Zo heel af en toe komt er een wielrenner voorbij die van zoveel markten thuis is dat je hem in zo’n beetje elke wedstrijd met twee wielen en een paar trappers op kunt stellen en hij nog kans op de overwinning maakt ook. Mathieu van der Poel is zo’n renner. Dat is leuk en aardig, maar is het ook aantrekkelijk om te wedden op Mathieu van der Poel?
Er zijn behoorlijk wat parallellen te trekken tussen van de grootste Nederlandse sporters van dit moment. De parallellen tussen Mathieu van der Poel en Max Verstappen vallen direct op. Beiden zijn al op hele jonge leeftijd extreem goed in wat ze doen.
Ze zijn beiden opgegroeid in de sport die ze beoefenen. Hun beider vaders verdienden ook hun geld met dezelfde sport. Jos Verstappen, de vader van Max, reed van 1994 tot 1998, in 2000 en 2001 en tot slot in 2003 met wisselend succes in de Formule 1. Adrie van der Poel, de vader van Mathieu, was eveneens een succesvol wielrenner. Op de weg won Van der Poel senior onder andere de Ronde van Vlaanderen en Luik – Bastenaken – Luik. Als veldrijder werd hij wereldkampioen in 1996.
De laatste parallel is dat beide jonge topsporters zomaar voor België uit hadden kunnen komen. Verstappen heeft een Belgische moeder en is geboren in Maaseik, terwijl Van der Poels wieg in het Belgische Kappellen stond en hij al zijn leven in Vlaanderen woont.
Van der Poel heeft naast een wielrennende vader ook een bekende wielrenner als opa, Raymond Poulidor. De jonge Van der Poel fietste dus bijna eerder dan dat hij kon lopen. Desondanks koos hij er voor te gaan voetballen. Ook daar bleek Mathieu aanleg voor te hebben. Hij mocht in de jeugd stage komen lopen bij Willem II in Tilburg.
Uiteindelijk koos Van der Poel dan toch voor de fiets en zijn eerste liefde werd veldrijden. In 2009 moest hij als 16-jarige de nationale titel nog aan een ander laten, maar een jaar later stond er geen maat op Van der Poel. Hij won alle wedstrijden waaraan hij deelnam, inclusief de Nederlandse nieuwelingen titel.
Een jaar later reed Van der Poel bij de junioren waar hij iedereen kort en klein reed. Hij won zowel de Nederlandse én Europese juniorentitel en moest slechts één keer zijn meerdere erkennen in een andere rijder. Dat was de Belg Wout van Aert, een rivaal die als een rode draad door de carrière van Van der Poel fietst.
Na slechts een half seizoen bij de beloften, werd Van der Poel in januari van 2014 beroepsrenner. In zijn eerste wedstijden maakte hij grote indruk doordat hij zich direct met de wereldtop kan meten. Eind 2014 won hij in Gieten zijn eerste grote veldrit bij de profs.
Diezelfde winter won hij nog twee Superprestige veldritten, waardoor hij ook het eindklassement van deze belangrijke veldritcompetitie won. Hij won een wedstrijd voor de wereldbeker en werd verrassend, als 19-jarige, in Tsjechië wereldkampioen bij de profs.
Wedden op Mathieu van der Poel doe je bij een bookmaker. De wielersport is een geen sport waarbij de meeste bookmakers verschillende weddenschappen af te sluiten zijn. Het merendeel van de bookmakers volstaat met het aanbieden van weddenschappen op de winnaar van de wedstrijd.
Voor een meerdaagse etappekoers zijn weddenschappen op alle losse etappes af te sluiten, maar ook op het algemeen klassement. Het betreft hier enkel Winner only weddenschappen, dus het voorspellen van een top-3 is niet mogelijk. Voor klassiekers en andere eendaagse wedstrijden zijn de bet options bij aanbieders als onze eigen Toto beperkt tot het voorspellen van de renner die als eerste met zijn handen omhoog over de finish komt.
Er zijn bookmakers waar meer wedopties op wielerkoersen geboden worden. Hier kun je bijvoorbeeld inzetten op voorspellingen of een etappe met meer of minder dan één seconde verschil gewonnen wordt. Een andere mogelijke weddenschap is hoeveel etappes een bepaalde renner in een etappekoers gaat winnen.
Tot slot zijn er bookmakers die bijzondere weddenschappen zoals een duel of een dubbele winst aanbieden. Bij een duel heeft de bookmaker twee wielrenners aan elkaar gekoppeld en is het aan jou om te voorspellen welke renner als eerste over de finish komt.
Een dubbele winst weddenschap is een weddenschap met een hoge quotering waarbij één renner tot de topfavorieten in twee opeenvolgende weddenschappen behoort en wanneer deze renner de wedstrijden daadwerkelijk allebei wint, een fenomenaal rendement oplevert voor jou als sportgokker.
