Ah Koopzegels

Koopzegels bij de AH voortaan digitaal, nog steeds 6% rente!

Ik vond het altijd iets voor oma's: het sparen van koopzegels bij de Albert Heijn. Ik heb nog een blauwe maandag een bijbaan bij de AH gehad, maar liefst 20 jaar geleden. Nadat ik mijn moeder een baan bezorgd had bij de grootgrutter vertrok ik zelf maar een beetje ‘blauw bloed' heb ik altijd wel gehouden. Hoe leuk de reclames van de concurrent ook mogen zijn, of hoe goedkoop de Lidl soms ook is, ik kom overwegend alleen bij de Appie.

Sinds kort heb ik het boodschappen bezorgen uitgevonden, dat is helemaal ideaal! En sinds het sparen van zegeltjes voor diverse acties digitaal kan, ben ik weer net een beetje meer tevreden geworden. Maar ik ben nooit begonnen aan de koopzegels. Want hoewel het een mooi rendement oplevert (6%, dat krijg je echt op geen enkel spaarrekening meer!), vind ik het vooral teveel gedoe.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 4 februari 2023
Ah Koopzegels

Door de coronacrisis stopte de AH met het uitgeven van zegels. Zowel voor de opbergbakjes als de koopzegels. Sinds eind april kun je weer doorsparen voor de bakjes, en je wordt beloond als je dat digitaal gaat doen. Dan krijg je namelijk 5 zegels, een halve spaarkaart vol, cadeau. En als je dan toch al contactloos betaalt met je smartphone, dan kan dit er ook nog bij. Even je bonuskaart in de app zetten en dan kun je die voortaan ook zo scannen, geen fysieke bonuskaart meer nodig!

De koopzegels komen dan ook terug bij de Albert Heijn, vanaf 1 juni om precies te zijn. En het leek de AH een goed idee om deze vanaf nu ook digitaal aan te gaan bieden!

Shopping Cart 1275480 1280
Boodschappen doen en tegelijkertijd sparen met 6% rente, een win-win situatie toch?

De koopzegels bestaan 65 jaar

Albert Heijn introduceerde de koopzegel in 1955. Toen kon je bij elke gulden aan boodschappen een zegel kopen voor 10 cent. Je spaarde 490 zegels (ter waarde van 49 gulden), dan was je boekje vol. Deze kon je vervolgens inleveren en daar kreeg je 52 gulden voor terug, een rendement van dik 6%. Je kunt overigens ook een half boekje inleveren, met hetzelfde rentepercentage.

Het idee achter de zegels sparen is vrij simpel: de meeste mensen missen die paar gulden, nu euro, per boodschappenronde niet, en daarmee spaar je dus ongemerkt best een lekker bedrag.

Anno 2020, 65 jaar na de introductie, kun je bij elke euro aan boodschappen een zegel kopen van 10 cent. 490 Zegels betekent een vol boekje en inleveren levert je nog steeds 6% rente op, je krijgt nu €52 voor een vol boekje. Maar fysiek zegels sparen, opplakken in een boekje en weer inleveren is wel redelijk ouderwets.

Albert Heijn zegt zelf al bezig te zijn geweest met een digitaal spaarsysteem. Dankzij de coronacrisis is dit proces versneld. Vanaf medio maart werd de uitgifte van alle zegels tijdelijk stopgezet. Het spaarsysteem omzetten naar digitaal is een begrijpelijke keuze, om contact zoveel mogelijk te vermijden. Ik ben in ieder geval voorstander.

De 6% rente blijft ook digitaal gehanteerd. En ook dat is geen onlogische keuze: het systeem is zo succesvol, mede door die hoge rente. En digitaal kost het de Albert Heijn ook minder tijd, van uitgeven tot innemen. Dus een win-win situatie lijkt me.

6% spaarrente, waar vind je dat nu nog?

Ik overweeg zelfs om per 1 juni dan ook maar koopzegels te gaan sparen. Ik zou zo een boekje (of meer…) vol kunnen hebben in een maand. Of in dit geval, een digitaal spaarboekje. Dat betekent €600 sparen per jaar, en met 6% rendement levert dat dan €36 op. Er is geen bank die dit soort spaarrentes aanbiedt.

