Wk Vrouwelijke Visie 752X423

Het WK in Qatar door de ogen van een vrouw

Waarom dit WK Voetbal me echt helemaal niets interesseert

Het is zondag 20 november, 17.30u, als ik deze eerste zinnen op het digitale papier schrijf. Verstappen heeft de laatste race van het Formule 1 seizoen gewonnen en daarmee het record voor meeste aantal overwinningen in één seizoen verder aangescherpt.

Normaal gesproken zou er nu gevoetbald worden op de Nederlandse velden, de winterstop is pas over een dikke maand. Nu ben ik geen grote voetbalsupporter. Ik heb een favoriete club, je bent nu eenmaal Eindhovenaar of je bent het niet.

Ook ga ik wel eens mee naar een wedstrijd, maar dan wel bij voorkeur in een verwarmde business lounge, waar je drankjes gebracht worden en je op iets luxere stoelen zit. Noem me een luxepoes, ik kom er grif voor uit. Liever verwend dan verwaarloosd, zoals de Echte Gooische Meisjes, inmiddels Moeders, zeggen. En als ik daar zelf voor moet zorgen, prima.

Maar, terug naar de late zondagmiddag. Ik weet namelijk dat het WK Voetbal 2022 inmiddels begonnen is. Dat weet ik omdat ik voor Onetime werk en onder andere de content inplan en social media beheer. Maar anders had ik de start maar zo kunnen missen.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Sport door OneLuckyLady
op 21 november 2022
Wk Vrouwelijke Visie 752X423

Geen oranjekoorts

Nu woon ik in een wijk vol expats, maar ook elders in ons mooie stadje mis ik de oranjegekte. Geen compleet ingepakte straten, geen vlaggetjes aan huizen. De kerstverlichting komt op steeds meer plaatsen van zolder, maar de oranje versiering blijft vrijwel overal netjes opgeborgen.

Ook heb ik in de supermarkten nog geen Wuppies, Beesies of Welpies gezien. Albert Heijn heeft een tv-reclame (die van Jumbo sneuvelde, vrij logisch, al na een dag) met een mooie boodschap en je kunt blijkbaar Oranje Patches krijgen bij je boodschappen. Ingetogen en duurzaam noemen ze het, en dat past bij dit toernooi en deze tijd denk ik.

Maar, de oranjekoorts ontbreekt. Ik hoor ook weinig mensen plannen maken om samen naar oranje te kijken. Als een WK in de zomer wordt gehouden, kun je op elke straathoek wel aansluiten voor een gezellig potje samen voetbal kijken. Bij mensen thuis, op pleinen, op het terras: overal staan schermen, tv's en vooral bier. Maar niet tijdens dit koude november-WK.

Normaal gesproken gaan op kantoren de tv's ook wel aan voor de mannen (en vrouwen) die moeten werken tijdens een wedstrijd. Ik hoor er nu weinig over. Owh, ik geloof wel dat morgen (vandaag als jullie dit lezen) naar Senegal – Nederland gekeken wordt. Er zal een grote groep zijn die morgen net wat eerder stoppen met werken zodat ze om 17u thuis voor de buis kunnen ploffen.

Maar, het gevoel lijkt er gewoon niet te zijn. Een rondje op social media langs voetbalfans leert dat veel mensen het WK links laten liggen. Om verschillende redenen. Maar het feit dat het WK in Qatar gespeeld wordt, is wel de basis voor veel van deze redenen.

Immiddels is het 18u geweest op zondagavond en is het rust bij Qatar – Ecuador, de openingswedstrijd. Het staat, niet geheel verrassend, 0-2. Ik voel 0 interesse om ook maar iets te gaan kijken merk ik, en als vrouw zijnde vind ik het wel prima dat dit WK zo weinig aandacht krijgt.

Zomer versus winter

In de zomer vind ik het meer dan gezellig om met een biertje of wijntje in de hand, op een plein, uitgedost in een oranje Bavaria-jurkje of iets anders gezelligs oranjes, naar de wedstrijd te kijken. Met vrienden, bij vrienden, in de kroeg, maar bij voorkeur buiten. Lekker weer, zoals het hoort. Of bij Guus Meeuwis, wat waren dat legendarische avonden!

Ik kijk naar buiten en zie regen. De temperatuur blijft ook in het niet-zo-zonnige-zuiden in de enkele cijfers hangen en duikt in de nacht onder 0. Dat associeer ik niet met een WK, of kijken naar de oranje leeuwen. Dat associeer ik met koud op de fiets naar Stratumseind om carnaval te vieren. Waar ik niets mee heb.

Het heeft zo zijn voordelen, een WK Voetbal in de winter in Qatar: in de zomer is er weinig anders op tv. Nu heb je de keuze en is een WK-voetbalwedstrijd er één van. Tijdens een normaal WK (of EK) wil je nog wel eens een spannende wedstrijd opzetten, Nederlands elftal of niet.

Als ik een gokje mag wagen, denk ik dat er dit WK niet heel veel wedstrijden gekeken worden in huize OneLuckyLady. In ieder geval niet door de lady in kwestie. Jammer, op naar het EK van 2024, dat wel weer lekker in de zomer gespeeld wordt!

Wat ik dan wel weer leuk vind, zijn de leuke acties van de bookmakers omtrent het WK. Daarvoor wil ik nog wel eens een betje plaatsen, en wie weet, weet de afstandsbediening toch de NOS te vinden tijdens een oranje wedstrijd….

on air