Screenshot 2022 08 12 11.21.52

Wedden op tafeltennis, hoe gaat dat in zijn werk?

Bijna iedereen heeft het weleens gespeeld: een potje ‘pingpong'. In menig bedrijfskantine, buurtcentrum en garage tref je de bekende tafeltennistafel, twee kleine batjes en de plastic balletjes die zo lekker stuiteren dan ook aan. Tafeltennis is een gemakkelijk speelbare sport en geschikt voor alle leeftijden. Dat maakt lekker ‘pingpongen' dan ook zo populair, en dat terwijl het eigenlijk een best jonge sport is. In Nederland mag tafeltennis bij lange niet de meest gespeelde sport zijn, toch is tafeltennis als wedstrijdsport enorm populair over de hele wereld. Zoals bij alle sporten het geval is, kun je ook wedden op tafeltennis.

Screenshot 2022 08 12 11.21.52

Wedden op tafeltennis: iets voor jou?

Ben je op zoek naar een snelle en spannende sport om op te wedden? Dan is wedden op tafeltennis misschien wel wat voor jou! Een tafeltenniswedstrijd verloopt vrij snel en er vinden wereldwijd enorm veel verschillende tafeltenniswedstrijden plaats waarop gewed kan worden. Lees snel verder om alles te weten te komen over de snelste racketsport ter wereld en hoe je erop kunt wedden!

Wedden op tafeltennis is niet de meest populaire sport als het om sportweddenschappen gaat, maar de laatste jaren zien we tafeltennis toch steeds vaker opgenomen worden in het aanbod van (online) bookmakers.

Bij de meeste bookmakers kun je wedden op alle grote tafeltenniskampioenschappen, zoals de Olympische Spelen, de ITTF Wereldkampioenschappen, de ITTF Pro Tour en de Europese Kampioenschappen.

Wedden op de winnaar bij tafeltennis

Er zijn verschillende soorten weddenschappen af te sluiten rondom tafeltennis. De meest voorkomende weddenschap is wedden op de winnaar van een set, wedstrijd of een toernooi. Dit is ook online de meest aangeboden weddenschap.

Andere weddenschappen

Echter zijn er zijn ook aanbieders waar je kunt wedden op wie als eerste een bepaald aantal punten weet te scoren of welke speler als eerste een game wint. Bij veel aanbieders kun je de tafeltenniswedstrijden live volgen door middel van videostreams.

Tips voor wedden op tafeltennis

Als je wil gaan wedden op tafeltennis dan zijn er een paar zaken van belang. Tafeltennis is zeker niet de meest populaire sport om op te wedden, maar toch bieden vrij veel grote bookmakers weddenschappen rondom tafeltennis aan.

Versla de bookmakers

Omdat tafeltennis niet zo populair is als bijvoorbeeld voetbal, weten sommige bookmakers vaak niet zo erg veel van tafeltennis af. Hierdoor liggen de odds bij tafeltennis vaak anders en hoger dan bij bijvoorbeeld voetbal.

Sommige bookmakers gaan bij het opstellen van de odds bij tafeltennis bijvoorbeeld alleen maar uit van de ranking van een bepaalde speler, terwijl ze andere belangrijke factoren vergeten in het totaalplaatje.

Bij veel populaire sporten worden de odds minutieus in de gaten gehouden en constant bijgesteld, maar dit is dus wat minder vaak het geval bij tafeltennis.

Door een gebrek aan kennis van tafeltennis bij bookmakers wordt er veelal een iets grotere foutmarge aangehouden bij het opstellen van de odds, en dat kan voordelig uitpakken als je wil gaan wedden op tafeltennis. Soms worden de odds door bookmakers met wel 20% overschat!

Screenshot 2022 08 12 11.25.23

Bekijk de statistieken voor je gaat wedden op tafeltennis

Door tafeltennis op de voet te volgen en veel wedstrijd- en spelersstatistieken bij te houden kun je zelf al een goede voorspelling van de odds bij tafeltennis maken. Ga dus nooit blind af op de odds van bookmakers, want hun kennis van tafeltennis is vaak wat lager dan hun kennis van populairdere sporten zoals voetbal.

