Op zaterdag 8 mei ging de 104e editie van de Giro d’Italia, ofwel de Ronde van Italië, verreden. In een etappekoers van 22 dagen wordt beslist wie zich het komende jaar de opvolger van Tao Geoghegan Hart mag noemen. In tegenstelling tot vorig jaar wordt deze editie van de Giro wel ‘gewoon’ in mei verreden. Door de wereldwijde uitbraak van het Coronavirus ging er voor de originele startdatum in 2020 een streep door de ronde. Deze werd uiteindelijk ingehaald in oktober. En daarom staat er slechts een half jaartje nadat de jonge Brit Geoghegan Hart verrassend tot winnaar werd gekroond alweer een nieuwe editie van de Giro op het programma. In dit artikel alles over deze editie en hoe je kunt wedden op de Giro d’Italia
Wielrennen kent over het algemeen maar weinig weddenschappen. Luik – Bastenaken – Luik is hier in West-Europa wellicht een monument waar we met z’n allen op zondagmiddag de televisie voor aanzetten, maar in de rest van de wereld en vooral in Azië wordt het Europese wielrennen niet zo intensief gevolgd. Dat maakt dat het aanbieden van wieler weddenschappen door bookmakers enkel interessant voor een zeer beperkt groepje volgers
Dat betekent automatisch dat bookmakers lang niet zo veel tijd, geld en energie steken in wielrennen als in bijvoorbeeld voetbal of tennis. Voor de grote wielerrondes geldt dat wellicht wat minder dan voor de voorjaarsklassiekers. Daar zagen we een relatief klein aanbod aan wed-mogelijkheden. De Toto biedt voor deze Giro d’Italia echter een serieus pakket aan weddenschappen aan.
Ten eerste kun je vanzelfsprekend winnen op de winnaar van de Giro. Daarnaast kun je inzetten op de winnaar van het puntenklassement, de winnaar van het bergklassement, de winnaar van het jongerenklassement en de winnaars van het ploegenklassement. Tot slot kun je voorspellen welke twee renners de winnaar op het podium zullen flankeren. Dat zijn allemaal weddenschappen op basis van de eindrangschikking van de wedstrijd. Gedurende de race kun je dagelijks inzetten op twee weddenschappen: 1) de etappewinnaar en 2) head2head weddenschappen.
Bij deze head2head weddenschappen selecteert de bookmaker twee renners die aan elkaar gekoppeld worden. Aan jou als speler de taak om te voorspellen welke van die twee coureurs als eerste over de finish komt. Deze renners hoeven niet in een ontsnapping te zitten, hoeven geen bonuspunten onderweg op te pikken of de etappe te winnen. Ze moeten simpelweg eerder over de finish komen dan de andere renner van het paar.
Wielrennen is een aantrekkelijke sport voor het afsluiten van een live weddenschap. Wanneer de favorieten niet lekker in de wedstrijd zitten of al vroeg in de wedstrijd uitvallen, ontstaat er een nieuwe wedstrijd en kun je tijdens het koersverloop bepalen welke renner de grootste kans heeft om de etappe of zelfs het eindklassement van de Giro te gaan winnen.
Live wedden is via de Toto nog niet mogelijk. Echter de grote internationale bookmakers bieden je vaak wel de mogelijkheden om live in te zetten op een wielerwedstrijd. De odds bij live wedden worden tijdens de wedstrijd continu aangepast. Dus wanneer je zeker bent van je zaak is het zaak om snel je bet te plaatsen voordat de bookmaker ook door heeft dat jouw favoriet de etappe in de GIro d’Italia daadwerkelijk gaat winnen.
Het voorspellen van een eindwinnaar van een wielerronde die meer dan drie weken duurt is altijd bijzonder lastig. Vorm, pech onderweg of verrassende renner die ver boven zichzelf uitstijgt kunnen er gedurende 21 etappes voor zorgen dat de renners die vooraf als favoriet getipt waren niet eens op het podium terecht komen.
