Hondenraces, meestal uitgevoerd met windhonden (greyhounds), waren in Engeland het paardenrennen voor de armen. In Nederland is deze ‘sport' nooit echt van de grond gekomen, al zijn er 12 banen waarop dit voor hobby uitgevoerd kan worden. In het buitenland, vooral in Engeland, Ierland en de VS, is het veel groter. Maar zoals dat tegenwoordig gaat met alles waar dieren voor gebruikt worden, staat ook het hondenracen onder druk. Toch kun je nog steeds wedden op hondenraces. Hoe het precies zit met hondenraces en waar je op moet letten als je erop wil wedden.
In Nederland is hondenraces niet zo'n big deal. Sommige mensen racen nog met windhonden, puur uit hobby. Het is in Nederland niet toegestaan om windhondenrennen commercieel te houden, de prijs voor de winnaar is dus geen groot geldbedrag. Een bos bloemen en een kleine (onkosten)vergoeding is wat er op de winnaar wacht.
Er zijn 12 racebanen, en deze zijn vergelijkbaar met atletiekbanen voor mensen: twee rechte zijden verbonden door twee bochten. De honden moeten een kunsthaas achtervolgen op de baan. En de hond die dat als snelste doet, wint :-) Waarom juist greyhounds hiervoor geschikt zijn?
De meeste honden reageren op de geur van een prooi en gaat dan jagen, terwijl een greyhound juist heel snel reageert als deze een prooi ziet.
Om te mogen rennen in Nederland moet een hond minimaal 15 maanden en maximaal 8 jaar zijn. De hond moet ook een startlicentie hebben, deze krijg je na een keuring van de hond. En het ontvangen van een ‘verklaring goed rond' van de renvereniging.
Die verklaring krijg je als hond minimaal 2 rondes op een renbaan heeft gelopen. Met minimaal 2 andere honden en zich niet laat afleiden of storen door de anderen. Er zijn 11 renverenigingen in Nederland.
Om te mogen rennen in Nederland moet een hond minimaal 15 maanden en maximaal 8 jaar zijn. De hond moet ook een startlicentie hebben, deze krijg je na een keuring van de hond. En het ontvangen van een ‘verklaring goed rond' van de renvereniging.
Die verklaring krijg je als hond minimaal 2 rondes op een renbaan heeft gelopen. Met minimaal 2 andere honden en zich niet laat afleiden of storen door de anderen. Er zijn 11 renverenigingen in Nederland.
Hondenraces zijn ontstaan in Engeland en de Verenigde Staten, door rijkelui die met honden op jacht gingen. Vooral de greyhounds bleken ontzettend snel in het vangen van de prooi. Sinds die tijd, al eeuwenlang, zijn commerciële hondenraces aan de orde van de dag in die landen.
Ook in Ierland en Australië, maar ook in bijvoorbeeld Mexico, vind je nog genoeg commerciële renbanen, in de rest van Europa wordt de sport vooral hobbymatig beoefend.
Een commerciële hondenrace lijkt op een paardenrace: de winnaar kan een aardig geldbedrag verdienen, en er kan op gewed worden. Het was in Engeland en Ierland een hele normale avond uit om naar de hondenracebaan te gaan.
Dubai kent een hondenracebaan, net buiten de stad, van 1200 meter lang. Hierop worden in de ‘winter' (echt koud wordt het niet), als de temperatuur geen 40 graden of meer bedraagt, races gehouden. Dubai is een islamitisch land en daarom is gokken, al dan niet voor geld, ten strengste verboden.
Zo is het af te raden om bijvoorbeeld speelkaarten mee te nemen mocht je hier op vakantie gaan, of zelfs bij een tussenlanding in je handbagage te hebben.
Dat betekent dat er officieel geen prijzengeld toegekend wordt in hondenraces (ook niet in paardenraces overigens, die hier ook populair zijn). De races zijn dus puur ter vermaak, en voor vooral mannen een manier om bij elkaar te komen en van wat entertainment te genieten (een stripclub vind je natuurlijk ook niet in Dubai ;-)).
De verhalen gaan echter dat er wel degelijk gewed wordt op honden- en paardenraces in Dubai. Alleen gebeurt dit dus allemaal ‘onder de tafel' en is het illegaal en zwaar strafbaar.
Wil je dus niet de rest van je vakantie in een Arabische cel doorbrengen, en überhaupt binnen afzienbare tijd naar huis, dan is het aan te raden om je niet te laten verleiden tot een gokje. Je kunt prima naar honden- of paardenraces gaan kijken, maar hou je geld in je zak als je van je vrijheid houdt!
De laatste jaren staan, politiek en anderszins gezien, in het teken van de rechten van het dier. En terecht als je het mij vraagt. Dieren in het circus, dieren die een kunstje moeten doen om toeristen te vermaken.
De welbekende olifantenritjes, beren met ringen door de neus die moeten dansen, apen die als huisdier worden gehouden. Het is teveel om op te noemen wat er allemaal mis is in onze wereld als het gaat om de behandeling van dieren. En er komen steeds meer wetten die de dieren moeten beschermen.
