Olympische Winterspelen Voorbeschouwing

Voorbeschouwing winterspelen: alle informatie!

Op vrijdag 4 februari worden de 24ste Olympische Winterspelen geopend. In dit artikel lees je welke sporters de grootste kanshebbers zijn voor Olympisch eremetaal. Een weddenschap op deze atleten kan je extra leuke Olympische weken bezorgen.

Olympische Winterspelen Voorbeschouwing

Gouddelvers van de Winterspelen

Laten we deze voorbeschouwing beginnen met de sporters die de meeste kans maken op eremetaal. Niet omdat ze per se de beste zijn, maar omdat ze het vaakst meedoen.

Daarbij beginnen we op de schaatsbaan. Vanuit Nederlands perspectief springen er namelijk een aantal namen bovenuit: Antoinette de Jong, Irene Schouten, Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer.

Antoinette de Jong en Irene Schouten

De Jong en Schouten komen bij het langebaanschaatsen allebei uit op vier afstanden. De Jong is regerend Europees Kampioen allround en heeft zich voornamelijk gespecialiseerd in de 3.000 meter. Tijdens de vorige Olympische Spelen in Pyeongchang won De Jong zilver op deze afstand. Daarnaast won ze ook brons op de ploegenachtervolging.

De Jong komt tijdens deze Spelen uit op de 1.000 meter, de 1.500 meter, de 3.000 meter en de ploegenachtervolging. Wij dichten De Jong medaillekansen toe op de 1.500 meter en de 3.000 meter. Bij de ploegenachtervolging moet zij samen met Ireen Wüst en Irene Schouten in staat worden geacht om goud te winnen. 

Irene Schouten staat naast de ploegenachtervolging ook aan de start op de 3.000 meter. Daar is ze een geduchte concurrente voor De Jong. De andere twee afstanden waar Schouten aan deelneemt zijn de 5.000 meter en de massastart.

Schouten maakte zich in de aanloop naar de Olympische Spelen niet populair met uitspraken over Ireen Wüst. Dat zorgde voor een relletje, maar maakt de achtervolgingsploeg niet kansloos voor goud. Individueel kan Schouten vooral hoge ogen gooien op de 5.000 meter. 

Suzanneschulting
Alle ogen op de shorttrackbaan zijn gericht op Suzanne Schulting

Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer

Suzanne Schulting is on a mission. De shorttrackster verraste in 2018 in Pyeongchang met goud. Daarmee was ze de eerste Nederlandse die Olympisch goud op shorttrack won. Schulting vestigde zich sindsdien aan de absolute wereldtop. De afgelopen jaren won ze vrijwel alle belangrijke titels. Dat wil ze deze Spelen een vervolg geven.

Daar komt nog bij dat Schulting sinds het plotselinge overlijden van teamgenote Lara van Ruijven voor twee schaatst. Schulting won met Van Ruijven Olympisch brons in 2018 op de relay. De Friezin wil haar vriendin in Peking eren met eremetaal.

Schulting komt uit op de 500 meter, de 1.000 meter, de 1.500 meter individueel en de relay en mixed relay. 5 kansen op eremetaal. Wij zien Schulting ten minste twee gouden medailles winnen. 

Wat ons betreft gaat Suzanne Schulting de kampioen van deze Olympische Winterspelen worden.

Xandra Velzeboer rijdt hetzelfde programma als Schulting, maar laten we eerlijk zijn: Velzeboer is een klasse minder goed dan Schulting. Zij gaat niet met dezelfde ambitie van start. Velzeboer hoopt op finaleplaatsen. Wellicht kan ze her en der misschien nog wel wat voor Schulting betekenen. 

De concurrentie van de Nederlandse atleten

Niet alleen Nederland vaardigt sporters naar meerdere evenementen af. Ook andere landen vaardigen schaatsers af op meerdere afstanden. Nils van der Poel is daar een goed voorbeeld van. De Zweed met de Nederlandse naam is topfavoriet voor Olympisch goud op de 5.000 meter en 10.000 meter. 

Ook in het vrouwentoernooi komen Nederlandse sporters vaker dan eens concurrenten tegen. Zo zijn bijvoorbeeld de Japanse Miho Takagi en Nao Kodaira, de Amerikaanse Brittany Bowe en de Russin Angelina Golikova belangrijke concurrenten van de Nederlandse schaatsters op de 500 meter, 1.000 meter en 1.500 meter.

Op de langere afstanden moet er nog altijd rekening gehouden worden met de ervaren Tsjechische Martina Sablikova, de meervoudig Olympisch kampioene op de 3.000 meter en 5.000 meter. Zij hoopt nog één keer boven zichzelf uit te stijgen. 

Op de shorttrackbaan krijgt Suzanne Schulting vooral concurrentie van achtvoudig Olympisch kampioen Arianna Fontana en de Canadese Kim Boutin. Zij komen ook op meerdere nummers in actie.

Screenshot 2022 01 30 13.43.35
De Zweedse Elvira Oeberg gaat voor 6x goud in Peking

Andere veelvraten

Natuurlijk zijn er niet alleen veelvraten op schaatsen te vinden. De Zweedse biatlon atlete Elvira Oeberg heeft maar liefst zes keer kans op goud zowel individueel als in een (gemixt) team. Zij is topfavoriet op meerdere onderdelen.

