Het Arnhemse Vitesse is qua begroting de vierde ploeg van de Eredivisie, maar slaagt er niet in om de traditionele top-3 uit te dagen zoals bijvoorbeeld AZ dat structureel wel lukt.
Wat betekent dat voor de sportwedmogelijkheden van de geel-zwarten?
In de jaren ’90 leken de bomen tot in de hemel te rijken aan de oevers van de Rijn. Waar Ajax stadion De Meer verruilde voor de hypermoderne Amsterdam Arena op grens van Amsterdam en Duivendrecht, zo verhuisde Vitesse van het idyllische Nieuw-Monnikenhuize naar de Gelredome en werd er door toenmalig voorzitter Karel Aalbers hardop aan de landstitel gedacht.
In dit artikel lees je alles over Vitesse en hoe je kunt wedden op Vitesse.
Je kunt gedurende het seizoen op elk gewenst moment inzetten op een kampioenschap voor Vitesse. Waarschijnlijk zet je ook het hele seizoen in tegen spectaculaire quoteringen. Dat ziet er ongetwijfeld erg aanlokkelijk uit, maar reken jezelf vooral niet rijk.
Vitesse is geen favoriet voor de Nederlandse landstitel. Long Term Bets kun je enkel maken op de voorspelling wie er kampioen gaat worden. Er zijn geen bookmakers, of wij hebben ze in ieder geval nog niet ontdekt, waar je kunt voorspellen wie er zesde of zevende staat na vierendertig speelronden in de Eredivisie.
Vitesse behoort begrotingstechnisch tot de top 4, maar kan niet zoals in het niet zo verre verleden FC Twente en AZ eens echt verrassen door kampioen te worden. Een inzet op een titel voor Vitesse is derhalve niet echt aan te raden.
Als je uitgaat van de krachtverhoudingen in de Eredivisie zoals deze de laatste seizoenen gemiddeld genomen liggen, kun je stellen dat bij Vitesse zo ongeveer het kantelpunt in de voorspelbaarheid ligt. De Arnhemmers worden standaard tot de subtop gerekend en zullen in de wedstrijden tegen ploegen uit de onderste regionen de favorietenrol in de odds toebedeeld krijgen.
Voor Vitesse geldt doorgaans echter niet dat ze tegen veertien van de zeventien tegenstanders standaard de grootste kans op de overwinning hebben. Veel hangt af van de synergie in de selectie van Vitesse.
De allerbelangrijkste tip die we je daarom mee willen geven is dat je de meeste kans maakt om je weddenschappen te winnen door je te verdiepen in de selectie van Vitesse. Een bookie beslist namelijk op basis van statistische gegevens welke quotering aan Vitesse in relatie tot een tegenstander wordt gegeven.
De bookmaker kan echter geen rekening houden met zaken als het wel of niet in vorm zijn van de sterspeler, disciplinaire straffen voor bepaalde spelers of de opstelling de die trainer op de wedstrijddag maakt.
Het is daarom zeker een aanrader om in de aanloop naar een wedstrijd waar je op wilt wedden, het nieuws rondom een elftal in de gaten te houden.
Je kunt dan inspelen op nieuwe ontwikkelingen en bepalen of een team een wedstrijd kan winnen. Een blessure van een sterspeler daags voor de wedstrijd kan een serieuze impact hebben op het elftal. Wanneer bookmakers al ver voor de wedstrijd odds opstellen is de kans dat ze actuele ontwikkelingen niet mee wegen groot.
In de meeste wedstrijden in de Eredivisie zal de quotering voor een overwinning van Vitesse ruim boven de 1 en in sommige wedstrijden zelfs boven de 2 of 3 liggen. Dat wil zeggen dat het een redelijk interessante club is om een outright bet op te plaatsen. Een inzet op Vitesse levert je bij winst van de Arnhemmers een leuk rendement per ingezette euro op.
Vitesse is echter ook een ploeg die moeilijk te voorspellen is. In het Gelredome kan er zomaar gelijk gespeeld worden tegen topploegen als PSV en zelfs gewonnen worden van AZ, maar Vitesse kan ook zo maar onderuit gaan bij mindere goden als VVV-Venlo of RKC Waalwijk.
Naast het voorspellen van een overwinning, een gelijkspel of een nederlaag van Vitesse kun je ook je kansen spreiden en jezelf indekken tegen een verliezende weddenschap. Dit kun je doen door voor een dubbele kans weddenschap te gaan.
In deze weddenschap zet je niet op één van de drie mogelijkheden in, maar op twee. Je zet dan bijvoorbeeld niet in op enkel een overwinning van Vitesse, maar neemt ook een gelijkspel op.
Eindigt de wedstrijd dan daadwerkelijk in een gelijkspel, dan heb je de weddenschap alsnog gewonnen. De quoteringen bij een dubbele kans weddenschap liggen wel lager dan bij een 1X2 weddenschap omdat je winstkansen toenemen. Daar houdt de bookmaker vanzelfsprekend rekening mee.
