Een Olympische Sport waar ook dieren aan mee doen? Dat kan natuurlijk maar één sport zijn: de paardensport. Op diverse onderdelen gaan ruiter en paard de concurrentie met de andere deelnemers aan. Vandaag duiken we in de wereld van de paardensport. Ook zocht ik voor je uit hoe en waar je kunt wedden op de Olympische paardensport.
Er zijn heel veel verschillende weddenschappen die je af kunt sluiten op de Olympische Paardensport. Wedden op de Olympische paardenevenementen maakt het beleven van de wedstrijden net even wat intenser en je bent net even wat blijer als de ruiter of de amazone waarvan je denkt dat het kansrijk is voor de overwinning ook daadwerkelijk wint en jij er een leuk geldbedrag aan overhoudt.
Naast dat je heel veel weddenschappen af kunt sluiten op de wedstrijden in de verschillende sporten op de Olympische Spelen, waarover je op deze site andere artikelen kunt vinden, kun je ook specifieke weddenschappen op het Olympisch dressuur toernooi, het springtoernooi en het eventing.
Het aanbod aan Olympische weddenschappen op de paardensport is heel best beperkt. Ergens is dat natuurlijk best opvallend omdat de bookmaker zijn oorsprong vindt in het paardenrennen. Bij de Toto zijn er op het moment van het schrijven van dit artikel welgeteld nul weddenschappen gepubliceerd.
Wanneer je wilt wedden op het Olympische paardensport programma ben je op dit moment derhalve aangewezen op (illegale) buitenlandse aanbieders. Dat is jammer en een gemiste kans voor de Toto. Bij buitenlandse aanbieders zijn er wel weddenschappen te vinden op de paardensport op de Olympische Spelen. Het aanbod is niet groot, maar de kenner van het dressuur en het eventing kan hier zeker zijn hart ophalen aan het voorspellen van de gouden medaille winnaars in de landenwedstrijd van deze disciplines.
De NOS zal de paardensport uitgebreid in beeld brengen. Diverse Nederlandse ruiters en amazones bij vooral het dressuur zijn kanshebber op een Olympische medaille. Bij het springen behoren de Nederlandse ruiters niet tot de favorieten, maar ook dit onderdeel krijgt bij de NOS traditioneel veel televisietijd.
Houdt er wel rekening meer dat de Spelen in Tokio plaatsvinden en dat er daarom sprake is van een tijdsverschil. De meeste atletiekwedstrijden zullen in de Nederlandse nacht of de vroege ochtend plaats vinden.
Het Olympisch paardenprogramma bestaat uit drie verschillende disciplines: dressuur, springen en eventing (voorheen eventing military).. Dat laatste is een combinatie van een dressuurproef, een springproef en een natuurproef.
In 1900 stond paardensport voor het eerst op het Olympische programma. Destijds werd er enkel en alleen met het paard gesprongen. Op de Spelen van 1904 en 1908 ontbrak de paardensport, maar in 1912 maakte het een glorieuze comeback met naast springen ook dressuur- en military onderdelen.
Naast individuele wedstrijden werden er ook wedstrijden voor landenteams georganiseerd. Dat is tot op de dag van vandaag niet veranderd.
Zoals in vrijwel alle sporten waren vrouwen in eerste instantie uitgesloten van deelname. Pas in 1952 was het voor vrouwen toegestaan om met paarden deel te nemen aan de Olympische Spelen.
In tegenstelling tot vele andere sporten, bestrijden mannen en vrouwen elkaar bij alle onderdelen van de paardensport in dezelfde wedstrijd.
Het is een Olympische traditie dat, naast de ruiter of amazone, ook het paard geëerd wordt als atleet. Het dier krijgt dan ook zijn eigen medaille omgehangen.
Wanneer we kijken naar de meest succesvolle Olympische paardensporters zien we in de top van de eeuwige ranglijst heel veel Duitse vlaggetjes. Zowel bij springen als bij dressuur steken de Duitsers traditioneel met kop en schouders boven de rest van de deelnemers uit.
De meest succesvolle Olympiër is dressuuramazone Isabell Werth. Zij won tussen 1992 en 2016 tien medailles. Van die tien medailles waren er zes goud en vier zilver. Werth won haar medailles zowel op individuele nummers als in de landenwedstrijd.
Ook de nummers 2, 3 en 5 op die ranglijst zijn Duits. De enige niet-Duitser in de top 5 van de medaillespiegel is Anky van Grunsven. De Brabantse dressuuramazone is goed voor negen Olympische medailles.
Van Grunsven won tussen 1992 en 2012 drie goud, vijf keer zilver en één keer brons. Met deze, in het totaal negen, medailles is Van Grunsven de meest succesvolle Nederlandse sportster op de Olympische Spelen.
Het hoogtepunt voor Van Grunsven beleefde zij in 2000 toen met Bonfire voor het eerst goud won op de individuele dressuur. In 1992 in Barcelona en in 1996 in Atlanta moest Van Grunsven genoegen nemen met de zilveren medaille, achter de hierboven genoemde Isabell Werth.
In 2000 viel alles op zijn plek voor Van Grunsven en Bonfire en werd de Olympische titel heroverd. Vier jaar later prolongeerde Van Grunsven haar titel, ditmaal met Salinero. Diezelfde combinatie was in 2008 goed voor Van Grunsven’s gouden trilogie.
Ook op het onderdeel springen won Nederland Olympisch goud. In 2000 in Sydney verraste Jeroen Dubbeldam met De Sjiem vriend, vijand en vooral zichzelf door Olympisch kampioen te worden. Albert Zoer vergrootte de Nederlandse feestvreugde door tweede te worden.
De meest recente Nederlandse paardensportmedailles werden gewonnen door Adelinde Cornelissen en Gerco Schröder, die in Londen in 2012 een zilveren medaille wonnen op respectievelijk de individuele dressuur en het individuele springtoernooi.
Alle paardensportevenementen op de Olympische Spelen duren meerdere dagen omdat er meerdere proeven afgelegd moeten worden. Het dressuurtoernooi bestaat uit een vrije kür en een kür op muziek.Het springonderdeel bestaat uit twee ronden en een barrage waarna de medaillewinnaars bekend zijn.