiest voor de optie “base order”, negeert de bot elke gemiddelde prijs van Safety Orders (als je die instelt). Dit betekent dat als een munt wordt gekocht voor $100 en je een doelwinst (%) instelt op 5%, de deal wordt gesloten wanneer de prijs $105 bereikt.

 Als je de instelling ‘Percentage from totale volume' kiest, zal de bot het doelpercentage berekenen met behulp van de gemiddelde kosten per munt, die kunnen veranderen naarmate de “Safety order” wordt uitgevoerd.

De bot opent bijvoorbeeld een deal voor een prijs van $100 en vervolgens voert hij een veiligheidsopdracht uit bij $90 door meer munten te kopen, de gemiddelde kosten per crypto zijn nu $95. Als je streefwinst (%) was ingesteld op 5% van het totale volume, zal de bot de transactie sluiten als de prijs $99,75 bereikt.

Nog een beetje onduidelijk? Je kunt er meer over lezen, namelijk hier .

Stop Loss 3Commas

Trailing

Als je de functie “Trailing” inschakelt zal de bot, wanneer deze de gewenste winstgevendheid bereikt, “Trailing” activeren Deze optie volgt de prijs deze verder gaat, en zodra de prijs in de tegenovergestelde richting beweegt, zal de bot deze positie onmiddellijk sluiten met een “Market” order.

Stop loss

Je kunt ook “Stop Loss” voor je bot instellen, waardoor je niet al je investeringen verliest als de prijs dramatisch in de tegenovergestelde richting beweegt van wat je had verwacht.

Soms zijn er manipulaties in de markt en kan een sterke prijsbeweging tijdelijk zijn. In dit geval kun je “Stop Loss time-out” activeren, en als een sterke koersbeweging bijvoorbeeld niet langer duurt dan 60 seconden, wordt je deal niet gesloten en worden jouw investeringen gespaard.

Je kunt ook kiezen wat er gaat gebeuren wanneer de “Stop Loss” wordt geactiveerd. Je kunt “Close deal” kiezen, of je kunt de optie “Close deal & stop bot” kiezen.

Safety orders

Verder kun je ook nog je “safety orders” instellen. Dit doe je als de koers verder is gaan dalen dan je verwacht had en je niet meer binnen een kortere tijd een winstmarge eruit te kunnen halen. Met “safety orders” koopt je bot op een vooraf ingestelde percentage, onder je instapprijs. Zo wordt het gemiddelde van je inkoopprijs lager en kun je ook op een lager punt weer uitstappen om alsnog je winstmarge te halen.

Volg je me nog een beetje? Verderop vind je een uitgebreidere uitleg over “safety orders”.

Wat is een grid bot?

Hier heb je de keuze tussen twee instellingen: All strategy en Manual. De Grid Bot is ontworpen om elke prijsbeweging in het opgegeven bereik op te vangen.

De bot splitst het bereik op in meerdere rasterniveaus en plaatst op elk niveau een koop- of verkooplimietorder, waardoor je elke zandkorrel kunt kopen en bij elke stijging kunt verkopen.

Pairs

Omdat de Grid Bot zowel koop- als verkooporders tegelijkertijd plaatst, heeft hij beide munten van het paar nodig om te handelen. Als je BTC tegen USDT verhandelt, heb je zowel BTC als USDT nodig in je portfolio.

manual strategy 3commas

Bij “Manual” moet je kiezen tussen welke bedragen je Grid Bot gaat traden. Je stel je “upper limet price” en je “lower limit price” in. Dit zijn de prijzen boven en onder je instapprijs.

  • De “Upper Grid Limit prijs” is de hoogste prijs in het gekozen bereik van je grafiek.
  • De “Lower Grid Limit prijs” is de laagste prijs in het gekozen bereik van je grafiek.

limieten 3commas

Bovenste en onderste rasterniveaus: dit zijn limieten van het bereik waarin de bot handelt.