We gaan toch een poging wagen. Aangezien de nummers 1 en 3, Tao Geoghegan Hart en Wilco Kelderman, van vorig jaar deze editie niet aan de start staan is het verleidelijk om de nummer 2 van 2020, de Australiër Jay Hindi van de Nederlands/Duitse DSM ploeg, tot topfavoriet te kronen, maar dat zou voorbij gaan aan twee erkende ronderenners die in tegenstelling tot vorig jaar in deze Giro wel aan de start staan. Het gaat om de Brit Simon Yates van Team BikeExchange en Egan Bernal van Team Inneos, het voormalige Team Sky.
Beide zijn erkend om hun vermogen om gedurende drie weken een gedegen klassement bij elkaar te rijden. Bernal kampt al een tijdje met aanhoudende rugklachten die hem in de derde week van deze Giro, waar het zwaartepunt ligt, parten gaan spelen.
Naast deze erkende ronderenners is daar ook nog de jonge Belg Remco Evenepoel van wie onze Zuiderburen als ook de bookmakers best hoge verwachtingen hebben. Al met al worden het drie intensieve weken wielrennen en wordt het voor de volgers een interessante Giro om te volgen.
Wij tippen Simon Yates als winnaar van het algemeen klassement voor Egan Bernal en Remco Evenepoel. Bernal wint daarmee het jongerenklassement. De Slowaakse alleskunner op de fiets Peter Sagan gaat volgens ons het puntenklassement winnen.
Nederlands succes zien we niet direct in deze Giro. Maar met sprinter Dylan Groenewegen terug in het peloton na een maandenlange schorsing zou er zo maar een dagoverwinning in het verschiet kunnen liggen. Qua klassement moeten we onze hoop vooral bevestigen op de ervaren Bauke Mollema.
De eerste editie van de Giro werd verreden in het jaar 1909. De wedstrijd werd georganiseerd door de redactie van de Italiaanse sportkrant La Gazetta dello Sport. Die bekend staat vanwege het feit dat deze op roze papier wordt gedrukt. Om de krant nog eens extra te promoten werd besloten om de leider in het algemeen klassement aan te duiden met het dragen van de roze trui. Organisator is de krant al jaren niet meer, maar de roze trui is nog altijd verbonden aan de Giro.
De eerste editie van de Giro bedroeg meer dan 2.500 kilometer de verreden werden in acht etappes. Tegenwoordig is afstanden van grote ronden zoals de Giro, maar ook de Tour de France en de Vuelta d’Espagna tussen de 3500 en 4000 kilometer en worden er 21 etappes verreden.
Tot 1950 werd de Giro louter gewonnen door Italianen. Uit deze era komen ook de recordhouders. Illustere wielernamen uit een zwart-wit verleden als Alfredo Binda en Fausto Coppi wonnen de Giro vijf keer. De Belg Eddy Merckx is de enige niet-Italiaan die er in slaagde om de Giro vijf keer te winnen.
Tegenwoordig wordt de Giro niet vaak twee of meer keer door dezelfde renner gewonnen. De laatste coureur die er in slaagde om twee Giri te winnen was de Italiaan Vincenzo Nibali die in 2016 zijn tweede Ronde van Italië wist te winnen nadat hij zijn eerste in 2013 had gewonnen. De enige twee andere renners die sinds de eeuwwisseling vaker dan eens de Giro wisten te winnen zijn de Spanjaard Alberto Contador en de Italiaan Paolo Savoldelli. Dat betekent dat er sinds 2000 veertien renners de Giro één keer gewonnen hebben.
Na de tweede wereldoorlog werd het wielrennen internationaler. Dat zien we ook terug aan de erelijst van de Giro. Tegenwoordig start de Giro ook weleens buiten de landsgrenzen van Italië. De Giro is bijvoorbeeld al drie keer in Nederland gestart. In 2002 was de primeur voor Groningen, dat onder de marketingslogan Gironingen promotie maakte voor de stad in relatie tot de wielerronde. In 2010 startte de Giro in Amsterdam en in 2016 vertrok het peloton vanuit Apeldoorn. Tom Dumoulin zorgde met zijn tijdritzege op eigen bodem voor een ongekend enthousiasme in Nederland voor de Giro.
Ook andere Europese landen zijn al eens startplaats van de Giro geweest. In België werd er gestart vanuit Verviers in 1973 en Seraing, nabij Luik, in 2006. De meest bijzondere start van de Giro is ongetwijfeld die in 2018 geweest. Toen vertrok de karavaan met een korte tijdrit door de straten van Jeruzalem nabij de klaagmuur. Wederom was de zege trouwens voor Tom Dumoulin, die dus op een bijzondere manier aan de laatste edities van de Giro verbonden is.
