daytraden

Sto: de nieuwe ICO of toch niet?

Iedereen die het één en ander weet van cryptocurrencies kent de term ICO, oftewel Initial Coin Offering, wel. Het is een manier om geld in te zamelen om een cryptoproject te financieren en dus van de grond te krijgen. Een soort crowdfunding eigenlijk. ICO's hebben in de loop der tijd, door misbruik, de naam gekregen niet altijd betrouwbaar te zijn. Dat is niet altijd terecht  maar zorgt er wel voor dat mensen minder snel geneigd zijn geld te steken in een nieuw project. Afgelopen jaar werd dan ook een nieuwe vorm van geld inzamelen geïntroduceerd: STO, de Security Token Offering. Klinkt in ieder geval al veiliger of niet? Of dat ook zo is en of STO de toekomst gaat worden, zochten wij weer voor je uit.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Crypto door OneLuckyLady
op 4 februari 2023
daytraden
Verschillende Cryptocurrencies
De meeste crypto's worden gefinancierd met een ICO, een Initial Coin Offering, waarbij deelnemers tegen een gereduceerd tarief de eerste munten kunnen kopen.

Wat is ICO ook alweer?

Even het geheugen opfrissen, wat is een Initial Coin Offering ook alweer? Het is de tegenhanger binnen de cryptocurrency wereld van een IPO, een Initial Public Offering waarbij een bedrijf dat opstart geld ophaalt en daarvoor in de plaats aandelen aan de geldschieters verstrekt. Bij een ICO haalt een cryptoproject geld op van enthousiastelingen, mensen die in het project geloven en/of investeerders, en in plaats daarvoor krijgen de investeerders een aantal tokens (cryptomunten). Zoals ik al zei, het is een soort crowdfunding, waarbij het publiek vast een voorproefje krijgt in, in de hoop dat ze gaan investeren in het project.

Het probleem met ICO's is dat dit niet echt gereguleerd is. Eigenlijk kan iedereen een ICO opzetten, en daarmee geld binnenhalen. Het enige waar ze echt aan moeten voldoen is aan de KYC/AML wetgeving. Dit betekent Know Your Customer en Anti Money Laundering, en is vooral bedoeld om witwassen van (crimineel) geld tegen te gaan. Het houdt in dat een deelnemer niet anoniem kan meedoen. De gegevens moeten worden opgegeven en geverifieerd, maar dat is alles wat er op dit moment moet gebeuren. In principe kan iedereen dus meedoen aan een ICO en daarin investeren.

Helaas is niet elk cryptoproject levensvatbaar, en soms worden ICO's ingezet om mensen geld afhandig te maken. In dat laatste geval spreken we van een scam, oplichting dus. Omdat er weinig regels zijn, is het vooraf lastig te bepalen of een ICO levensvatbaar én oprecht is. Je kunt natuurlijk zelf voorzorgsmaatregelen treffen door je goed te verdiepen in zo'n ICO alvorens er geld in te steken, maar niets kan helemaal voorkomen dat je je geld niet gewoon kwijt bent.

Entrepreneur 2411763 1280
Bij een STO worden er Securities, oftewel effecten, uitgegeven op de Blockchain. Een effect kan een aandeel in de blockchain zijn, of het recht op een stukje winstdeling.

En wat is dan een STO?

De Security Token Offering is relatief nieuw. Het woord Security behoeft hier enige uitleg, omdat het niets te maken heeft met veiligheid. De term is dus slim gekozen omdat het wel het gevoel van veiligheid en betrouwbaarheid oproept. Maar Security staat in dit geval voor een effect, oftewel een investeringscontract. Bij een ICO krijg je een zogenoemd Utility token, oftewel een token/munt die je kunt gebruiken om te betalen voor diensten op de blockchain.

Een Security token is een effect, dus een aandeel in de (crypto) organisatie of het recht op een stukje winstdeling. Dit is een aanzienlijk verschil met een ICO dus. Een STO is dus de beursgang van een blockchain of cryptoproject. Hiermee komt de blockchain dus op de effectenbeurs terecht en valt daarmee direct onder de strenge regelgevingen van de de financiële autoriteiten. Eigenlijk is een STO dus een kruising tussen een IPO en een ICO.

Begin 2018 werd er voor het eerst gesproken over STO's, door de SEC (Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse toezichthouder op de effectenbeurs).