Laten we zeggen dat de huidige BTC-prijs in de buurt van $7000 ligt en dat je binnen een bereik van $800 boven en onder de huidige grafiekprijs wilt verhandelen.

Dat levert $7800 als “upper limit price” op, en $6200 als “lower limit price”.

Grid Guantity

“De Grid Guantity” is het hoeveelheid Grid Levels dat je wilt maken en verhandelen. Als je tien rasters instelt, maakt de bot zeven extra niveaus tussen de limieten van het bovenste en onderste rasterniveau.

De bot negeert het niveau dat het dichtst bij de huidige instapprijs ligt en de limieten voor het bovenste en onderste raster worden zelf rasterniveaus voor koop- of verkooporders.

De hoeveelheid per raster is de grootte van één bestelling die op elk rasterniveau wordt geplaatst. De bot zal volgens deze instelling in stappen kopen en verkopen.

Actieve deals:

active deals

  1. Je kunt ze sorteren door op de kolomnaam of het sorteerpictogram te klikken.
  2. Selecteer hoeveel deals je per pagina wilt zien.
  3. Wissel van pagina.

Winst/Verlies:

winst/verlies 3commas

  1. Huidige prijs. Het percentage staat in verhouding met de tweede prijs.
  2. Gemiddelde toegangsprijs voor deals.
  3. Vereiste prijs om de deal te sluiten met vastgestelde winst.

Wil je jouw Grid Bot bijstellen? Volg hier de instructies.

 

Bot Presets
Bot presets

Kopieer de strategieën van andere traders bij 3commas

Je kunt bij 3commas vooraf ingestelde strategieën en bots gebruiken, gemaakt door andere traders. Dat doe je door te kopiëren via “dca bots” en dan klikken op “presets”.

Je kunt uit vrijwel elk handelspaar kiezen en je kunt filteren op basis van bot-type, strategie en zelfs winstpercentages. Bovendien kun je vooraf de prestaties van de bot bekijken, voordat je hem gaat gebruiken. Je kunt zelfs zien hoeveel andere gebruikers de bot hebben gekopieerd.

Met deze bots kun je risico's diversifiëren. Als je maar één bot hebt, ben je afhankelijk van de prestaties van die bot en zijn er nooit garanties als het op crypto aankomt, hoe veelbelovend een trend er ook uitziet.

Door meerdere DCA-presets te gebruiken, kun je het risico spreiden.

Net als bij diversificatie, geven DCA-presets je de mogelijkheid om in verschillende paren te handelen en verschillende strategieën te gebruiken om te zien wat het beste werkt.

3commas “smart trade” opties

Een groot voordeel bij 3commas is dat je een transactie kunt opzetten waarbij je tegelijkertijd een “Take Profit” en een “Stop Loss” kunt hebben. Normaal gesproken moet je een keuze tussen deze twee maken.

Trailing stop-loss

Trailing zorgt ervoor dat je verkooporderpercentage meegroeit met de koers. Dit is handig als de koers opeens flink gaat stijgen, zoals in de cryptomarkt vaak kan gebeuren. Je kunt dus meeprofiteren van de stijging, maar tegelijkertijd ook nog verzekerd zijn van een stop-loss.

Trailing take-profit

Een andere mooie optie is de “trailing take-profit”. Hiermee kun je jouw take-profit aanpassen op basis van de prijsschommelingen. Je kunt bijvoorbeeld de drempels aanpassen op basis van de beweging van de activaprijs en zelfs een procentuele tolerantie instellen.

Stop-loss time-out

Zoals je al weet, kun je met een stop-loss instellen tegen welke prijs je de cryptovaluta wilt verkopen als de prijs begint te dalen. Met 3commas heb je toegang tot een functie die een “Stop-Loss Time-out” wordt genoemd.