Wanneer je er van overtuigd dat Vitesse de wedstrijd gaat winnen, kun je ook inzetten op een correcte score. Dit levert ook meer geld op dan enkel de voorspelling van winst. Bij een correcte uitslag zet je in op drie of vier uitslagen, waarbij je dan wint als de daadwerkelijke uitslag er tussen zit.
De uitslagen zijn altijd zo gegroepeerd dat of de thuisspelende club of juist de uitspelende club wint. Ook alle gelijkspel opties vormen samen één correcte score groep.
Jazeker! De meeste bookmakers bieden bij elke voetbalwedstrijd meerdere weddenschappen aan op de prestaties van individuele spelers.
Vitesse heeft in het verleden vaker dan eens raak geschoten met het contracteren van een scorende spits. Het kan dus heel interessant om in te zetten op een speler van Vitesse als topscorer van de Eredivisie.
Maar ook per wedstrijd zijn er meerdere mogelijkheden om in te zetten op de persoonlijke prestaties van spelers. Zo kun je wekelijks wedden op wie het eerste of juist het winnende doelpunt in een wedstrijd maakt.
Er zijn meerdere weddenschappen af te sluiten tegen verschillende quoteringen. Deze weddenschappen verschillen van het benutten van een strafschop tot het scoren van doelpunt van binnen of juist buiten de zestien meter.
Wanneer een elftal een specialist in een bepaalde discipline van het voetbal herbergt, bijvoorbeeld een penaltyspecialist, dan kunnen dit leuke aanvullende weddenschappen zijn.
Vitesse moet opnieuw beginnen dit jaar. Door de sancties tegen Russische eigendommen in West-Europa moet eigenaar Oyf de club verkopen en kan er gedurende die procedure weinig geïnvesteerd worden.
De club zal even pas op de plaats moeten maken om daarna terug aansluiting met de subtop te kunnen zoeken.
OneTime prognose: 8e
Vitesse, en dat weten misschien niet al te veel mensen, is één van de oudste voetbalclubs van Nederland. De club werd als combinatieclub voor cricket en voetbal opgericht in 1887. Terug in 1891 werd de club bij een gebrek aan een speelveld overigens ook weer opgeheven.
In 1892 werd de club nieuw leven in geblazen. In eerste instantie alleen als cricketclub, maar later werd er ook weer gevoetbald. Vitesse speelt in het najaar van 1892 haar eerste officiële voetbalwedstrijd tegen NFC uit Nijmegen, een voorloper van NEC. Het zaadje voor de (sportieve) rivaliteit tussen Arnhem en Nijmegen werd daarmee gepland.
Na een aantal jaar alleen vriendschappelijk gevoetbald te hebben, sluit Vitesse zich aan bij de Nederlandse voetbalbond. De eerste competitiewedstrijd in de historie van de Arnhemmers wordt met maar liefst 17-0 gewonnen.
In 1912 bereikt Vitesse de finale van het nationale bekertoernooi en in 1914 is de club dicht bij de nationale titel. In 1915 huurt het een stuk veld van de Gemeente Arnhem en maakt het van Monnikenhuize haar eerste vaste thuisbasis.
Na de Tweede Wereldoorlog en ook na de invoering van het betaalde voetbal leefde Vitesse een kabbelend voortbestaan. De club deed mee, maar nooit om de prijzen.
De Arnhemmers schipperden in de beginjaren van het professionele voetbal tussen de Eerste Divisie en de Tweede Divisie. Na het opheffen van de Tweede Divisie en een grondige reorganisatie van het betaalde voetbal kwam Vitesse jarenlang uit in Eerste Divisie.
In 1971 promoveerde de club bij toeval door een fusie van twee Haagse voetbalclubs naar de Eredivisie. Daar schreven de Arnhemmers ongewild historie door met 12-1 van Ajax te verliezen. Die nederlaag heeft tot oktober 2020 in recordboeken van de Nederlandse Eredivisie gestaan.
Vitesse degradeerde, promoveerde en degradeerde in de jaren ’70 en was na de laatste degradatie door financiële problemen veroordeeld tot het spelen van een marginale rol in de Eerste Divisie.
1984 is voor het Vitesse in zekere zin het jaar van de ommekeer. De markante voorzitter Karel Aalbers treedt aan en introduceert een plan waarin Vitesse zichzelf zou moeten ontwikkelen tot topclub.
Na een aantal jaren net niet, wordt Vitesse in 1989 kampioen van de Eerste Divisie. De club stoomt in het daaropvolgende seizoen direct door naar de subtop van de Eredivisie. Onder leiding van trainer Bert Jacobs wordt Europees voetbal afgedwongen.
Met NUON als nieuwe hoofdsponsor groeien de plannen van voorzitter Aalbers groter en groter. Er wordt na een aantal stabiele jaren in de Eredivisie intrek genomen in de GelreDome en niets lijkt Vitesse nog in de weg te staan om de aanval op de traditionele top-3 daadwerkelijk in te zetten.
Trainer Henk ten Cate wordt in 1999 derde in de Eredivisie met Vitesse. De Griekse spits Nikos Machlas wint met 34 doelpunten de Gouden Schoen.
Maar dan gaat het mis. Goed mis.