Het kunnen voor de familie Oeberg sowieso succesvolle Olympische Spelen worden aangezien zus Hanna Oeberg, regerend Olympisch kampioen, ook wederom van de partij is.

Bij de biatlon voor mannen zijn alle ogen gericht op de Noor Johannes Thingnes Boe die op vijf evenementen in actie gaat komen. Thingnes Boe is reeds enkelvoudig Olympisch kampioen en hoopt nu op meerdere gouden medailles. 

Op de skipiste, de bobsleebaan, de rodelbaan en het langlaufparcours zijn er geen uitgesproken favorieten voor meerdere gouden medailles. Bij de teamsporten als Curling en IJshockey zijn er een stuk minder medailles te verdienen. 

Wie, wat, waar en wanneer?

In totaal worden er 109 evenementen gehouden in Peking. Je vindt de wedstrijden met Nederlandse sporters en de wedstrijden met leuke wedtips op het Forum. Check regelmatig Brunsie’s Sports Bar voor het laatste nieuws en wedtips rondom de Olympische Spelen 2022.

De geschiedenis van de Olympische Winterspelen

Geen heden zonder verleden. Daarom sluiten we dit artikel af met een kleine verhaling over de geschiedenis van de Winterspelen. Het Internationaal Olympisch comité beslist in de jaren '20 dat ook wintersporters de Olympus mogen beklimmen. De eerste editie van de Olympische Winterspelen werd georganiseerd in 1924 in het Franse Chamonix. 

In de eerste jaren worden Olympische Winterspelen parallel georganiseerd aan de Zomerspelen. Daarmee werden alle Olympische medailles in hetzelfde kalenderjaar uitgereikt. In 1994 werd hier van afgeweken. Sindsdien worden de Winterspelen standaard in de even jaren tussen twee Zomerspelen in georganiseerd. 

Gaststeden

Zonder sneeuw geen winterspelen. De Winterspelen vind je dan ook traditioneel in wintersportgebieden. Vooral in Europa. Daar zijn de Winterspelen veertien keer georganiseerd. De enige plaats die vaker dan eens de Olympische Winterspelen toegewezen heeft gekregen is het Italiaanse skidorp Cortina d'Ampezzo. Zij kregen de Winterspelen reeds drie keer toegewezen.

In 1944 werden de Spelen echter afgelast vanwege de Tweede Wereldoorlog. In 1956 werden de Spelen er wel georganiseerd. De derde toewijzing gebeurde in 2019 toen Cortina d’Ampezzo samen met Milaan de Winterspelen van 2026 toegewezen kreeg. 

Nederland is nog nooit gastheer van de Olympische Winterspelen geweest. Ondanks dat ijsstadion Thialf zo’n beetje het schaatsmekka van de wereld is, zijn er onvoldoende mogelijkheden om de andere sporten te faciliteren. 

De grootste Olympisch kampioenen allertijden

Het winnen van een medaille op de Olympische Spelen is voor vele sporters het absoluut hoogst haalbare in hun sportcarrière. Laat staan een gouden medaille. Er zijn sporters die meer dan één gouden medaille hebben gewonnen in hun carrière, maar er zijn ook sporters die de recordboeken hebben herschreven met hun goudkoorts. 

De allergrootste gouddelver op de Winterspelen is de Noorse langlaufster Marit Björgen. Zij won tussen 2002 en 2018 acht keer goud, vier keer zilver en drie keer brons op vijf Winterspelen. Met vijftien medailles voert zij de Olympische adelskalender aan voor haar land- en sportgenoten Ole Einar Björndalen en Björn Dählie.

Deze Noorse mannen hebben evenveel gouden en zilveren medailles gewonnen als Björgen, maar hebben minder brons in hun koffers mogen opbergen. 

Ireen Wust
Schaatster Ireen Wüst is de meest succesvolle Nederlandse Olympiër. Fotocredit: WikiCommons

Nederlandse sporters en de Olympische Spelen

De allergrootste Olympiërs die Nederland kent, zijn wintersporters. Schaatster Ireen Wüst is de Nederlandse sporter met de meeste Olympische medailles op haar naam. De Brabantse won vijf gouden medailles, vijf zilveren medailles en één bronzen medaille, wat haar totaal op 11 Olympische plakken brengt. Wüst gaat in Peking op zoek naar medaille nummer twaalf.

Haar generatiegenoot Sven Kramer staat op de tweede plaats van het medailleklassement. De inmiddels 35-jarige Kramer gaat in Peking voor zijn tiende Olympische Medaille. Kramer's Olympische erelijst bestaat nu uit vier keer goud, twee keer zilver en drie keer brons. Memorabel is ‘de wissel’. Coach Gerard Kemkers stuurt tijdens de 10 kilometer op de Spelen in Vancouver Kramer de verkeerde baan in.

Of we deze editie ook dit soort memorabele momenten mee mogen maken? We gaan het zien in februari 2022!

on air