51Ih06can2c

De nieuwe cryptowallet Wuabit komt in Whatsapp

Er zijn in de afgelopen jaren behoorlijk wat verschillende wallets voor het bewaren van je cryptomunten bedacht en geïntroduceerd. Ook bieden veel exchanges een eigen wallet aan. Maar de nieuwste ontwikkeling, Wuabit, is bedoeld om cryptocurrencies bij het grote publiek interessant te maken. Deze wallet komt namelijk in WhatsApp.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Crypto door OneLuckyLady
op 3 februari 2023
51Ih06can2c
Wuabit Voorbeeld E1555087536664
Met Wuabit hoef je alleen maar je opdrachten letterlijk te typen

Wuabit services

De ontwikkelaar van deze nieuwe service is Wuabit, en volgens de berichten is de dienst zo goed al klaar om te lanceren. Tenminste, dat schreven bronnen als de Britse krant The Express eind maart. Men zou in april 2019 beginnen met een bèta versie, die er op het moment van schrijven nog niet is maar dus elk moment verwacht kan worden.

Het idee is even simpel als briljant: Wuabit wordt verbonden aan de populairste instant messaging dienst wereldwijd: WhatsApp. Via Artificial Intelligence wordt de software als een chatvenster in WhatsApp aan de gebruikers getoond. Wil je een bedrag in Bitcoin overmaken. Je hoeft alleen maar te typen ‘stuur 0,05BTC naar Jan' en de software gaat voor je aan de slag. Maar naast betalen met Bitcoin en andere crypto kun je je cryptovaluta via diezelfde chat beheren. Zo kun je je saldo opvragen en is het de bedoeling dat het straks ook als een soort exchange gaat fungeren.

Verder is er helaas nog niet veel bekend van de diensten die geboden gaan worden, de website van Wuabit zelf is nog behoorlijk leeg. Wel kun je alvast aanmelden, je krijgt dan een uitnodiging zodra de testversie klaar is. Welke talen beschikbaar gaan zijn, is dan ook nog niet bekend. De website is nu in het Engels en Spaans te raadplegen, maar of dat straks hetzelfde geldt voor de daadwerkelijk dienst weten we nog niet.

De toekomst van Wuabit

De Wuabit wallet is dus in feite een chatbot. Dit betekent dat het voor vele toepassingen gebruikt kan worden. Bij introductie zal enkel Bitcoin beschikbaar zijn als digitale valuta, en kun je de service alleen in WhatsApp gebruiken. Maar de bedoeling is dat daar snel cryptocurrencies als Litecoin, bitcoin Cash en Ether aan toe te voegen. En ook is het de bedoeling dat de dienst beschikbaar komt op andere communicatieplatformen, denk daarbij aan Telegram, Facebook Messenger en Viber.

Het is dus géén nieuwe cryptocurrency, Wuabit is enkel een service die dienst doet als wallet, maar dan gewoon daar waar we allemaal gebruik van maken: WhatsApp. Geen nieuwe apps, accounts, wachtwoorden.

Hoe gaat Wuabit werken?

Er is al wel het één en ander bekend gemaakt van hoe het gebruik van Wuabit eruit gaat zien. En het lijkt erop dat het zo simpel wordt als het er nu uit ziet. Zodra je de service kunt gaan gebruiken, zal het telefoonnummer van Wuabit bekend gemaakt worden. Je kunt deze dan toevoegen aan je contacten zodat je een chat in WhatsApp kunt openen.

Vervolgens hoef je Wuabit alleen maar te begroeten met ‘Hi' en je kunt aan de slag. Natuurlijk moet je nog ergens je akkoord geven op de voorwaarden maar daar is aan gedacht: Wuabit stuurt je de link en jij antwoordt met yes als je akkoord bent. Ze zeggen dat het echt zo simpel is.

Ransomware
Wuabit is zo veilig als dat de gebruiker er mee omgaat

Is Wuabit veilig?