Dit betekent dat als de prijs plotseling maar wel kortstondig daalt, dit je stop-loss niet zal activeren. Dit worden “fat fingers drop” genoemd en deze gebeuren bijvoorbeeld wanneer een whale een grote verkoop doet. Als het bijvoorbeeld een tijdelijke val is die slechts één minuut duurt, wordt je stop niet geactiveerd.

Daarbij kan de marktvolatiliteit van crypto enorme, maar zeer tijdelijke schommelingen tot gevolg hebben. Deze optie zorgt ervoor dat je dus niet zomaar automatisch verkoopt bij een korte dip.

Zo gebruik je Smarttrade bij 3commas

Stap 1: Kies je exchange.

Stap 2: Kies een trading pair dat op een beurs met elkaar kan worden verhandeld. Bijvoorbeeld Bitcoin/Litecoin (BTC/LTC) of Ethereum/Bitcoin Cash (ETH/BCH). Met handelsparen (trading pair) kun je de kosten van verschillende cryptocurrencies vergelijken.

Stap 3: Selecteer ‘Handelsweergave' om te zien hoe de handelsgrafiek voor de cryptocurrency die je wilt verhandelen, wordt ingevuld. Selecteer de indicatoren die je graag zou willen zien, waaronder Bollinger-banden, Accumulatie/Distributie en meer. Een hoop moeilijk woorden weer!

Stap 4: Vergeet niet het orderboek te bekijken, dit is het grootboek met alle openstaande orders (instructies van handelaren om crypto te kopen of verkopen). Een order om te kopen wordt een ‘bid' genoemd en een order om te verkopen wordt een ‘ask' genoemd. Biedingen en vragen worden gekoppeld zodra aan hun vraag- of bidprijs is voldaan, daarna krijg je de transactie.

Stap 5: Kies je koopprijs. De handelsgrafiek geeft je inzicht in historische niveaus van steun en weerstand (support and resistance), zodat je kan zien en een idee krijgt van wat een goede koopprijs zou kunnen zijn.

Pro tip – vermijd ronde getallen. Iedereen houdt van ronde getallen en het kan moeilijk zijn om een buy-order uitgevoerd te krijgen als er een groot aantal orders wordt geactiveerd tegen die prijs.

Stap 6: Selecteer hoeveel je wilt kopen, in eenheden of een percentage van je portfolio.

Stap 7: Bepaal of je een trailing buy wilt activeren. Zodra de prijs wordt bereikt waarvoor je wilt kopen, zal die prijs misschien blijven dalen. Je kunt een achterblijvende aankoop uiteenzetten tegen een vast percentage met een trailing buy.

Voor elk percentage waarmee de cryptoprijs daalt, daalt je koopprijs ook met datzelfde percentage. Dat stelt je in staat om het actief tegen een lagere prijs te kopen wanneer het weer omhoog begint te gaan. Je krijgt de laagst mogelijke prijs.

Stap 8: Selecteer je gewenste verkoopprijs om winst te maken. Kies een market-order of een limit-order.

Met een market-order verkoop je aan de hoogste bieder op dat moment en met een limit-order bepaal je vooraf voor welke prijs je wilt verkopen en wacht je op die prijs.

Stap 9: Begin met handelen!

Het is dus wel belangrijk welke exchange je gebruikt, om te weten welke opties en tools kunt je kunt toepassen. Wil je bijvoorbeeld met Futures en leverage traden, zal je exchange dit ook moeten aanbieden Dit doet onder andere Binance futures.

SmartTrade

  1. Om in het menu van “SmartTrade” te komen, klik je links in het menu.
  2. Zorg ervoor dat je de Grafiek en Trading Tools zichtbaar hebt door de opties ‘TradingView' en ‘Trade terminal' aan te vinken.
  3. Hier kun je de exchange waarop je wilt handelen, de markt en de cryptocurrency ” trading pairs” kiezen die beschikbaar zijn in de keuzelijsten.

 

 

Safety order: wat is het en hoe gebruik je het?