Kortweg: Ja, dat is het.
Mathieu van der Poel is een veelzijdige renner die op een vrij constant hoog niveau presteert. Dat betekent dat hij in veel wedstrijden tot de favorieten behoort omdat hij op veel verschillende parcoursen kan winnen.
Daar zit ook meteen een valkuil. Een bookmaker die een quotering uitgeeft op de winstkans van Mathieu van der Poel in een wedstrijd, maar kijkt niet verder dan die ene wedstrijd. Rijdt Van der Poel van Milaan – San Remo tot Parijs – Roubaix in elke wedstrijd vooraan mee dan is de kans dat hij in de praktijk Luik – Bastenaken – Luik gaat winnen niet zo groot. Ook Mathieu van der Poel wordt weleens moe.
Het is dus belangrijk om door de quotering van de bookmakers heen te kijken. Factoren als voorgaande prestaties en aantal wedstrijddagen wegen mee in de winstkansen.
Vanzelfsprekend verschilt dit van sportwedkantoor tot sportwedkantoor, maar over het algemeen gesproken zijn wielerquoteringen niet flauw. Dit wordt mede ingegeven doordat het verloop van een wielerwedstrijd nu eenmaal bijzonder lastig te voorspellen is. Van de Poel kan in topvorm zijn en zege zeker lijken, maar één lekke band, een valpartij of ander ongemak op het verkeerde moment en de winstkansen zijn vervlogen.
Daar komt de Coronafactor nog bij. De regels van de Internationale Wielerunie zijn streng. Wordt er één renner uit een ploeg positief op Corona getest, dan wordt de hele ploeg uit competitie genomen en moeten alle renners, mecaniciens en ploegleiders enkele dagen in quarantaine totdat ze een aantal keer negatief getest zijn.
Wanneer er dus iemand uit de ploeg van Van der Poel in de hoogtijdagen van het klassiekerseizoen positief op Covid-19 getest wordt, zou het zomaar eens kunnen dat Mathieu niet in zijn geliefde klassiekers mag starten.
Dat maakt een bet plaatsen op een wielerwedstrijd best tricky en dat zie terug in de odds. Van der Poel wordt aangemerkt als topfavoriet voor Milaan – San Remo en de Ronde van Vlaanderen. Zijn quoteringen zijn daar 1:3,25 (Vlaanderen) en 1:5,00 (San Remo). Dat zijn odds waar je serieus rendement kunt behalen.
Als volwassen renner stond er zelden een maat op Van der Poel. Terug in 2017, 2018 en 2019 won hij het eindklassement van de Superprestige. In 2018 en 2019 won hij de Trofée Veldrijden, een belangrijk Belgisch regelmatigheidsklassement en in 2018 won hij ook de wereldbeker.
Tussen 2015 en 2020 won Van der Poel maar liefst 121 veldrijden, inclusief nog drie keer de wereldtitel, drie keer de Europese titel en zes keer de Nederlandse titel.
Zoveel overwinningen voor één renner, het is voor geen enkele sport goed en ook voor de renner in kwestie niet. Van der Poel ging naast het veldrijden op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die vond hij in het wielrennen op de weg.
In 2017 begon Van der Poel met een bescheiden wegprogramma en won hij als eerste aansprekende zege de tweede etappe in de Ronde van België. In 2018 werd Van der Poel Nederlands kampioen op de weg en won hij daarnaast nog zes andere wegwedstrijden. Het wegwielrennen stond op dat moment nog in het teken van voorbereiding op het veldritseizoen.
In 2019 werd dat anders. Van der Poel koos voor een uitgebreid wegprogramma en had ambities om te presteren. In maart en april van dat jaar brak de renner definitief door als profwielrenner op de weg, voor zo ver dat nog niet het geval was.
In maart maakte Van der Poel indruk door de Franse semiklassieker GP Denain op zijn naam te schrijven. Hoewel niet zo bekend in Nederland, is het een verdomd lastige wedstrijd in Frankrijk.
Tien dagen later was Van der Poel de snelste sprinter in een elitegroepje van vijf renners en won hij de Vlaamse semiklassieker Dwars door Vlaanderen. Enkele dagen later debuteerde Van der Poel met een vierde plaats in de Rond van Vlaanderen.
Van der Poel liet Parijs – Roubaix vervolgens voor wat het was en trok naar de Circuit de Sarthe om zich voor te bereiden op de heuvelklassiekers later in de maand. Van der Poel won de eerste etappe.
Weinig renners zijn zo allround als Mathieu van de Poel. Dat bewees de renner in de tweede helft van april 2019. Na goed gepresteerd te hebben in de kasseienklassiekers, ging Van der Poel door met winnen in de heuvelklassiekers. Bij zijn eerste deelname won hij de Brabantse Pijl.