Bookmakers houden de ranking van spelers wel altijd in de gaten, maar door dit zelf ook te doen ben je zeker van je zaak als je een weddenschap aangaat. Bekijk de odds voor een bepaalde wedstrijd ook altijd bij meerdere bookmakers en let hierbij goed op de verschillen.

Vorm van een speler

Let ook goed op of een speler in vorm is. Kijk hierbij naar het aantal gewonnen en verloten wedstrijden en het aantal gescoorde punten. Deze gegevens nemen bookmakers iets minder vaak mee bij het opstellen van de odds.

Bij de wat kleinere en wat minder belangrijke toernooien is de kans op verrassingen een stukje groter dan bij de grote wedstrijden waarbij spelers echt aan elkaar gewaagd zijn. Sommige kleinere toernooien hanteren ook eigen regels, en dit wordt door bookmakers ook lang niet altijd meegenomen in de odds.

Speelstijl

De speelstijl van spelers is erg belangrijk bij tafeltennis. Sommige rechtshandige spelers kunnen bijvoorbeeld alle wedstrijden tegen andere rechtshandige spelers winnen, maar verliezen keihard van een linkshandige speler.

Bij tafeltennis kunnen de onderlinge speelstijlen sterk verschillen. Sommige spelers die een goede backhand hebben spelen bijvoorbeeld graag tegen een speler met een goede voorhand, maar niet andersom.

De manier waarop spelers hun bat vasthouden is hierbij ook van groot belang. Er zijn namelijk verschillende manieren om een bat vast te houden, waarbij de shakehand grip de meest voorkomende manier is.

Een speler met een zogenaamde penhold grip heeft doorgaans een zwakkere backhand dan een speler met de shakehand grip. Bijna alle Europese spelers gebruiken de shakehand grip en ongeveer twee derde van de Aziatische spelers gebruikt deze grip.

Zowel de shakehand als de penhold grip zijn verder onder te verdelen in substijlen die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Zelfs de topspelers van de wereld hanteren uiteenlopende speelstijlen.

Offensieve speelstijlen zijn meestal dominant, maar ook spelers met een defensieve speelstijl weten het vaak ver te schoppen bij internationale competities.

Screenshot 2022 08 12 11.54.20

Een korte geschiedenis van tafeltennis

Zoals bij alle bekende sporten het geval is, zijn er ook geen hele precieze bronnen over hoe tafeltennis precies is ontstaan. Wel duidelijk is dat de tennissport de voorloper is van tafeltennis.

In de 19e eeuw was tennis erg populair in Engeland. De sport werd altijd buiten op een grasveld gespeeld en nu zie je de bui natuurlijk al hangen: het wisselvallige Engelse klimaat gooide dikwijls roet in het eten. Ook vandaag de dag wordt het wereldberoemde tennistoernooi Wimbledon met enige regelmaat stilgelegd vanwege een typische Engels regenbuitje. Om toch een soort van tennis tegen elkaar te kunnen spelen werden er miniatuurvarianten van het spel bedacht die men gewoon binnen kon spelen.

Ontstaan van tafeltennis

Vaak diende een eettafel hierbij als een soort van tennisbaan en werd er gespeeld met geïmproviseerde rackets en balletjes. De balletjes waren hierbij wel een beetje een probleemfactor, want in die tijd bestonden er nog geen plastic balletjes.

De balletjes werden gemaakt van rubber of kurk, maar dat was verre van optimaal. Kurk stuitert niet zo lekker en rubber stuitert juist te hard. Dit probleem werd uit de wereld geholpen toen James Gibb enkele balletjes van celluloid vanuit Amerika mee naar Engeland nam. Deze balletjes hadden de juiste ‘bounce' en het miniatuur-indoortennis leefde weer helemaal op.

WEDDEN OP SPORT

Een speelgoedfabrikant bracht het spel op de markt met de geregistreerde naam ‘Ping-Pong'. Deze naam verwees naar het typische geluid van het overslaan van het balletje en staat vandaag de dag ook nog synoniem voor tafeltennis.

Tafeltennis werd populairder

Tafeltennis won al snel aan populariteit en in 1926 werd in Londen het eerste wereldkampioenschap tafeltennis gehouden. Ondertussen namen Engelse soldaten het spel mee over de hele wereld waardoor het spel ook over de grote plas enorm bekend werd.