Zelfs als je Technische Analyse er bullish bij ligt (het marktsentiment is positief) en je al een echte pro bent op het gebied van traden, kan het soms gebeuren dat een transactie helemaal de verkeerde kant opgaat. Overdag kun je er misschien op tijd bij zijn, maar wat als je ligt te slapen? Of met je kat naar de dierenarts moet, omdat hij weer de aambeienzalf heeft opgegeten?

Dan heeft 3commas een trading optie die “safety order” heet. Hieronder leeg we uit wat het doet en hoe je het kunt gebruiken.

Stel je voor: je maakt een deal waar je 1% procent winst wilt pakken:

Op het plaatje hieronder koop je BTC voor €10.000. De “take-profit order” (neem winst order) staat op €10.100.

Dan ontstaat er een flinke dip maar ook eindelijk de “bounce”. Het maakt alleen niet meer uit, want je kunt de deal niet verkopen, je zit vast aan een verlies.

De safety order doet wat ik ook doe als er een dip komt. Ik verdeel mijn inkoopprijs over verschillende instapplekken, naarmate de koers verder omlaag gaat. Als je de dip niet verwacht had en het hele bedrag op één “entry level” (instapprijs) hebt gezet, zul je er dus meer geld tegenaan moeten gooien, om het gemiddelde van je instapprijs lager te krijgen, zodat je uitstapprijs weer dichterbij komt.

Sluit de deal opnieuw met nog twee aankopen

Nu koop je ook 1 BTC als de prijs daalt tot €9800.

koers daalt 3commas

Je hebt nu 2 BTC en hebt €10000 + € 9800 = €19800 uitgegeven. Als je dus meer dan één keer koopt, moet je de gemiddelde instapprijs berekenen. Verdeel het totaal uitgegeven bedrag door het aantal inkopen, dit geval 2: €19800/2 = €9900.

Nu kun je de verkooporder naar €10.000 verplaatsen zonder de winst van 1% te verliezen.

verkooporder 3commas

Zakt de prijs weer verder,  koop je ook op €9600.

koop btc

Je hebt 3 BTC en hebt €10000 + €9800 + €9600 = €29400 uitgegeven. De gemiddelde instapprijs is €29.400 / 3 = €9800. Je verplaatst de verkooporder naar €9900 zonder de gewenste winst te verliezen.

De twee aankopen zijn dus “safety orders” en je bot kan deze automatisch doen, als je dit zo instelt. Houd er alsjeblieft dus wel rekening mee dat er geen garantie is dat de koers inderdaad weer omhoog gaat. Hij kan ook nog verder dalen en dan zit je met een des te groter verlies.

Hoe stel je een bot in met Safety orders?

Voordat ik je uitleg hoe jij een bot instelt die safety orders gebruikt heb ik hier eerst nog even een spiekbriefje van de termen en afkortingen hieronder, fijn hè?

  • Simple bot = eenvoudige bot die één deal tegelijk kan maken
  • Composite bot = samengestelde bot
  • Pair = paar
  • TP/target profit = streefwinst
  • SO/Safety order = veiligheidsopdracht
  • Deal start condition = wanneer de bot van start moet gaan
  • BO/base order (size) = basisorder (grootte)
  • Trade = Deal

Bot instellen

Dan zijn we nu zover om je bot in te stellen. Maak een “simple” bot:

Noem het: “My Safety-bot” om het overzichtelijk te houden voor jezelf.

  • Stel het pair in op: USDT_BTC.
  • Zet de “base order size” in op 100 USDT.
  • Stel de grootte van de “safety order” in op 100 USDT.
  • Zet de “deal start condition” in op “Open zo snel mogelijk een nieuwe transactie.”
  • Stel de “target profit” in op 0,1%.

Safety order size

Dit is hoeveel de bot koopt met een safety order. In dit voorbeeld gaat je bot 100 USDT toevoegen aan de deal met elke safety.