In 2000 wordt voorzitter Karel Aalbers afgezet vanwege mogelijke betrokkenheid bij een grootschalige fraudezaak. Na het vertrek van Aalbers werden er door zijn opvolger de nodige financiële lijken in de kast gevonden die Aalbers heeft willen verdoezelen.
De club staat het water tot de lippen als door de financiële hulp van de Stichting Vrienden van Vitesse, de gemeente Arnhem en de Provincie Gelderland een reddingsboei toegeworpen wordt.
De financiële perikelen bleven niet beperkt tot de kantoren. Ook op het veld was het merkbaar dat de club in zwaar weer zat. In 2004 had de club de nacompetitie nodig om het degradatiespook uit het GelreDome te verjagen en van 2006 tot en met 2011 haalde de club het zogenaamde linkerrijtje niet.
Inmiddels was de club in handen gekomen van Merab Jordania. De Georgiër bleek later een stroman van de Rus Alexander Tsjigirinski te zijn, maar dat veranderde niets aan het feit dat Vitesse de eerste Nederlandse voetbalclub in buitenlandse handen was.
De club ging een samenwerking aan met Chelsea en daarmee kwamen er talentvolle voetballers die onder contract stonden in London in Arnhem ervaring opdoen. Het gaf de prestaties van Vitesse een flinke impuls. Met uitzondering van 2015/2016 eindigde de club steevast in de top-7.
In het seizoen 2013/2014 staat de ploeg onder leiding van trainer Peter Bosz zelfs bij het ingaan van de winterstop bovenaan de ranglijst. Helaas voor alle Vitessefans kan het team van Bosz de prestaties in de tweede helft van het seizoen niet handhaven en moet Vitesse uiteindelijk genoegen nemen met zesde plaats.
In 2017 wint Vitesse voor het eerst de KNVB Beker. De Arnhemse spits Ricky van Wolfswinkel schiet zichzelf de geschiedenisboeken in door in de bekerfinale tegen AZ beide Vitesse-doelpunten voor zijn rekening te nemen.
Enkele maanden later verliest Vitesse als bekerwinnaar de wedstrijd om de Johan Cruyff Schaal van landskampioen Feyenoord na strafschoppen. Anno 2021 heeft er met de komst van voorzitter Yvgeny Merkel, technisch directeur Johannes Spors en trainer Thomas Letsch een kleine Duitse revolutie plaats gevonden in Arnhem.
Met succes, want Vitesse begon nooit succesvoller aan de Eredivisie dan dat het aan het seizoen 2020/2021 begon. Uiteindelijk finishten de Arnhemmers als vierde en werd opnieuw de bekerfinale gehaald.
Vitesse werkt een budget van om en na bij de 27 miljoen euro per seizoen. Hoe dit budget samengesteld is, is niet precies duidelijk. Vitesse was jarenlang de enige club in de Nederlandse (sub)top die eigendom is van een buitenlandse investeerder.
Vitesse is enkele jaren geleden een samenwerking aangegaan met het Engelse Chelsea. Chelsea-eigenaar Roman Abrahamovitsj heeft toen een bevriende zakenrelatie voorgesteld Vitesse te kopen. Deze Rus, Alexander Tsjigirinski, schoof Georgiër Merab Jordania naar voren als gezicht, maar financierde op de achtergrond.
In 2018 nam een andere Rus, Valeri Oyf, Vitesse over van Tsjigirinski. Een (groot) gedeelte van het budget van Vitesse komt dus vanuit het zakelijke en/of privévermogen van de eigenaar.
Met shirtsponsors als Burger’s Zoo/Openluchtmuseum en Waterontharder.com zal Vitesse immers niet voldoende middelen uit commerciële inkomsten vergaren om een begroting van 27 miljoen dicht te timmeren.
Andere inkomstenbronnen voor Vitesse zijn de Business Club, de supporters die een seizoenkaart kopen, de televisiegelden die de club ontvangst van ESPN, het voormalige FOX Sports, en uitgaande transfers. Zo vertrok rechtervleugelverdediger Vyacheslav Karavaev na afloop van het seizoen 2018/2019 voor 8 miljoen euro naar Zenit Sint Petersburg.
Er zijn op het internet links en rechts flink wat websites te vinden die voorspellingen en voorbeschouwingen schrijven over interessante voetbalwedstrijden van Vitesse om op te wedden.
Op het OneTime forum hebben we dagelijks een Match of the Day waar met regelmaat ook voorspellingen over de wedstrijden van Vitesse voorbij komen.
Ja, voetbalwedden is volledig legaal. Bookmakers en online casino's die een vergunning van de Nederlandse Kansspelautoriteit hebben verkregen zijn betrouwbaar op odds en uitbetaling. Je kunt daar met een gerust hart een gokje wagen.
Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen is Vitesse een lastige club om op te wedden. Wed daarom altijd conservatief en wed alleen met geld dat je daadwerkelijk kunt missen.
Sportsbetting is een risicovol vermaak. Je kunt echt geld verliezen in het online casino als wedstrijden anders gaan dan dat je bedacht hebt.