Op 4 oktober 2019 bestaat casino Scheveningen 40 jaar; mijmeringen en herinneringen gaan door m’n gedachten, tenslotte was casino Scheveningen een grote stap in de ontwikkeling van Holland Casino. Eerder vertelde ik over de enorme fraude die in de begintijd van het casino in het Kurhaus plaatsvond, en de maatregelen die algemeen directeur Joop Kroes genoodzaakt was te nemen. Er werden tientallen medewerkers ontslagen, velen ook vervolgd. Maar wat nu? De overheid stond er op om het anders te gaan doen, met sluiting als dreiging.
Er werden camera’s in de casino’s geïntroduceerd, met gespecialiseerde mensen die spelsituaties konden volgen en analyseren. De geldstromen werden nauwlettend geobserveerd, alles werd op video vastgelegd. Bij twijfel werd in gezamenlijke inspanning gekeken door zowel beveiligers als ook speltechnische experts. Tevens werden anonieme observanten ingezet, die waren getraind in het herkennen van fraude.
Na deze vervelende periode was er eigenlijk een nieuwe start; de leidinggevende functies werden zo langzamerhand ingevuld door Nederlandse mensen, onder sturing van het management team. Eén van de mensen daar was m’n latere vriend Ed Blansjaar, chef Personeel & Organisatie. Samen met de chef beveiliging, chef algemene zaken, chef kas en casino manager vormden ze een team onder een directeur. De periode Hübbe brak aan, in een eerdere column maakte ik gewag van deze ‘paradijsvogel’ in onze casino geschiedschrijving. Na het afscheid van herr Hübbe werd een nieuwe directeur gezocht. Een paar jaar eerder had ik als instructeur het verzoek gekregen om een zekere Rob Otjes wegwijs te maken in casinoland, hij was aangenomen als assistent hoofd personeelszaken voor het hoofdkantoor.
Na deze periode echter kreeg Rob een aanstelling als directeur van casino Scheveningen. Hij werd dus mijn baas, net als ik opgegroeid in Amsterdam oud west, ik in de Mercatorstraat, hij op het Mercatorplein boven de groenteman. Tijdens de dagen dat ik Rob ‘casino-wijs’ probeerde te maken was er een meer dan amicale verstandhouding. Als mijn directeur was ik wellicht een ‘gevaar’ voor z’n kunstmatig opgeblazen blazoen en moest ik maar zo snel mogelijk weg. De opening van casino Rotterdam was daartoe de kans, ik werd ‘vestigingscoördinator opleidingen’ (VCO). En startte al een jaar vóór opening in de kelder van Hilton Rotterdam met opleidingen.
Genoemd naar de grootvader van m’n goede vriend Charles Ruys was de zaal (waar voor de grote verbouwing van het Kurhaus de Rolling Stones optraden), een paradepaardje voor de casino’s. Bij de foto: Scheveningen na de opening in 1979. Van het restaurant in de Cor Ruyszaal hadden we toen ook al hoge verwachtingen. Een chique tent met zeer gekwalificeerd personeel. Een sterrenrestaurant waardig. Alleen jammer dat er geen hond kwam eten. Niet lang daarna is de hele zaal opgedoekt. Het interieur werd bij opbod verkocht aan het personeel. Het was echter wel erg opvallend dat alle designmeubelen al een nieuwe eigenaar hadden gevonden in de persoon van een paar bobo's op het Waterhoofdkantoor (zoals we dat toen noemden)….. Ze schijnen nog jaren daarna dienst te hebben gedaan als luxueus tuinsetje in een door leveranciers aangelegde privétuin.
Het restaurant werd dus ontmanteld en midden in de speelzaal, ten kostte van een paar Franse Roulette-tafels, verscheen een noviteit: Een echte brasserie met een mini mini keuken achter de bar. Op dinsdag 25 oktober 1983 werd de Brasserie officieel geopend. We konden ons geluk niet op; de omzet was meer dan in de oude Cor Ruyszaal. We gingen zelfs saté's verkopen! Een product wat sindsdien, naast scholfilet met frites, tot de toppers is gaan behoren. Dat zijn nog eens traditionals.
Omdat het spel vrij ingewikkeld was, moest er een aparte folder worden uitgebracht waarin de spelregels uitgebreid werden toegelicht. Belangrijk onderdeel was het 'tableau de tirage', ofwel het schema met de manier waarop de kaarten getrokken dienden te worden. Het geheel werd verluchtigd met een verhelderende en aansprekende foto.
Na de jaren in het Kurhaus werd besloten om een geheel nieuw casino te bouwen in Scheveningen, hier beelden van de opening: Holland Casino heeft met een interactieve 3D-gevelprojectie haar vernieuwde casino in Scheveningen heropend. DJ Ferry Corsten en staatsecretaris Fred Teeven gaven een virtuele draai aan het roulettewiel. Hiermee werd het casino van de toekomst geopend. Door de combinatie van spel, restaurants, bars, lounges en muziek hoeven mensen niet te kiezen tussen een avondje casino of een restaurant of club. Na het 3D-spektakel genoten gasten van een live optreden van DJ Ferry Corsten en zanger Ben Hague.
Nog een karakteristiek die bij de historie van casino Scheveningen hoort; Anekdote: op een avond komt Joop Kroes het casino in het Kurhaus in Scheveningen binnen en ziet Gonzo. Kroes denkt even en zegt: “Goedenavond meneer Anastasiades”. En schudt hem de hand.
Richard: “Goedenavond meneer de Rooy, hoe gaat het met u?”..
Management team voor opening casino Scheveningen in 1979:
Hr. Gfrere-directeur, G. Drakefort-bedrijfsleider, Antoinette Fransen-chef receptie, Daan Rouw-hoofd beveiliging, Hessel Hollema-chef AZ, Zvonko Steiner-plv. directeur, chef kassier, Ed Blansjaar chef P&O. Ed Blansjaar was chef personeelszaken in Scheveningen en in z'n vrije tijd regisseur voor een speelfilm, waarin ik de hoofdrol vervulde.. Jaja! En die film won een prijs op het filmfestival in Knokke...
Uiteraard heb ik gevraagd om foto’s van deze bijzondere viering met het her-introduceren van Franse Roulette. Foto’s maken gaat tegenwoordig wel makkelijk, maar bedrijfsbeveiliging was alert. Graag had ik foto’s gehad met croupiers, maar moet helaas volstaan met een paar plaatjes van de tafel. Wellicht in overleg met het management later tóch ‘actiefoto’s?’ In ieder geval zou Franse Roulette nog iets langer worden aangeboden. Hulde Scheveningen!