Juist omdat dit zo'n aandacht heeft, staan hondenraces onder druk. Alleen al in Ierland is bekend dat vele honden geblesseerd raken van het racen, en naar verluid ‘verdwijnen' daar zo'n 8.000 tot 10.000 greyhounds per jaar.
Desgevraagd zegt de organisatie dat de dieren kostbaar zijn en de baasjes er dus goed voor zorgen. En dat 10% van het prijzengeld naar een speciale stichting voor gepensioneerde renhonden gaat. Mooi praatje maar wat nu precies de waarheid is? Geruchten gaan dat afgeschreven renhonden een 'tweede leven' krijgen als renhond in een ontwikkelingsland of als laboratoriumdier (wat ook niet diervriendelijk is).
In 2017 sloot de laatste Londense hondenrenbaan, daar worden dus geen races meer gelopen en kun je niet meer wedden op hondenraces.
Dat betekent niet dat je niet meer kunt wedden op hondenraces in Engeland, er zijn nog 24 banen open.
In Amerika verbieden steeds meer staten (commerciële) hondenraces, Florida was eind 2018 de meest recente. De organisatoren hebben 2 jaar de tijd om alles te sluiten en op te doeken, per 1 januari 2021 is hondenraces voortaan illegaal hier.
Ook Arizona, Colorado, Massachusetts, New Hampshire en Rhode Island hebben hondenraces in de afgelopen 10 jaar in de ban gedaan. Er zijn nog 4 staten waar geen renbanen meer zijn maar waar hondenraces nog niet illegaal zijn: Connecticut, Kansas, Oregon en Wisconsin. Wil je nog naar een hondenrace en daar bijvoorbeeld live inzetten, dan kan dat nog in diverse staten zoals Alabama en Arkansas.
In Las Vegas kun je, ondanks dat daar hondenraces niet meer zijn toegestaan, dus nog steeds een bet plaatsen op een race!
De Toto, van de Nederlandse Loterij, op dit moment de enige legale aanbieder van sportsbetting in Nederland, biedt geen mogelijkheid om te wedden op hondenraces.
Moet je dan wachten tot je volgende Las Vegas trip om dat alsnog wél te kunnen? Natuurlijk niet! Wedden doe je meestal op de winnaar van een race.
Bet365, ze bieden windhondenraces aan om op te wedden. Je kunt wedden op races in de UK en Ierland, Australië en Nieuw Zeeland, Amerika, de Coronation Cup en de Greyhound Derby. Ook kun je hier live betten op hondenraces.
Er zijn verschillende bets die je kunt maken als je echt op een renbaan bent (dit wijkt dus af van de online bets):
Maar hoe kies je nu de juiste hond? Natuurlijk is ook hier een beetje geluk van belang, maar je kunt, net als bij andere bets, met wat voorbereiding wel zeggen welke honden waarschijnlijk beter presteren en welke niet.
Vooral als je voor een all ways bet gaat, hoef je alleen maar te voorspellen wat de beste honden zullen zijn, en maakt de volgorde waarin ze finishen niet uit, als ze maar bovenaan komen.
Vaak kun je een programma krijgen met een speed map. Daarin staan de honden genoemd, en hoe ze de afgelopen races hebben gepresteerd. Snelle starters hebben vaak een voordeel, omdat ze dan later in de race niet zo snel in het gedrang komen. Ook hoe een hond loopt (een ‘widey' vermijdt andere honden, een ‘railer' loopt graag vlakbij de rail) kan van invloed zijn op de uitslag. En natuurlijk, hoe ze eerder gepresteerd hebben.
Vaak wordt het totaal aantal races genoemd, gevolgd door het aantal keer winnaar, tweede en derde plek. Dus bijvoorbeeld 45-7-4-5 betekent dat de hond 45 races gelopen heeft, 7 keer eerste, 4 keer tweede en 5 keer derde werd.
Er gaat dus best wat voorbereiding in een weddenschap op hondenraces zitten, als je het goed wil doen. Natuurlijk kun je ook gewoon ‘de winnaar' kiezen op gevoel. Of omdat je de naam leuk vindt. Of omdat die hond de vorige race ook won. De bedoeling is vooral om een leuke avond (of middag) te hebben.
Jammer is dat er wel wat misstanden blijken te zijn in het commerciële hondenracen. Dit zorgt ervoor dat ze steeds meer verboden worden. Ik zou er niet van opkijken als ere over een paar jaar alleen nog hobbymatige races plaatsvinden. En dat wedden op greyhound races niet langer (legaal) mogelijk is. Natuurlijk, er zullen ondergronds vast wel races blijven bestaan. Net als nu bijvoorbeeld honden- of hanengevechten. Maar of je daar deel van wil uitmaken?
Ben je binnenkort een keer in Engeland of Ierland, of Down Under of in één van de staten van de VS waar het nog legaal is, kun je prima eens bij een hondenrenbaan gaan kijken. En vaak kun je voor een klein bedrag (vanaf 1 pond of dollar vaak) al een sportsbet plaatsen.