De koopzegels worden overigens niet op alle boodschappen gegeven. Dat komt doordat er een wettelijk verbod is om ‘korting' in welke vorm ook te geven op bepaalde artikelen, of omdat er bijvoorbeeld vaste prijzen gelden op verschillende artikelen. Het gaat dan om de volgende producten:

  • Sterke drank
  • Tabak
  • Babyvoeding tot 1 jaar
  • Boeken
  • Telefoonkaarten
  • Postzegels
  • Cadeaukaarten en -bonnen
  • Toegangskaartjes
  • Loten
  • Beltegoed

Oftewel, vooral over bonnen en tickets kun je geen zegels kopen, net als producten waarvan de koop ontmoedigd moet worden (alcohol en tabak). En jammer genoeg dus ook niet over loten. Ach, die kopen we bij Onetime toch het liefst bij ‘geluksmakelaar' Henk van de Primera in Assen ;-)

Tot einde van het jaar nog fysieke zegels

Vanaf 1 juni worden er dus weer koopzegels uitgegeven, en dan digitaal. Hiervoor moet je gebruik maken van de app van Albert Heijn, en deze gekoppeld hebben aan een persoonlijke Bonuskaart. Dus de Bonuskaart moet geactiveerd worden en je moet je gegevens, zoals naam, adres etc doorgeven. Niet iedereen is hier van gecharmeerd, dat is al jaren een dingetje (mensen vinden dat hun privacy er op die manier aangaat).

Voor iedereen die nog een boekje gedeeltelijk gevuld heeft, worden er nog tot einde van het jaar fysieke zegels uitgegeven. Zo kun je je boekje nog vullen voordat je digitaal gaat sparen.

Maar ik denk dan wel meteen aan al die oma's, die in mijn beleving het grootste aandeel hebben in het sparen van koopzegels. Ik weet het, het is een aanname die berust op, eerlijk gezegd, heel weinig daadwerkelijk bewijs.

Maar, terug naar de ouderen. Die vinden het lastig om digitaal te doen. Die hebben moeite met internet bankieren, laat staan dat ze een bankieren app gebruiken. Die pinnen vaak niet, en hebben al helemaal geen smartphone. Hoe gaan die mensen digitaal koopzegels sparen? Daar is nog geen antwoord op. Ik hoop dat die mensen iemand hebben die hun bonuskaart kan koppelen aan een digitaal programma, zodat ze kunnen sparen met hun fysieke bonuskaart. En dat diegene ze dan ook helpt om de digitale spaarboekjes te verzilveren. Of dat de Appie hier na 31 december zelf een oplossing voor heeft, desnoods met het helpen van deze mensen via de eigen systemen of een aparte terminal.

Dat digitaal sparen de toekomst is, en nu helemaal, daar ben ik alleen maar voor. Maar we moeten ook beseffen dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om het digitaal te doen, coronacrisis of niet.

Albert Heijn geeft aan dat de andere spaaracties, zoals de bakjes, eftelingtickets, servies en pannen, voorlopig zowel digitaal als fysiek mogelijk blijft.

Sparen versus beleggen

Sparen bij de bank levert dus anno 2020 nauwelijks meer iets op. Soms krijg je nog een actierente van 2% over een klein deel van je spaargeld, voor een bepaalde tijd. Die acties worden vooral geïnitieerd door banken die nog niet actief zijn op de Nederlandse markt en dat nu wel willen worden, zoals Santander en Revolut. Maar het zijn kleine gestes die op de langere termijn weinig meer opleveren dan blijven bij je huidige bank.

Steeds meer mensen kijken dus naar een alternatief voor hun spaargeld. Beleggen, op de traditionele manier, of met een geinige app als Semmie als je minder bedreven bent. Of beleggen in crypto's, wat in deze tijd weer aan populariteit wint.

Denk je nu: 6%, dat is een flinke rente, ik ga alles in de koopzegels van de AH stoppen? Bedenk dan dat je de zegels alleen kunt kopen als je boodschappen doet. Een gemiddeld gezin van 2 volwassenen met 2 kinderen geeft zo'n €450 per maand uit aan boodschappen. Dat betekent dat je per maand €45 kunt sparen, oftewel €540 per jaar. Dat levert dan €32,40 rente op. Meer inleggen dan die €45 per maand kan alleen als je meer uitgeeft aan boodschappen.

Voor veel mensen zal het kopen van koopzegels om op die manier te sparen, dus niet de belangrijkste manier zijn om het geld te laten groeien. Daarvoor zijn de mogelijkheden, vooral qua inleg, te beperkt. Maar het is wel een mooi extraatje. Zoals we hierboven al zeiden, die paar euro per boodschappenronde extra zullen velen niet voelen, en zo spaar je toch een leuk bedrag per jaar bij elkaar, waar je dan ook nog eens 6% rente over ontvangt. Als het straks digitaal kan, is het ook nog eens super gemakkelijk. Dat zal nog meer mensen aan gaan spreken. En het spaarpotje is dan een leuk extraatje.

Het is alleen te hopen dat het niet zo populair wordt dat AH de rente gaat verlagen….

on air