Er zijn niet heel veel renners die na het wielrennen op Belgische kasseien en over Vlaamse heuvels, de switch kunnen maken naar wedstrijden waar er serieus geklommen moet worden. Mathieu van der Poel had er ogenschijnlijk weinig moeite mee. Het maakte hem tot een topfavoriet voor de Amstel Gold Race.
In de Limburgse Heuvels ontsnapte al vroeg in de wedstrijd een kopgroep van elf renners. Met nog 45 kilometer voor de wielen verraste Van der Poel zijn concurrenten met een demarrage. Enkel de Spanjaard Gorka Izagirre kon hem volgens, maar omdat de twee renners niet goed samen werkten bleef de voorsprong gering.
Voordat de volgende beklimming, de Kruisberg, aanstaande was, waren de twee weer ingelopen. Op de Eyserbosweg demarreerden de Fransman Alaphilippe en de Deen Fuglsang. Zij dachten met z’n tweeën voor de overwinning te strijden. Dat was buiten Van der Poel gerekend.
Waar eerst de Pool Kwiatkowski in de laatste kilometer bij de koplopers aansloot, sleurde de Nederlands Kampioen een groepje achtervolgers op eigen kracht naar de frontlinie. Op 500 meter voor de finish leek Van der Poel verslagen, maar een fantastische sprint bracht hem de overwinning.
Na deze superprestatie hield Van der Poel zich, op een sprintzege in Noorwegen, redelijk koest tot het najaar. Dat komt mede omdat hij rijdt voor een kleinere Belgische ploeg, die lang niet in alle grote wedstrijden een automatisch startrecht heeft.
In september hield Van der Poel ongekend huis in de Ronde van Groot-Brittannië. Met drie etappezeges én de overwinning in het eindklassement toonde de nog altijd pas 24-jarige renner zich naast keienklassiekerspecialist, heuvelklassiekerspecialist en sprinter ook nog in staat om een meerdaagse etappekoers op zijn naam te schrijven.
In 2020 stond de hele wereld en dus ook de wielerkalender in het teken van de problematiek rondom Covid-19. Het hele klassieker voorjaar en de grote ronden werden geschrapt. Alles werd verplaatst naar het najaar. Het zorgde vanaf september voor een overvol programma en Van der Poel gedijde er prima bij.
Hij won een etappe in de Tirreno-Adriatico, werd 13e in zijn eerste Milaan-San Remo, 9e in Gent-Wevelgem, won een etappe en het eindklassement van de BinckBank Tour én werd voor de tweede keer zijn carrière Nederlands Kampioen op de weg. Hét hoogtepunt moest toen echter nog komen.
Op zondag 18 oktober 2020 stond Van der Poel als één van de topfavorieten aan de start van de Ronde van Vlaanderen. Waar het in de regel tot de laatste twintig kilometer van de wedstrijd duurt voordat de favorieten hun neus aan het venster steken, was het dit keer vroeg koers.
Favorieten Van der Poel, Alaphilippe en Mathieu’s grootste rivaal uit veld, Wout van Aert, ook een bewezen wegrenner geworden, demarreerden op initiatief van Alaphilippe met nog bijna vijftig kilometer voor de wielen uit een eerste groep. Ze slokten de vroege kopgroep alsof ze stilstonden.
Toen sloeg voor Alaphilippe het noodlot toe. De Fransman werd geraakt door een motor van de wedstrijdleiding en smakte hard tegen het asfalt. Van der Poel en Van Aert bleven gezamenlijk over aan de kop van de wedstrijd.
De coureurs die al zo vaak met zijn tweeën hadden gestreden om de overwinning in het veld, gingen onderling bepalen wie de Ronde van Vlaanderen zou winnen. Van der Poel wachtte heel lang met het aangaan van de sprint en wachtte op een beweging bij Van Aert. Die trok op 150 meter van de streep de sprint aan, maar Van der Poel kon pareren. Er was een finishfoto voor nodig, maar Van der Poel won!
Door zijn overwinning trad Mathieu in de voetsporen van zijn vader, die de klassieker in 1986 op zijn naam had geschreven.
Voor 2021 focust Van der Poel zich op het volledige klassieke voorjaar. Van Omloop Het Nieuwsblad tot Luik – Bastenaken – Luik kunnen we Van der Poel aan het werk zijn, mits hij gezond en zijn ploeggenoten gezond blijven natuurlijk. Van der Poel won dit kalenderjaar al een etappe in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten en de Italiaanse wedstrijd Strade Bianchi, een race over grotendeels onverharde wegen. Dat toont aan dat Van der Poel goed in vorm is en grote ambities voor de klassiekers mag koesteren.