Golf, dat is toch de ‘sport' waarmee zakenmannen hele middagen afwezigheid op kantoor verantwoorden? Beetje tegen een balletje slaan, met een karretje over het gras rijden, eten en drinken, dat is geen sport toch? Wellicht dat dat voor veel Nederlanders zo lijkt, en het is natuurlijk wel een beetje een elitesport met een bepaald imago, maar Tiger Woods is echt niet rijk geworden met 'tegen een balletje slaan en over de green rijden in een karretje'. Er kan, wereldwijd, serieus geld verdiend worden met golf, en het is dan ook een competitieve sport. En dat betekent je ook kunt wedden op golf Hoe dat werkt? Dat zochten we voor je uit.
Golf is inderdaad die ene sport waarbij je met een club tegen een balletje aanslaat, op een grasbaan (green). En waarbij je met zo min mogelijk slagen dat balletje in een gat (hole) moet zien te krijgen. Een green bestaat uit een aantal holes (normaal gesproken 9 of 18), een wedstrijd wordt dus meestal gewonnen door degene die aan het einde van alle holes het minst aantal slagen op zijn/haar conto heeft staan (dit wordt een strokeplay genoemd).
Een andere variant is matchplay, waarbij twee spelers of duo's het per hole tegen elkaar opnemen. Degene die een hole in het minst aantal slagen haalt, wint de hole, degene die aan het einde van de wedstrijd de meeste holes heeft gewonnen is de winnaar. Wat dat betreft lijkt het veel op midgetgolf (wat de naam natuurlijk ook verklaart).
Elke hole en baan kent een par (Professional Average Result), dit is in hoeveel slagen normaal gesproken een hole gespeeld zou moeten worden. De par van een baan is het aantal slagen dat je gemiddeld voor de hele baan nodig zou moeten hebben. Een goede speler speelt onder par. Het aantal pars per hole is vastgesteld op basis van de lengte van de hole, voor de mannen is dat:
Een amateurspeler heeft een handicap. Dit is het gemiddeld aantal slagen dat hij nodig heeft bovenop de par om een baan te voltooien. Een 18-holes baan heeft meestal een par van 70, 71 of 72. Heb je er als speler gemiddeld 94 nodig op een 70 par baan, dan is je handicap 24.
Heb je bij een ronde 28 slagen meer nodig dan de par, dan loop je 4 slagen boven je handicap. Speelt deze speler tegen een speler met handicap 10, dan mag de eerste speler 14 slagen meer hebben op de baan. Zo kunnen spelers van verschillende sterkte toch eerlijk tegen elkaar spelen en maken ze beiden kans om te winnen.
Uiteraard wordt golf ook op professioneel niveau gespeeld. In Nederland leeft de sport als zijnde professionele sport niet echt, hoewel de wortels van de sport wel in ons land liggen (samen met Schotland). De grote spelers komen veelal uit de VS, en een enkeling uit bijvoorbeeld Verenigd Koninkrijk en Spanje. In Nederland spelen 3 dames golf op het hoogste niveau (Zhen Bontan, Roos Haarman en Romy Meekers), en 6 mannen (Dario Antonisse, Jerry Ji, Kiet van der Weele, Koen Kouwenaar, Nordin van Tilburg en Stan Kraai), samen vormen zij Team Oranje.
In professioneel golf bestaat er geen handicap. Men gaat er dus vanuit dat een professionele golfer de par altijd zou moeten kunnen halen, en er zelfs (ver) onder zou moeten kunnen spelen. De bekendste golfer ooit is denk ik wel Tiger Woods.
Naast dat we hem kennen als een goede golfer (understatement) en van reclames voor allerhande merken waarmee hij nog steeds miljoenen per jaar binnenharkt, kwam hij jaren geleden ook in het nieuws vanwege zijn privéleven. Hij zou zijn huwelijkse geloften aan zijn vrouw Elin Nordegren meerdere malen hebben geschonden, wat leidde tot een scheiding. In de periode rondom alle ophef speelde hij enige tijd geen professioneel golf.
Het Amerikaanse golfseizoen loopt vrijwel het hele jaar, met uitzondering van de maand september. In de winter worden er in oorden als Florida en Hawaii toernooien gespeeld, maar ook in Mexico, China en Korea bijvoorbeeld. In de zomermaanden staan andere Amerikaanse staten op het programma. De Europese tour gaat de hele wereld over, van Australië tot Dubai, Europa en Amerika, en gaat het hele jaar rond door. Gemiddeld worden er per tour zo'n 4 à 5 toernooien per maand gespeeld.
Er zijn dus genoeg toernooien wereldwijd waarop je een sportsbet zou kunnen plaatsen. Uiteraard kun je normaliter inzetten op wie een toernooi wint. De quoteringen daarvoor worden vooral bepaald door de beweging die de sportsbetters maken. Als er veel wordt ingezet op een bepaalde speler, daalt de quotering en krijg je minder als je wint. Daarnaast zijn er verschillende side bets (extra inzetten) mogelijk. Je kunt hierbij denken aan:
Inzetten op de winnaar is dus het makkelijkst en eenvoudigst als je gaat wedden op golf. Dat betekent trouwens niet dat de keuze van de winnaar net zo makkelijk gemaakt is! Hoewel Tiger nog steeds her en der een toernooi meepakt, is hij niet meer zo goed als dat hij ooit was. En er zijn momenteel geen spelers die zijn niveau van vroeger evenaren. 10 jaar geleden kon je, als Tiger speelde, rustig inzetten op winst voor hem.
Hij won namelijk veel, heel veel. Inmiddels zijn er wel wat favorieten maar de behaalde resultaten tot nu toe laten zien dat die zelden het toernooi waarvoor ze favoriet zijn, winnen. Ook winst in een eerder toernooit is zelden de graadmeter voor de winst van het huidige toernooi.
Cijfers en getallen zijn mooi, en kunnen echt wel iets zeggen over de kans dat een speler wint. Top 5 tot 10, is een goede indicatie voor een goed spel, met gemiddelde scores. Maar gemiddeld is niet uitmuntend en of de speler daarmee een toernooi wint? Live betting is dan ook aan te raden, omdat je dan weet hoe de speler op dit moment speelt. En kijk ook naar de weersvoorspellingen, een speler die moet afslaan tijdens slechte condities zal niet snel winnen.
Hoewel veel toernooien dus ver weg plaatsvinden, hoewel in Spanje, Portugal of de UK ook echt mooie golftoernooien gespeeld worden, wat de ultieme droom van veel golfers is om te bezoeken, kun je natuurlijk gewoon vanuit je luie stoel inzetten op wedstrijden.
Tijd voor een rondje langs de bekende, grote bookmakers op het wereldwijde web. Aangezien golf in bijvoorbeeld de UK wel leeft (meer dan hier), is de kans groot dat je bij Engelse bookmakers een grote selectie aan mogelijkheden hebt.
Het lijkt erop dat wedden op golf nog wel groter gaat worden. Metric Gaming is bezig met de introductie van Superlive betting, waarbij je per wedstrijd, tijdens de wedstrijd, continu alle cijfers in de gaten kunt houden en direct kunt inzetten wanneer je wil.
In Amerika komt het wedden op golf ook steeds meer op. Waar het tot voor kort illegaal was om aan sportsbetting te doen in de meeste staten, is het inmiddels legaal en dus komen er steeds meer bookmakers met de mogelijkheid. En laat het maar aan de Amerikanen over om de meest bijzondere weddenschappen te bedenken!