Vooral tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog werd tafeltennis enorm populair in Aziatische landen en dan met name Japan, Korea en China.

Tot op de dag van vandaag worden de wereldwijde klassementen gedomineerd door landen als China en Zuid Korea, maar tafeltennis is ook behoorlijk populair in bijvoorbeeld Duitsland en Zweden.

Screenshot 2022 08 12 12.09.59

De regels van het tafeltennis

Het doel van tafeltennis is simpel: punten scoren. Bij tafeltennis wint de speler die als eerste 11 punten maakt de game. Hierbij geldt wel een aanvullende regel: om te winnen moet een speler minimaal 2 punten voorsprong hebben op de tegenstander.

Wanneer de stand bijvoorbeeld 10-10 is dan heeft een speler 2 punten meer nodig om te winnen. Bij een stand van bijvoorbeeld 11-10 wordt er om de beurt geserveerd en net zo lang doorgespeeld tot er een verschil van twee punten is. Dit puntensysteem wordt vanaf 2001 gehanteerd, daarvoor speelde men games tot 21 punten. Bij sommige competitieklassen en evenementen worden er nog games tot 21 worden gespeeld, maar bij alle belangrijke wedstrijden waarop je kunt wedden wordt het 11 punten systeem gehanteerd.

Punt scoren

Men maakt een punt wanneer de tegenstander er niet in slaagt om de bal terug te slaan, of wanneer de tegenstander een fout maakt. Bij het opslaan moet de bal altijd eerst de helft van de serverende partij raken, over het net gaan en op de speelhelft van de tegenstander terechtkomen.

Wanneer men tijdens de opslag het net raakt, of wanneer de bal niet goed terechtkomt op de andere helft, dan gaat er een punt naar de tegenpartij.

Aantal games

Een tafeltenniswedstrijd bestaat altijd uit meerdere games; doorgaans 5 of 7. Om een wedstrijd (set) te winnen moet een speler dus 3 van de 5 of 4 van de 7 games winnen. Na iedere game wisselen de spelers van speelhelft.

Spelvormen

Tafeltennis wordt altijd met 2 of 4 spelers gespeeld en kent een zevental verschillende officiële spelvormen die ook bij alle officiële wedstrijden worden aangehouden: mannen enkelspel, vrouwen enkelspel, gemengd enkelspel (man tegen vrouw), mannen dubbelspel, vrouwen dubbelspel, gemengd dubbelspel (beide partijen bestaan uit een man en vrouw) en de teamwedstrijd.

De wereldwijde regels voor tafeltennis zijn opgesteld door de International Table Tennis Federation (ITTF). Deze regels worden geregeld herzien en aangepast en zijn terug te vinden op de website van de ITTF.

Belangrijke tafeltenniswedstrijden

Het hele jaar door vinden er wereldwijd tafeltenniswedstrijden plaats. Omdat tafeltennis indoor wordt gespeeld lopen competities en wedstrijden het hele jaar door. Wedden op tafeltennis kun je dus het hele jaar door doen.

De belangrijkste tafeltenniswedstrijden zijn natuurlijk de Olympische Spelen en de Wereldkampioenschappen Tafeltennis. De wereldkampioenschappen vinden al sinds 1926 om de twee jaar plaats en sinds 1988 is tafeltennis een Olympische sport.

Hier in Nederland wordt jaarlijks het Nederlands Kampioenschap tafeltennis georganiseerd. Het belangrijkste evenement van Europa zijn de Europese Kampioenschappen tafeltennis.

Daarnaast vinden er op ieder continent grote en belangrijke tafeltenniswedstrijden plaats. Een van de belangrijkste wedstrijden is de World Cup die ieder jaar wordt georganiseerd.

Een ander belangrijk evenement is de ITTF Pro Tour, die al sinds 1996 wordt gehouden. Bij de ITTF Pro Tour wordt er mannen enkelspel, vrouwen enkelspel, mannen dubbelspel en vrouwen dubbelspel gespeeld.

Tafeltennis is enorm populair in Azië. Daarom worden er in Azië diverse grote toernooien georganiseerd. Zo is tafeltennis daar een belangrijk onderdeel bij de Aziatische Spelen die eens per vier jaar worden georganiseerd. Verder zijn er de Aziatische Kampioenschappen en de Azië Cup.

on air