Je moet deze niet lager instellen dan de “base order”. Hoe kleiner de veiligheidsopdracht, hoe minder deze de gemiddelde invoerprijs beïnvloedt. Maak je safety order dus even hoog als je base order, om de safety order te laten werken als de koers inderdaad weer omhoog komt.

Safety order worden geleverd met vijf instellingen! Maar nu heb je er maar twee nodig:

  1. Max safety trades count
  2. Price deviation to open safety orders

Of vertaald:

  1. Max. Veiligheidstransacties tellen mee
  2. Prijsafwijking om veiligheidsopdrachten te openen

safety orders

Max. safety trades counts

Hier kun je instellen hoe vaak de bot extra aankopen kan doen. Twintig betekent dat de bot maximaal 20 safety aankopen kan doen.

Het voorbeeld van BTC-handel heeft twee safety aankopen:

twee safety aankopen

Dus als jij je bot instelt om maximaal 9 extra safety aankopen te gebruiken dan kan, met de base order samen, de bot tot 10 keer kopen en tot 1000 USDT gebruiken.

maximum aantal safety orders 3commas

Price deviation to open safety orders

Dit is de X% stap tussen de safety orders.

  • De bot plaatst de eerste veiligheid X% onder de instap.
  • Het plaatst de tweede veiligheid X% onder de eerste.
  • Elke volgende veiligheid is X% lager dan de vorige.

Het voorbeeld van BTC-handel had een verschil van 2%:

  • De eerste safety is 2% onder de oorspronkelijke aankoop van $10.000, op $9800.
  • De volgende safety is 2% onder de vorige $9800, op $9600.

safety order 3commas

Wij stellen onze “safety bot” nu in op 0,5%.

safety instellen 3commas

Als je de bot nu zelf zou maken en instellen, zoals hierboven is uitgelegd, zul je zien dan een deal met safety orders er anders uit ziet dan zonder:

orders zien er anders uit

De prijs van de safety order en de fill status

De “fill status” geeft aan of er een gedeeltelijke vulling is. Gedeeltelijke vullingen gebeuren voornamelijk bij grote bestellingen.

SO

SO betekent Safety order, onthoud dit. Je zult het veel tegenkomen bij 3commas.

  • Je ziet hoeveel safety’s de bot heeft gebruikt. Completed betekent dat de bot al extra coins heeft gekocht.
  • Een active safety order wacht tot de prijs het volgende niveau bereikt. De bot heeft nog geen munten gekocht, maar is het wel van plan.
  • Max betekent hoeveel Safety orders de bot in totaal kan plaatsen.

Extra opties op 3commas

De extra opties van 3comma's zijn als volgt:

Options Bot

Een simpele set van geautomatiseerde strategieen om “options” te verhandelen op handelsbeurzen. Met een “optiecontract” kunnen mensen in de toekomst (bijvoorbeeld) Bitcoin kopen tegen een vooraf overeengekomen prijs.

Marketplace signals

Je kunt je inschrijven op notificaties, gemaakt door andere traders door hun strategieën te kopiëren.

marketplace 3commas

3Commas Academy

3commas heeft sinds kort een leeromgeving speciaal voor de abonnementshouders. Hier leer je onder andere hoe je een marktbeweging kunt voorspellen of hoe je een bot instelt. De academy is geschikt voor zowel beginnende traders als miners en investeerders.

 

Conclusie 3Commas

Wat zijn mijn ervaringen met 3Commas?

Gebruiksvriendelijkheid

3commas is heel overzichtelijk en gebruiksvriendelijk voor de net iets meer ervaren trader die besluit met tradings bot te willen werken. Als je een advanced of pro account neemt zijn er een tal van opties en tools om uit te kiezen en sinds 2017 hebben ze zich iedere keer verbeterd, dankzij een hoop feedback van gebruikers.

Doelgroep

Je moet echter niet vergeten dat 3commas een verlengstuk is van de trader zelf. Het traden wordt er misschien makkelijker van, maar niet beter. Behaal je dus geen winsten met geautomatiseerde tradingtools, dan is het misschien slimmer om vooraf meer kennis op te doen over het traden zelf, zodat je jouw bot beter kunt afstellen.