Lady Justice 2388500 1280
Bij een STO moet de blockchain voldoen aan de regels die de financiële autoriteiten stellen.

Waarom is een STO veiliger dan een ICO?

Eigenlijk is het antwoord al gegeven: omdat een STO moet voldoen aan de regelgeving van de financiële autoriteiten.  Net als bij een normale beursgang of IPO, moet een project dat een STO wil uitschrijven, zich eerst volledig registreren bij de autoriteit. Pas na goedkeuring kan de STO gelanceerd worden. Het is dus dé manier om blockchains en cryptoprojecten te onderwerpen aan regelgeving en de wet. En dat is goed nieuws voor de burger. Waarom?

Zoals gezegd, ICO's zijn niet gereguleerd. Behalve dat je je bekend moet maken, om witwassen tegen te gaan, kan iedereen deelnemen aan een ICO. Of je nu ervaring hebt of niet, je kunt zo een hoop geld inzetten. Maar erger nog, in principe kan iedereen een ICO starten. Als jij een mooi verhaal hebt, kun je een ICO lanceren. En blijkbaar zijn er altijd mensen (of bedrijven) die daar intrappen, zonder dat er daadwerkelijk een project is. Er zijn verhalen genoeg dat er met een ICO veel geld (tonnen!) wordt opgehaald en dat het ‘bedrijf' samen met het geld met de noorderzon verdwijnt. Dag inleg, dag spaargeld, dag pensioen…

Waarom is het dan geen goed nieuws volgens sommige sites? Nou, omdat cryptoprojecten vaak open source en decentraal zijn. Dat betekent dat ze werken met zo weinig mogelijk regels, en al helemaal niet met regels van bovenaf. Bij de meeste crypto's draait alles om consensus: de gemeenschap moet het eens zijn anders wordt er niets veranderd of aangepast. En door dit nu aan de regulering van financiële autoriteiten, en dus overheden, de onderwerpen, komt dit decentrale karakter in het gedrang.

Balans

Eigenlijk speelt hier dus eenzelfde soort ‘discussie' als met de hele privacy versus sleepwet discussie. Van de ene kant willen we allemaal veilig zijn. Van de andere kant houden we van onze privacy. En die twee dingen zijn, in hun uitersten, compleet onverenigbaar. En daar hebben regeringen een hele kluif aan om dit in balans te houden. Behalve Trump, die doet gewoon wat ie zelf wil.

Maar ditzelfde koorddansje ga je nu dus waarschijnlijk ook zien bij blockchains. Aan de ene kant houden ze van het decentrale karakter, en dus een vorm van anarchie. Aan de andere kant ontkomen ze er niet aan om zich te gaan conformeren aan regels om het voor de burger veilig te maken. Niemand is er bij gebaat als mensen worden bestolen van hun geld (behalve dan degenen die het stelen). Andere ICO's kunnen daar ook last van krijgen als het echt imagoprobleem wordt.

Eigenlijk is het nu dus zoeken naar de balans waarbij de financiële markt een nieuw tijdperk binnentreedt, een tijdperk waarbij blockchains het steeds meer voor het zeggen krijgen, en er steeds meer peer2peer gewerkt gaat worden. Dus zonder tussenkomst van banken en andere financiële instellingen. Aan de andere kant is het tijd dat de cryptowereld volwassener gaat worden, en minder puberaal schopt tegen alle regels. Als ze zich meer in de echte wereld gaan begeven, kunnen ze niet anders dan zich aan de regels gaan houden. Daarmee wordt een blockchain waarschijnlijk ook een stuk professioneler en kunnen er mooie relaties tussen nieuw en oud ontstaan.

STO's worden waarschijnlijk de nieuwe standaard

Ondanks de bezwaren, lijkt het er toch op dat STO's de nieuwe standaard gaan worden voor het inzamelen van geld voor cryptoprojecten. Vrijwel iedereen die iets te zeggen heeft over crypto's (o.a. CNBC), is van mening dat op korte termijn steeds meer STO's gaan ontstaan en dat ICO's steeds meer van het toneel gaan verdwijnen. Dit zal mede te maken hebben met het feit dat steeds meer regeringen en overheden de cryptowereld toch op één of andere manier willen reguleren en anders wellicht willen verbieden.

Wij gaan het in ieder geval in de gaten houden voor je. En komen we een interessante STO tegen dan zullen we dit zeker met je delen!

on air