Goud Beleggen

Waarom zou je beleggen in goud?

Er wordt veel gesproken over beleggen in goud, maar is het eigenlijk wel beleggen als je geld in goud steekt? Beleggen zou immers een doel moeten dienen, zoals waardecreatie. Echter, beleggen in goud lijkt geen tastbare meerwaarde te creëren.

Wanneer je investeert in aandelen, steun je een bedrijf dat tracht waarde toe te voegen. Door geld aan het bedrijf te geven in ruil voor een aandeel ervan, draag je bij aan zijn activiteiten en groei.

Evenzo, wanneer je geld uitleent aan een bedrijf door middel van obligaties, stel je je middelen beschikbaar en ontvang je rente als vergoeding. Hierdoor kan het bedrijf ook weer investeren en groeien.

Maar wat is eigenlijk het nut van het kopen van goud met je geld? Wie profiteert hiervan?

 

Jackpot Avatar geplaatst in Over knaken door Jackpot
op 24 mei 2022
laatste update: 8 mei 2024
Goud Beleggen

Is goud een geschikte belegging?

In tegenstelling tot wat sommige experts, zoals Willem Middelkoop, beweren, is het investeren in goud niet per se beleggen. Het komt eerder neer op speculatie op een prijsstijging, wat soms wel als beleggen wordt beschouwd, maar het draagt niet direct bij aan de maatschappij.

Wat zegt Wikipedia over beleggen?

Volgens Wikipedia is beleggen een vorm van investering waarbij geld wordt vastgezet voor een bepaalde periode met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Deze definitie lijkt goud zeker als belegging te kunnen beschouwen, aangezien je je geld voor een bepaalde tijd vastlegt om er financieel voordeel uit te halen. Of investeren in goud voortkomt uit een gebrek aan vertrouwen in het financiële systeem en de oude wijsheid dat goud altijd zijn waarde behoudt, is echter een andere vraag.

Wat wel zeker is, is dat goud zijn waarde niet altijd behoudt. Het is buitengewoon volatiel en reageert sterk op wereldwijde onrust. Dit maakt het aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar diversificatie.

Mijn persoonlijke mening is dat goud weinig nut heeft als belegging, behalve als diversificatiestrategie. Tijdens periodes van stress, zoals recentelijk bij aanslagen en de onzekerheid rondom Brexit, daalden de aandelen, maar steeg de goudprijs juist.

Hoe kun je beleggen in goud?

Stel dat je toch besluit te investeren in goud, hoe doe je dat dan? Als je echt het vertrouwen in het financiële systeem verliest, resteert er eigenlijk maar één optie: fysiek goud kopen, zoals goudstaven of kleine goudstukken. Maar bedenk wel dat je dit veilig moet opslaan, gezien de hoge waarde ervan.

Er zijn ook andere mogelijkheden, zoals beleggingsfondsen en ETF's. Een bekende ETF is bijvoorbeeld de SPDR Gold ETF (GLD), genoteerd aan de Amerikaanse effectenbeurs. Deze ETF beweert al het goud fysiek te beheren in een kluis.

Er zijn ook tal van andere beleggingsfondsen die gerelateerd zijn aan goud, maar vaak beleggen in derivaten of goudmijnen, niet direct in fysiek goud. Enkele voorbeelden zijn:

  • Commodity Discovery Fund: Dit fonds, beheerd door Willem Middelkoop, richt zich voornamelijk op goudmijnen en aanverwante mijnen. Het rendement van dit fonds is tot nu toe teleurstellend geweest, vooral gezien de hoge kosten, maar het profiteert momenteel van de wereldwijde onrust.
  • Handelen in goud via platforms zoals Bux of Plus500: Veel forex- en binaire optieaanbieders bieden de mogelijkheid om te handelen in goud of andere grondstoffen. Dit kan een gemakkelijke manier zijn om op korte termijn te speculeren.
  • Blackrock World Gold Fund: Diverse beleggingsfondsen bieden indirecte of directe beleggingen in goud aan, waaronder het Blackrock World Gold Fund.

Hieronder zie je grafieken van drie producten van de afgelopen 10 jaar, waaruit blijkt dat directe beleggingen in goud over het algemeen beter presteren dan indirecte beleggingen, mede vanwege de hogere kosten van fondsen zoals die van Willem Middelkoop en Blackrock.

Kies dus zelf hoe je wilt beleggen in goud!

on air