Voor beginners is het misschien nog een brug te ver, daarom zou ik 3commas zeker aanbevelen om de “paper trading” langer te maken dan de 3 dagen die er nu voor staan.

Kosten/betaling

Natuurlijk kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Je betaalt voor een extra handigheid in traden en luxe in de vorm van tijd en misschien wat meer rust in je hoofd, die de automatische trades en bots je kunnen geven.

 €49 per maand vind ik best prijzig, voor iets wat je ook zelf kunt doen, maar ik denk dat je met het “advanced” abonnement al een hoop opties hebt, voor de helft van de prijs.

Klantenservice en support

Ik vind de support die al aanwezig is op 3commas heel sterk. Ze hebben op verschillende manieren een hoop vragen uitgelegd, ze bieden voor abonnementhouders cursussen via de 3commas Academy aan en ze hebben een uitgebreide kennisbank waar alles super makkelijk is uitgelegd.

Hoe leuk, ze hebben ook een chatbot die op basis van jou door ingevulde informatie vragen kan beantwoorden.

Contact via mail is echt een stuk minder, ik wacht nog steeds op antwoord!

FAQ 3Commas

Hoe kun je 3commas gebruiken met Binance?

Registreer je op 3commas;
Registreer een nieuw Binance-account;
Maak een API-Sleutel op Binance;
Verbind je Binance-account met 3commas met behulp van de API-sleutel.

Zijn trading bots winstgevend?

Mijn antwoord op die vraag zal “ja” zijn als jij als trader zelf ook winstgevende trades maakt. Een trading bot is namelijk een verlengstuk van de trader zelf. Natuurlijk kun je met geautomatiseerde bots emoties liquideren, wat al een stuk mee kan helpen. Uiteraard kun je als beginnende trader meeliften op de succesvolle bots van andere trader op 3commas, via de presets.

Kan ik alle bots gebruiken op het niveau van mijn starters abonnement?

Ja, je kunt 1 DCA Bot, 1 Grid Bot en 1 Options Bot uitvoeren op een startersabonnement.

Kan ik een Composite/Multi Bot of Grid Bot gebruiken met mijn Advanced abonnements?

Ja, u kunt 1 Composite / Multi DCA Bot, 1 Grid Bot en 1 Options Bot uitvoeren met een geavanceerd plan.

Hoe werkt de AI Grid Bot-modus?

De onder-limietprijs is de laagst bereikte prijs over de afgelopen zeven dagen, verminderd met 3%. De boven-limietprijs is de maximaal bereikte prijs gedurende de afgelopen zeven dagen, verhoogd met 3%. Dit bepaalt het bereik dat de AI Grid Bot je voorstelt!

Wie heeft 3commas opgericht en waar zitten ze?

3commas Technologies OU, O / A 3commas.io, werd in 2017 in Tallinn, Estland opgericht door Yuriy Sorokin, Egor Razumovskii en Mikhail Goryunov.

Meest populaire crytpo trading bots platform?

3commas is één van de meest populaire web gebaseerde crypto handelsbot. Op dit moment zijn er momenteel 220.000 geregistreerde gebruikers en 26 ondersteunde exchanges.

Hoe veilig is 3commas?

Het team gaat niet te veel in op de beveiligingsprotocollen die ze gebruiken, maar het is de moeite waard eraan te denken dat je niet echt geld op het platform houdt en dat tradingbots niet in staat zijn om geld op te nemen van je gekoppelde rekeningen. Natuurlijk kun je het account zelf beveiligen met wachtwoorden en 2FA.

Is 3commas een cloud-dienst?

3commas is een cloud-gebaseerde dienst, zodat je geen software hoeft te installeren of te houden op je computer of laptop. Natuurlijk kun je voor je mobiel wel een app downloaden.

on air