De Giro is vaak spannender dan de Tour de France. De verschillen in het algemeen klassement blijven vaak tot diep in de wedstrijd relatief klein. In de laatste dagen van de ronde kan er vaak nog van alles gebeuren en niet onregelmatig komt het voor dat de leiderstrui na de eennalaatste of zelfs laatste etappe nog van eigenaar veranderd. Het maakt de Giro een bijzondere wedstrijd om drie weken lang te volgen.
Wanneer we in de geschiedenisboeken duiken op zoek naar Nederlands Giro-succes hoeven we niet ver te zoeken. In 2020 leek Wilco Kelderman de Giro te kunnen winnen. Met nog enkele etappes te rijden veroverde de renner van Sunweb de roze leiderstrui. In het slotweekend verspeelde de Amersfoorter echter teveel tijd op de laatste bergen van de ronde. Kelderman moest uiteindelijk genoegen nemen met een, nog altijd prachtige, derde plaats.
In 2017 slaagde een Nederlandse renner er wel in om het Roze naar Milaan te brengen. Tom Dumoulin won als eerste Nederlander ooit de Ronde van Italië. Dat ging niet zonder slag of stoot. Om zijn leiderstrui te verdedigen moest Dumoulin zo diep gaan dat hij met diarree langs de kant van de weg kwam te staan. Daar tegenover twee prachtige etappezeges, waarvan een tijdrit, en voldoende voorsprong op de Colombiaan Nairo Quintana om het eindklassement te winnen.
Een jaar eerder had Steven Kruiswijk ook de Giro kunnen winnen. De renner uit Nuenen was een van de sterkste renners in de slotfase van de dat jaar in Apeldoorn gestarte Giro. Eén moment van onachtzaamheid in de afdaling van een berg zorgde ervoor dat hij in een sneeuwmuur terecht kwam en zijn roze trui kwijt raakte. Kruiswijk werd uiteindelijk ondankbaar vierde in de eindrangschikking.
Etappezeges werden er door Nederlandse renners door de jaren heen ook voldoende behaald, al zijn ‘we’ in de Giro niet zo succesvol als bijvoorbeeld in de Tour de France. Tom Dumoulin is de meest succesvolle Nederlander in de Giro. Naast zijn eindzege won hij vier etappes verdeeld over de edities van 2016, 2017 en 2018. Jos van Emden won in 2018 ook een etappe. Hij schreef in Turijn de afsluitende tijdrit op zijn naam.
Ook Jean-Paul van Poppel schreef vier etappes in de Giro. De sprinter won massasprints in 1986 (2) en 1989 (2). Een andere sprinter die ook twee massasprints in één Giro won is Jeroen Blijlevens. Zijn successen kwam in 1999.
Erik Breukink en Pieter Weening wonnen ieder twee etappes. Breukink deed dat eind jaren ‘80, Weening in 2011 en 2014. Zij staan op de eeuwige ranglijst gezamenlijk één plek achter Johan van der Velde. Die medio jaren ‘80 drie etappes won en Wout Wagtmans, die datzelfde in de jaren ‘50 deed. Zeven Nederlandse renners mochten één keer juichen in de Giro.
De Giro d’Italia 2021 start met een individuele tijdrit over een afstand van 8,6 kilometer in Turijn. Via vijf vlakke etappes waar de sprinters aan het woord zijn, acht heuveletappes en zes echte bergritten komen de renners 22 dagen later aan in Milaan waar de ronde eindigt met een tijdrit over 29,4 kilometer, waar de strijd om de eindzege beslist gaat worden.
Met zo weinig tijdritkilometers en het volledig ontbreken van een ploegentijdrit, wordt de strijd om de roze trui voornamelijk in de bergen beslist. De klimmers zijn in deze Giro d’Italia het best in hun element en gaan onderling uitmaken wie van hen de ronde gaan winnen. De sprinters komen er met vijf echt vlakke aankomsten veel bekaaider vanaf en moeten vooral in de eerste dagen van de ronde hun honger proberen te stillen.