Usd Coin Lockup 582Bb7d5c97791d1154b27da1572b73b

Stable coin usdc wordt flink gesteund

Aangezien de cryptomarkt behoorlijk instabiel is, maar men wel heil ziet in de mogelijkheden die betalen via blockchain biedt, zijn stable coins aan een opmars bezig. Deze digitale munten, gekoppeld aan een fysieke valuta als de Amerikaanse Dollar, laten een stabiele koers zien (vandaar de naam) en zijn daarom geschikt om te gebruiken als digitaal betaalmiddel. Er zijn verschillende initiatieven, waarvan USD Coin (USDC) er één is. Deze munt krijgt echter zoveel steun van grote namen, dat het erop lijkt dat het als koploper uit de strijd komt.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Crypto door OneLuckyLady
op 4 februari 2023
Usd Coin Lockup 582Bb7d5c97791d1154b27da1572b73b

Wat is USDC?

Zoals gezegd, USDC, oftewel USD Coin, is een stable coin. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, is de digitale munt gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar. Één USDC is één dollar waard en vice versa. De munt is nog erg nieuw, pas sinds begin oktober 2018 kan er in gehandeld worden. Toen het bericht naar buiten kwam dat deze nieuwe munt, een samenwerking van Centre (een crypto platform dat gesteund wordt door Goldman Sachs, één van de grootste Amerikaanse investeringsbanken) en Coinbase, te verkrijgen was, steeg de koers even behoorlijk. Op 15 oktober 2018 kostte 1 USDC $1,11. Inmiddels is de koers weer gestabiliseerd en schommelt rondom de dollargrens. Soms een cent eronder, soms een paar cent erboven. Op het juiste moment instappen loont dus ook bij deze munt nog steeds!

Vooralsnog kunnen enkel Amerikanen, buiten de staat New York, de munt kopen en verkopen. Als niet-Amerikaan kun je wel USDC ontvangen en versturen. De munt werkt op basis van Ethereum en is een ERC-20 token. Dit is één van de meeste gebruikte protocollen, wat betekent dat de meeste gangbare wallets en exchanges er mee overweg kunnen.

De USDC wordt volledig gedekt door Dollars. Dat betekent dat er voor elke USDC die in omloop is (momenteel 134 miljoen) een fysieke dollar in voorraad is bij Circle (het bedrijf achter USD Coin). Over deze reserve wordt regelmatig en transparant gerapporteerd.

Het doel van USDC is om snelle betalingen wereldwijd mogelijk te maken, zonder verlies van geld door wisselende koersen. Dus het voordeel van blockchain (snelle betalingen zonder tussenkomst van banken) met het goede van reguliere valuta (een redelijk stabiele koers).

Coinbase Logo

Bekende namen

USDC is dus een project van Centre en Coinbase, die samen onder de naam Circle als project met USDC aan de slag zijn gegaan. Centre is een cryptoplatform dat volledig gesteund wordt door Goldman Sachs. En dat is een Amerikaanse investeringsbank die wereldwijd opereert, en ook nog eens één van de grootste investeringsbanken ter wereld is.

Coinbase is een bekende naam in cryptoland, het is namelijk één van de grootste en bekendste exchanges voor cryptocurrencies. Daarnaast staat het bekend als een vooruitstrevende partij die probeert om de digitale valuta meer mainstream te maken. Zo zijn ze de afgelopen maanden druk bezig met Coinbase Index Fund en Coinbase Custody, waarmee het voor institutionele beleggers mogelijk wordt om op legale wijze te investeren in cryptocurrencies.

Met twee van zulke namen achter zich, is USDC dus al een project dat een vliegende start zou moeten kennen. En het lijkt erop dat dat ook gebeurd is. Vooral nu nog meer namen zich verbinden aan USD Coin als zijnde ‘steun', lijkt het bijna niet mis te kunnen gaan.

USDC word gesteund door…

Er zijn inmiddels 50 bedrijven die hun steun hebben verklaard aan USDC. De meest recente namen zijn:

  • BitMart – wereldwijde exchange met een handelsvolume van zo'n $125 miljoen
  • Bit-Z – Chinese exchange met een handelsvolume rond $100 miljoen
  • Ddex – decentrale exchange, handelsvolume bedraagt een klein half miljoen dollar
  • FCoin – Chinese exchange met een eigen token en een handelsvolume van net geen $200 miljoen
  • Hanbitco – Koreaanse exchange, handelen in Bitcoin, EOS, Ether en dus USDC, verdere cijfers niet bekend
  • Hotbit – het is onbekend waar deze exchange gevestigd is, en er wordt vooral gehandeld in meer exotische cryptocurrencies (bij deze exchange staat bitcoin niet op 1, niet eens in de top 3 of zelfs top 10, maar nummer 29). Handelsvolume zo'n $25 miljoen
  • QCP Capital biedt handelsdiensten obv cryptocurrencies aan in Azië
  • SWFT Blockchain – blockchain project met een eigen token (SwftCoin)

Uiteraard is USDC ook te vinden op Coinbase én op Coinbase Pro, en bijvoorbeeld ook op KuCoin exchange.

Moeten we nu massaal aan de USDC?

Nou, vooralsnog kunnen we zelf nog geen USD Coins kopen, dat recht is voorbehouden aan Amerikanen die niet in de staat New York wonen. Maar, je kunt ze wel ontvangen als je een wallet hebt die ERC-20 tokens ondersteund. Daarvoor moet je dus wel een Amerikaan kennen die USDC voor jou wil kopen en naar jou wil sturen. Of iemand anders die al USD Coins heeft ontvangen. Heb je eenmaal USDC, dan kun je er ook zelf mee betalen. Verkopen kan ook (nog) niet buiten Amerika.

Daarnaast zijn stable coins nog vrij nieuw, USDC bestaat net een maand op het moment van schrijven. Projecten die al langer lopen zijn niet allemaal even succesvol of liggen onder vuur (bijvoorbeeld Tether). Wat USDC vóór zich heeft werken is het feit dat er open en eerlijk wordt gerapporteerd over de reservevoorraad. Zolang dit inderdaad op waarheid berust, is er een grote kans dat USD Coin gaat slagen. En misschien wordt het dan inderdaad wel het internationale betaalmiddel van de toekomst.

on air