Het feit dat het zo gemakkelijk gaat, betekent wel dat je iets inlevert op veiligheid. Dit geven ze zelf ook toe. Het is onmogelijk 100% veiligheid te behalen, de gebruiker is hierin de zwakste schakel. Maar met de juiste maatregelen kan de service net zo veilig zijn al Mobiel Bankieren. Dus zorg dat je toestel beveiligd is met Pin, Face ID, vingerafdruk of iets van die strekking en stel voor WhatsApp Two Factor Authentication in. Dat helpt al veel.

Daarnaast heeft Wuabit ook de nodige maatregelen genomen. Sowieso zijn alle gesprekken in WhatsApp encrypted, daar hoef je niets voor te doen. Dat betekent dat niemand van afstand mee kan lezen en dat als er al ingebroken wordt in het gesprek, de derde partij alleen een brei aan tekens ziet en geen leesbare tekst. De servers waarop de gegevens staan slaan geen wachtwoorden etc op, en zijn niet publiek toegankelijk.

Vrijwel al het saldo wordt opgeslagen in een cold (offline) wallet, alleen kleine bedragen worden in een hot (online) wallet bewaard zodat ze altijd direct toegankelijk zijn. Bovendien kun je instellen dat bepaalde transactie geverifieerd moeten worden met bijvoorbeeld een SMS code. Daarnaast kun je voor kleinere transacties een pin, wachtwoord of zelfs een combinatie van emoji's instellen. Na het doorgeven van deze gegevens word je gewaarschuwd deze te verwijderen zodat ze veilig zijn.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van een key generator voor het verifiëren van transacties.

Whatsapp 1411048 1280
Een wallet in WhatsApp is behoorlijk vernieuwend

Waarom in Whatsapp?

Zoals ik al zei, er zijn al behoorlijk wat wallets geïntroduceerd de afgelopen jaren. Wuabit zelf ziet deze punten vooral als een uitdaging om nog een (mobiele) wallet te ontwikkelen:

  • Ontwikkelkosten, deze kunnen behoorlijk oplopen. Vooral ook omdat je over het algemeen voor minimaal twee platformen (Android en iOS) ontwikkelt.
  • Support van cryptocurrencies, hoe meer info in de app, hoe zwaarder die wordt. Veel huidige aanbieders moeten daarom ook al uitwijken naar servers buiten de app, wat de performance niet altijd ten goede komt.
  • Concurrentie, er zijn er al zoveel. Waarom concurreren op dezelfde punten als je ook iets kunt ontwikkelen dat nog niet bestaat?

Wuabit maakt gebruik van een bestaand platform, WhatsApp, wat enorm scheelt in ontwikkelkosten. Bovendien gebruikt het gros van de wereldbevolking die app al, update deze wanneer nodig etc, dus daarmee ben je de concurrentie ook al een stapje voor. Omdat Wuabit sowieso gebruik maakt van een backend server voor alles wat er draait, is het tweede punt ook geen enkel probleem. Alles wordt daar al afgehandeld, een digitale munt meer of minder maakt wat dat betreft voor het gebruik niet uit. Ook kun je makkelijk, via een berichtje communiceren over nieuwigheden. Zoals de gebruiker gewend is in WhatsApp. Geen vervelende puchberichten, instellingen etc.

Wat vinden wij van Wuabit?

Natuurlijk heb ik het nog niet kunnen testen, maar het klinkt interessant. Het is een vernieuwend initiatief. Er is bovendien goed nagedacht over het gebruik waardoor dit heel laagdrempelig moet gaan worden. Zoals ze zelf zeggen: zelfs je moeder kan een wallet aanmaken en Bitcoins gebruiken  met Wuabit.

Daarnaast moet je je er wel bewust van zijn dat het gebruik van een wallet in WhatsApp niet 100% veilig kan zijn, maar je kunt wel maatregelen nemen om het zo veilig mogelijk te maken. Daarnaast kun je instellen dat bepaalde transacties niet zomaar doorgevoerd kunnen worden. Vergelijk het maar met contactloos betalen: hartstikke handig maar ook met een klein risico, als je pas gestolen wordt (of gevonden) kan iemand maximaal €25 per keer en €50 in het totaal pinnen zonder jouw pincode te weten.

Ik ben heel benieuwd naar hoe het gaat werken, dus ik heb me zojuist ingeschreven. Zodra ik weet hoe het werkt komen we daar zeker bij je op terug!

on air